۱۸ فروردین ۱۴۰۳، ۸:۲۷

پرونده «رمضان در جهان عرب»/۶؛

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

مردم لبنان علاوه بر احیای آداب و سنن قدیمی و زیبای ماه مبارک رمضان از جمله کمک به نیازمندان، امسال را به عنوان ماه رمضان همبستگی با مردم غزه اعلام ‌کرده‌اند.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: ماه مبارک رمضان در کشورهای اسلامی از جمله کشورهای عربی یکی از مهمترین ماه‌ها محسوب می‌شود و در هر یک از این کشورها مردم با آداب و رسوم خاصی به استقبال ماه رمضان می‌روند و هرکدام سنت‌هایی برای این ماه دارند که متفاوت با یکدیگر است.

استقبال از ماه رمضان

لبنان یکی از این کشورهای عربی است که مسلمانان در آن با اشتیاق خاصی برای ماه رمضان آماده می‌شوند و حتی مراسم این ماه برای پیروان ادیان دیگر از جمله مسیحیان نیز جذاب است. چراغ‌هایی به شکل هلال ماه در خیابان‌های لبنان، نوید رسیدن ماه رمضان را می‌دهد.

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

مسلمانان لبنانی در رسمی جالب توجه، در آخرین شب ماه شعبان به ساحل می‌روند و برای آمدن ماه رمضان جشن می‌گیرند. در این جشن تحت عنوان «شام رمضان» مردم غذاهای سنتی بسیار لذیذ و انواع شیرینی‌ها را طبخ می‌کنند و اینگونه به استقبال ماه خدا می‌روند.

همچنین چند روز مانده به آغاز ماه مبارک رمضان، شرکت‌ها و مؤسسات مختلف تقویم‌های ویژه ماه مبارک رمضان را که شامل اوقات نماز و افطار می‌باشد به عنوان هدیه به مشتریان خود می‌دهند.

افزایش فعالیت‌های خیرخواهانه و کمک به نیازمندان

یکی از رسومی که با آغاز ماه رمضان در لبنان به شدت قابل توجه قرار می‌گیرد، افزایش فعالیت‌های بشردوستانه است و انجمن‌های خیریه حضور و نقش خود را در حمایت از اقشار محروم دوچندان می‌کنند و تا پایان ماه مبارک رمضان بسته‌های معیشتی میان نیازمندان در روستاها و شهرها توزیع می‌گردد.

زکات و صدقات مردم در این ماه به طور مستقیم یا از طریق انجمن‌های خیریه به دست نیازمندان می‌رسد.

برگزاری نماز جماعت در مساجد

در لبنان مسلمانان نمازهای خود را در ماه رمضان معمولاً به صورت دسته جمعی در مساجد اقامه می‌کنند و این مساجد چند روز قبل از آغاز ماه مبارک، آذین بندی و چراغانی می‌شوند.

یکی از صحنه‌های قابل توجه و زیبا در ماه رمضان در لبنان، خالی بودن کوچه‌ها و خیابان‌ها در وقت صبحانه و ناهار بوده و بعد از ظهر در ساعات نزدیک به افطار خیابان‌ها مملو از جمعیتی می‌شود که درحال خرید خوراکی هستند. مسحراتی یا بیدار کردن روزه داران برای تناول سحر یکی دیگر از رسوم قدیمی مردم لبنان است که همچنان در برخی مناطق به جای مانده است.

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

شور و اشتیاق روزه‌داران برای افطار

مردم لبنان برای وعده‌های افطاری نان و شیرینی‌های مخصوص دارند مانند رابیج، حلاوة الجبن، حدف و … همچنین آبمیوه‌های تازه به شکل بسته‌بندی شده در فروشگاه‌ها یافت می‌شود.

یکی دیگر از رسوم قابل توجه لبنانی‌ها در ماه رمضان که شاید برای مردم کشور ما هم آشنا باشد این است که در محله‌های مختلف معمولاً فردی هنگام سحر شروع به گشتن در کوچه‌ها می‌کند تا مردم را برای سحری بیدار کند. این فرد با یک طبل به خیابان‌ها و کوچه‌ها می‌رود و شعر و سرودهای مخصوص می‌خواند و مردم با شنیدن صدای او متوجه می‌شوند که وقت سحر است.

