۱۰ آذر ۱۳۹۲، ۱۷:۳۳

مهر گزارش می دهد/

فقر شرایط گردشگی در جنگل اولنگ شاهرود/ تلفیق مناطق الزام اساسی توسعه گردشگری است

فقر شرایط گردشگی در جنگل اولنگ شاهرود/ تلفیق مناطق الزام اساسی توسعه گردشگری است

شاهرود - خبرگزاری مهر: جنگل و ارتفاعات اولنگ بخشي از چشم انداز منطقۀ جنگلي شاهرود است اما شرايط فعلي گردشگری در منطقه بسيار فقیر است و به خاطر چشم انداز زيباي منطقه و نياز گردشگران وجود يک برنامه اصولي و فراهم آوردن زیرساخت های مورد نیاز سرمایه گذاری در بخش گردشگری ضروري است.

به گزارش خبرنگار مهر، جنگل اولنگ در فاصلۀ 85 كيلومتري شمال شاهرود در امتداد جنگل های ابر و قطری قرار دارد كه از شمال به جنگلهاي استان گلستان و از شرق، غرب و جنوب به ارتفاعات حوزۀ آبريز شهرستان شاهرود محدود می شود. از نظر توپوگرافي نيز بخش زيادي از عرصه به صورت تپه ماهور با شيب متوسط و پستي و بلندي های زيادی بوده كه در بخش هاي شمالي به آبريز درياي خزر در استان گلستان منتهي مي شود.

ارتفاع اين اراضي حدود سه هزار و 100 تا سه هزار و 200 متر از سطح دريا بوده و در واقع بر روي يال هاي جدا كننده دو حوزه آبريز شمالي و جنوبي رشته كوه البرز شرقی در منطقۀ خيج شاهرود مستقر است.

اکتشاف معادن ذغال سنگ در بعضي قسمت هاي جنگل منجر به ايجاد جاده نسبتاًَ خوبي شد و این منطقه مورد استقبال علاقمندان و طبیعت دوستان قرار گرفت.

بهره برداری از معادن ذغالسنگ لطمۀ جدی به منطقه اولنگ شاهرود وارد کرده است

اگرچه تخریب های ناشی از احداث جاده و بهره برداری از معادن ذغالسنگ لطمۀ جدی به منطقه وارد کرده ولی هوای خنک و مناظر دیدنی و وجود راه مناسب آسفالت، این منطقه را به مکانی مناسب برای گردشگری تبدیل نموده است.

در ايام تعطيل به خصوص از عصر روزهاي پنج شنبه تا آخرين ساعات روز جمعه، تعداد زيادي از طبیعت گردان که اکثريت آنها از اهالي شاهرود هستند، با نصب چادر هاي مسافرتي از چمن زارها، چشمه ها، جنگل هاي تنک منطقه و هواي مطبوع و دلنشين آن استفاده مي کنند.

جاده احداثي امروزه علاوه بر نقش انتقال ذغالسنگ استخراجي از معادن منطقه براي ارتباط بين شهرهای شاهرود و راميان و همچنين براي گردشگران مورد استفاده قرار مي گيرد.

ايستگاه اداره راه و ترابري در جنگل اولنگ در خدمت توسعه گردشگري باشد

بر بالاي بلندترين گردنۀ اين منطقه، اداره راه و ترابري شاهرود ايستگاهي تأسيس کرده که کار حفاظت از راه و باز نگه داشتن آن را در هنگام برف و کولاک به عهده دارد که وجود اين ايستگاه به عنوان تأسيسات حمايتي، مي تواند در خدمت توسعه گردشگري منطقه نيز مورد استفاده قرار گيرد.

براساس مطالعات هواشناسي، اقليم منطقه جزء اقليم های نيمه خشك مرطوب و در بخش شمالي اقليم منطقه مرطوب سرد است. متوسط بارندگي ساليانه حدود 350 تا 400 ميلي متر و در آبريز شمالي نيز تا 550 ميلي متر برآورد شده است. ميزان تبخير و تعرق واقعي 700 ميلي متر و ميانگين درجه حرارت ساليانه نيز 12درجه سانتي گراد برآورد شده است.

آنچه از اقليم در برنامه توسعۀ گردشگري منطقه مهم به نظر مي رسد، تعداد روزهاي يخبندان است. به استناد گزارش هاي هواشناسي، تعداد روزهاي يخ بندان در منطقه 98 روز است که اغلب بارش منطقه در فصل زمستان (به صورت برف) و در فصل بهار به صورت باران است.

شرایط بسیار مساعد جنگل اولنگ برای زیست انواع جانوران و پرندگان

یک دوستدار محیط زیست در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: به دليل تنوع اقليمي، پوشش گياهي منطقه به دو بخش مرتعي و جنگلي قابل تفكيك بوده و در بخش پوشش مرتعي كه در دامنۀ جنوبي منطقۀ اولنگ گسترش دارند، اغلب گونه ها شامل، گراس هاي چند ساله ازجمله استيپا، فستوكا، برموس و اگروپايرون به همراه درمنه، چوبك، كلاه ميرحسن وسالويا و غيره قابل مشاهده است.

جواد اکبری تصریح کرد: اما در بخش شمالي منطقۀ اولنگ كه شامل جنگل هاي خزري است و از مهم ترين گونه هاي جنگلي منطقه مي توان در دو بخش درختان و درختچه ها به مواردي چون بلوط، ممرز، افرا، شيردار، وليك، ازگيل، كركو و غيره اشاره کرد.

وی مهمترين گونه هاي جانوري كه در منطقه قابل مشاهده هستند، شامل انواع پستانداران، پرندگان، خزندگان ذکر کرد و افزود: شرايط جنگلي و امکان پناه گرفتن حيوانات شانس مشاهده بسياري از حيوانات را براي گردشگران از بين برده است که افراد علاقمند با تمهيدات خاص مي توانند گونه هايي جانوری آن را مشاهده کنند.

شرايط گردشگری در منطقه اولنگ بسيار فقیر است

این دوستدار محیط زیست با اشاره به اینکه منطقۀ اولنگ در حقيقت منطقه اي است که بين دو فرهنگ متفاوت واقع شده که در آبريز جنوبي روستاهاي شاهرود و در آبريز شمالي روستاهاي راميان قرار گرفته اند، خاطرنشان کرد: شکل فرهنگي اهالي معدود باقي مانده در منطقه اولنگ با سادگي بيشتري همراه است و هنوز تکلفات شهري را در خود جای نداده است که آثاري از دست بافته ها در بين ساکنان گذشته جوزچال ديده مي شود اما صنايع دستي به شکل پويا و در حال توليد وجود ندارد.

اکبری گفت: جنگل و ارتفاعات اولنگ بخشي از چشم انداز منطقۀ جنگلي شاهرود است که به دليل وجود اقليم مرطوب و خنک و نزديکي به این شهر، برای جلب گردشگران در فصل بهار، تابستان و پایيز قابل برنامه ريزي است.

وی با تاکید بر اینکه شرايط فعلي گردشگری در منطقه بسيار فقیر است، افزود: به خاطر چشم انداز زيباي منطقه و نياز گردشگران وجود يک برنامه اصولي و فراهم آوردن زیرساخت های مورد نیاز سرمایه گذاری در بخش گردشگری ضروري است.

تلفيق مناطق از الزامات اساسي توسعۀ گردشگری است

تنوع بخشي به گردشگري در منطقه به همراه برنامه هایي از جمله بهره گيري و تلفيق مناطق گردشگري مثل مناطق جنگل ابر و قطري از الزامات اساسي توسعۀ گردشگری است.

از جمله جاذبه هایی که در مسیر بازدید این جنگل فرح بخش قرار دارد می توان به مجموعۀ تاریخی بسطام اشاره کرد که گنجینه ای از تاریخ، فرهنگ و تمدن منطقۀ شاهوار به شمار می رود.

آرامگاه عارف نامی شیخ ابوالحسن خرقانی در روستای قلعه نو خرقان، آبشار تنگه داستان مجن و نیز موزه باستان شناسی، موزه حیات وحش و آثار تاریخی شهر شاهرود نظیر مسجد شیخ علی اکبر، مسجد جامع، بازار تاریخی، تکیۀ زنجیری، خانۀ یغمایی ها و... از جمله جاذبه های مسیر گردشگری جنگل اولنگ است.

در شهر های شاهرود و بسطام اماکن اقامتی، پذیرایی و آژانس های گردشگری مناسبی وجود دارد که با بهره گیری از پرسنل، لیدرهای آموزش دیده و امکانات استاندارد به خوبی پذیرای گردشگران هستند.

دسترسی به شاهرود که در 400 کیلومتری شرق تهران به مشهد قرار دارد علاوه بر اتوبان، از طریق خطوط ریلی و هوایی نیز امکان پذیر است.

کد خبر 2186627

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha