به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «معین السلطنه و ۱۲ مرد اعدامی» به دنبال گرهگشایی و نورافشانی بر زوایای تاریک تاریخ لرستان است. نویسنده در مقدمه کتاب آورده است: تلاش برای زوال و اضمحلال لرها که از دوران قاجار آغاز شده بود از آغاز کودتای ۱۲۹۹ تا ۱۳۱۲ شتاب گرفت تا بیرحمانهترین نسلکشی تاریخ معاصر ایران شکل بگیرد. در این سالها هزاران لرستانی به ضرب تفنگ ژاندارمها و قزاقها و توپخانه فوجهای نظامی کشته شدند. سرهای بسیاری از بزرگان و سرداران لر بریده یا به تیر اعدام سپرده شد، دهها طایفه و تیره لرستانی در بدویترین شکل ممکن به اقصی نقاط دور کشور نفی بلد و آواره شدند و شگفتا که ابعاد این جنایت هولناک هنوز بازکاویده نشده است.
کتاب حاضر بازخوانی زندگانی یکی از شخصیتهای تاریخی لرستان در متن و بطن این روزگار زوال و انقراض است. «میرزا رحیم خان چاغروند»، ملقب به معینالسلطنه از مهمترین سیاستمداران غرب کشور از آغاز دوره ناصری تا آغاز دوره پهلوی است. نورتاباندن بر زندگی پرماجرای او میتواند گوشههای ناگفتهای از تاریخنگاری محلی و تاریخ ملّی کشور را آشکار کند.
والی زاده درباره این کتاب میگوید: درواقع تکنگاری شیوهای برای تحقیق جامعهشناسی است. در این کتاب کوشیدهام که با «تکنگاشت» یا «یکتا نگاری» زندگی معین السلطنه نقبی به تاریخ اجتماعی و سیاسی «ژغرافیای لرستان» بزنم. چنین کاری پیشینه پر بسامدی ندارد. این زندگینامه را نباید از جنس رمان دانست چراکه چنین تمنا و وظیفهای بر عهده نویسنده نبوده است بااینهمه، هیچ ماجرایی بدون مستندات و مآخذ آن بیان نشده است.
به نظر میرسد نثر متفاوت این کتاب ترکیبی از داستان تاریخی، مستند پژوهشی و روایت ژورنالیستی است که پیش از این چندان تجربه نشده است. والی زاده درباره نثر کتاب میگوید: خوشتر دارم این «کنکاش نامه» را مستند تاریخی با روایت ژورنالیستی و یا داستان منشیانه تاریخی با زیرساخت و ریزبافت پژوهشی و مستند بنامم و چنین میانگارم خواندنش برای خواهندگانش خالی از لطافتی نخواهد بود.
این کتاب دو افزوده دارد: ازآنجاکه تبارشناسیِ قومی و انساب، از پیوستهای مهم تاریخنگاری است، درختواره خانواده و خاندان معینالسلطنه در بخش انتهایی کتاب آمده است تا تصویر دقیقتری از دودمان این شخصیت لرستانی به دست بیاید. در بخش پایانی هم تصاویر و اسنادی دست اول متمم کتاب شده است.
کتاب «معین السلطنه و ۱۲ مرد اعدامی» در ۲۹۶ صفحه به صورت مصور توسط انتشارات هاویر به بازار نشر راه یافته است.
والی زاده از نویسندگان فعال حوزه تاریخ پژوهی و سندنگاری است که تاکنون ۲۰ کتاب از آثار او به بازار نشر معرفی شده است.
سفارت نامه موفق الدوله، سفارت نامه فطن السلطنه، سفرنامه معین السلطان، سفرنامه مقصودجهان، نامه لرستان، هانا و بوطیقای ایوار، کتاب شناخت، ژیا ترانههای زنان زاگرس و ژغرافیای لرستان از جمله آثار این نویسنده و روزنامه نگار پرکار است.
نظر شما