اقامه نماز تراویح

مهمترین کاری که مسلمانان لبنان در این ماه انجام می‌دهند این است که هر روز بعد از نماز عشاء در تمام ماه رمضان نماز تراویح می‌خوانند. نماز تراویح بعد از نماز عشاء اقامه می‌گردد و در آن نمازگزاران هر شب یک جز قرآن کریم را تلاوت می‌کنند تا در پایان ماه مبارک رمضان قرآن را ختم کرده باشند.

برپایی سفره‌های افطار

برپایی سفره‌های افطار به ویژه در محله‌های محروم توسط خیرین یکی از آداب پسندیده مسلمانان لبنان است که در آن خیرین و مردم عادی که قصد دارند در ثواب این ضیافت الهی شریک باشند به اندازه‌ای که می‌توانند برای برپایی این سفره کمک می‌کنند و این سفره‌ها تا پایان ماه مبارک باز است.

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

شلیک توپ برای اعلام آغاز و پایان ماه رمضان

از جمله رسوم دیگر لبنانی‌ها در ماه رمضان می‌توان به رسم «توپ» اشاره کرد که در شهرهایی بزرگ لبنان مانند بیروت و طرابلس رواج دارد. این یک سنت قدیمی در لبنان است که ریشه آن به دوره عثمانی برمی‌گردد و در برخی مناطق منسوخ شده اما در بعضی شهرها هنوز هم اجرا می‌گردد؛ به این صورت که در اولین روز ماه مبارک رمضان و همچنین عید فطر ۳ گلوله شلیک می‌شود. همچنین در برخی مناطق هنوز هم موقع سحری و افطاری گلوله شلیک می‌شود.

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

برگزاری مسابقات قرآنی

برگزاری مسابقات قرآن از جمله فعالیت‌های مذهبی محسوب می‌گردد که انجمن‌های اسلامی این کشور انجام می‌دهند و طی آن قاریانی از کشورهای مختلف عربی و اسلامی در مسابقات حفظ و تلاوت قرآن کریم شرکت می‌کنند.

تعارف کردن افطاری به مردم در کنار خیابان که شبیه به همان نذری ایرانی‌هاست هم از دیگر رسوم پسندیده و زیبای لبنانی‌ها در ماه مبارک رمضان است و برخی افراد اقدام به تهیه بسته‌های افطاری کرده و در کنار خیابان به رهگذران تعارف می‌کنند.

بازار غذا، سبزی، میوه، شیرینی، آب میوه، خرما و آجیل (بادام، گردو و پسته) در ماه مبارک رمضان در لبنان رونق می‌گیرد. «کبه» یکی از معروف‌ترین غذاهای لبنانی‌ها در ماه رمضان است که برای وعده افطار تهیه می‌شود. این غذا ترکیبی از برنج و گوشت چرخ شده و ادویه‌های مخصوص لبنانی می‌باشد و طعم بسیار لذیذی دارد.

فضای رمضانی پُر رونق در لبنان/ این ماه، ماه همبستگی با غزه است

همبستگی با مردم غزه

حتی طی چند سال گذشته که مردم لبنان با بدترین بحران اقتصادی خود دست و پنجه نرم می‌کنند نیز این آداب و سنن مذهبی همچنان پابرجاست و مسلمانان تلاش می‌کنند تا حد ممکن آنها را به جای بیاورند. به ویژه در ماه رمضان همبستگی بیشتری با اقشار محروم انجام می‌شود و نیازمندان در این ماه بیش از ماه‌های دیگر مورد توجه قرار می‌گیرند.

این را هم نباید فراموش کنیم که ماه رمضان امسال در سایه جنگ وحشیانه‌ای که رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه مردم فلسطین در نوار غزه به راه انداخته، برای ملت‌های عربی و اسلامی حال و هوای دیگری دارد و آنها در این ماه خودشان را به مردم گرسنه و تشنه غزه نزدیک‌تر می‌دانند و اقدام به انجام فعالیت‌هایی همچون برگزاری تظاهرات‌های هفتگی در هر جمعه با هدف حمایت از مردم غزه و ابراز نفرت و انزجار از اشغالگران صهیونیست می‌کنند. در لبنان در اولین روز ماه مبارک رمضان «نبیه بری» رئیس پارلمان این کشور از همه مردم لبنان و نیز مسلمانان جهان خواست این ماه را ماه همبستگی با ملت مظلوم فلسطین قرار دهند.

کد خبر 6060242

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha