۴ فروردین ۱۳۹۴، ۱۴:۱۲

گزارش خبری تصویری مهر/

وداع مردم با اسطوره شعر محلی جنوب/ «شمسی‌زاده» خاکسپاری شد

وداع مردم با اسطوره شعر محلی جنوب/ «شمسی‌زاده» خاکسپاری شد

گناوه - مردم جنوب ایران آمدند تا با اسطوره و ملک الشعرای شعر محلی جنوب زنده یاد ایرج شمسی زاده وادع کنند و چه زیبا وداع کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، استاد ایرج شمسی زاده از نوادر شعر محلی در ایران زمین است که در سال ۱۳۲۱ در محله عبدامام شهر گناوه چشم به جهان گشود و در شامگاه ۲۹ اسفندماه ۱۳۹۳ چشم از جهان فرو بست.

زنده یاد شمسی زاده از مفاخر شعری استان بوشهر و از معاصران زنده یاد منوچهر آتشی و دیگر بزرگان شعر استان بوشهر چون علی باباچاهی، بیابانی و ... است.

این شاعر برجسته جنوب کشور در سرودن شعر به زبان محلی گناوه ای تبحر بسیار زیادی داشت و در این گونه شعری صاحب سبک بود به گونه ای که بسیاری از شاعران جنوب کشور وی را احیاگر شعر محلی در جنوب کشور دانسته و به وی لقب ملک الشعرای شعر محلی جنوب ایران زمین داده اند.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625940.jpg

هر چند اشعار کلاسیک استاد شمسی زاده در سایه اشعار برجسته و مشهور محلی وی برای عامه مردم کمتر شناخته شده است ولی وی در سرودن اشعار کلاسیک نیز از بزرگان شعر جنوب به زعم بسیاری از شاعران و شعرشناسان به شمار می آید که شعر مشهور خلیج فارس و این بندر عزیز من اینجا گناوه است بیانگر و موید این مطلب است.

زنده یاد شمسی زاده در سال ۱۳۵۶ در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و داشتن تحصیلات مرتبط همراه با ذوق سرشار شعری از وی شاعری بلندآوازه و مسلط به انواع شعر ساخت.

از وی به عنوان نخستین کارشناس زبان و ادبیات فارسی در شهرستان گناوه یاد می شود که سال ها در مدارس مختلف این شهرستان به تعیلم پرداخت تا سرانجام بازنشسته شد.

شاید گزافه نباشد اگر که بگوییم بیشتر شاعران گناوه درنتیجه تلاش های ادبی این مرد شعر جنوب به شاعری روی آورده اند؛ آنچنان که همه شاعران گناوه وی را چون پدری مهربان دوست داشتند و از رهنمودهای کارآمدش در عرصه شعر و داستان بهره ها بردند.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625933.jpg

در شعر شمسی زاده عشق به ایران زمین و زادگاهش موج می زند و این عشق به میهن را ما می توانیم در شعر خلیج فارس و عشق به بندرگناوه را در شعر این بندر عزیز ببینیم و به همین علت است که مردم گناوه نیز با شعر ایرج شمسی زاده زندگی می کنند و با این شعر لحظه های عمر خود را نفس می کشند.

در استان بوشهر نیز استاد شمسی زاده که در شعر با نام ایرجو تخلص می کرد، از شهرتی بسیار برخوردار است و همگان با اشعار سیاسی اجتماعی وی که با بیانی طنز و پر مغز سروده است آشنایی کامل دارند.

از جمله ویژگی های برجسته زنده یاد شمسی زاده مردمداری و عشق به همشهریانش بود که عشق بی پایان مردم گناوه به این اسطوره شعر محلی جنوب ایران را باید در همین یک نکته زیبا جستجو کرد.

در سال ۱۳۹۲ در آیین بزرگداشت استاد شمسی زاده از گزینه سروده های وی در آیینی باشکوه در تالار میلاد گناوه رونمایی شد و این کتابچه را می توان به گونه ای تنها کتاب شعری استاد شمسی زاده در طول عمر با برکت وی دانست که به همت یکی از دوستدارانش به چاپ رسید.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625938.jpg

وی تسلط بسیار عجیبی به تاریخ ایران داشت و در اشعار حماسی، سیاسی، اجتماعی او به روشنی می توان ردپای این ویژگی برجسته را هم در اشعار کلاسیک و هم در اشعار محلی پیدا کرد.

در نقد شعر نیز صاحب نظر بسیار چیره دستی بود و معمولا شاعران گناوه از وی برای نقد اشعار خودشان در هر ساعت از شبانه روز بهره می گرفتند و عجیب اینجا بود که استاد برای این کار همیشه با درایت و حوصله بسیار به نقادی می پرداختند.

از جمله مشهورترین سروده های محلی این نابغه شعر جنوب می توان به عیده بیو، آهای مردم، زن ذلیل، ویمونویمو، سرخ آویده سوزآویده صحرا چه قشنگه و ... یاد کرد.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625942.jpg

«شمسی‌زاده» خاکسپاری شد

امروز آیین تشییع و خاکسپاری این ابرمرد شعر جنوب ایران با حضور شاعران استان های مختلف کشور، مسئولان استانی و شهرستان گناوه، هنرمندان و اهالی رسانه و ورزش استان بوشهر و مردم قدرشناس شهرستان گناوه در آرمستان شهر گناوه برگزار شد و استاد شمسی زاده به عنوان نخستین هنرمند گناوه در قطعه هنرمندان آرامستان گناوه آرام گرفت.

در این آیین که در میان سوز آه و اشک دوستداران و هنرمندان استان بوشهر در فراق استاد شمسی زاده برگزار شد، چندین هزار نفر حضور داشتند که برخی این آیین تشییع را در گناوه کم سابقه توصیف کردند.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625935.jpg

در این مراسم سرود ای ایران پخش شد که با همخوانی جمعیت حاضر برای چند دقیقه حالت خاصی به فضا داد و همخوانی این جمعیت چندین هزار نفری در اجرای این سرود بسیار زیبا بود.

تابوت استاد شمسی زاده مزین به پرچم ایران بود که این نشان از قدرشناسی مردم گناوه در قدردانی شاعری است که عمری حرف دل خود را در شعر طنزآمیز استاد شمسی زاده جلوه گر می دیدند و وی را زبان گویای جامعه خود می دانستند.

پس از آن حمید ولی زاده غزلی از حافظ با نی محزون استاد عباس سلامی زاده و محمد سلمانپور خواند و فرج الله کمالی شاعر محلی سرای پرآوازه دشتستانی و یار دیرین ایرج با خواندن  قطعه شعری ادای احترام به وی کرد.

آرش شمسی زاده پسر ارشد زنده یاد ایرج شمسی زاده ضمن تقدیر از حضور باشکوه مسئولان، اهالی فرهنگ و هنر و رسانه و مردم دوستداشتنی گناوه بالای سن رفت و غزل سیاه بهار پدرش را خواند.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625934.jpg

 پس از آن نماز خوانده شد و تشییع تا قطعه هنرمندان با بدرقه گرم و پرشور مردم در میان حزن و اندوه انجام گرفت.

در این مراسم شخصیت های سیاسی، فرهنگی و هنری از سراسر استان بوشهر و استانهای فارس، هرمزگان، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان، تهران، و بسیاری نقاط دیگر شرکت کرده بودند.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625932.jpg

در این مراسم دکتر هوایی مدیرکل مقررات ملی ساختمان وزرات راه و شهرسازی، مدیرکل حوزه استاندار بوشهر، مشاورین استاندار بوشهر، مدیرکل شیلات استان بوشهر، اعضای شورای شهر بوشهر، فرماندار و مسئولان شهرستان گناوه و بوشهر، مسئولان و اعضای انجمن آدینه ادبی، انجمن هنرهای تجسمی، انجمن خوشنویسی، انجمن موسیقی، انجمن داستان نویسی، انجمن عکاسان گناوه حضور داشتند.

از هنرمندان تئاتر و موسیقی بوشهری می توان به محسن شریفیان، آکا صفوی، ایرج صغیری و برادران حق پرست، از شاعران بوشهری و دشتستانی علی هوشمند، فرج الله کمالی، محمد غلامی، بانو معصومه خدادادی، امان الله ابراهیمی، حسین عسکری، جواد نگهبان، قاسم اپرانی، سید طالب هاشمی، احمد انصاری و نگین تاجی، اشاره کرد.

http://media.mehrnews.com/d/2015/03/24/4/1625936.jpg

از اصحاب رسانه مازیار هوشمند مدیر مسئول روزنامه عسلویه و سایت بیستان، دکتر کریم جعفری مدیر مسئول روزنامه بامداد جنوب و خبرنگاران و عکاسان هفته نامه و سایت نسیم جنوب، پیغام و خلیج فارس و فعالان سیاسی و نویسندگان سیروس بنه گزی، خضر خلیلی، امان الله شجاعی، قدرت الله رحیمی، مرتضی سراجی، پرویز هوشیار، محمد دادفر، خورشید فقیه و داریوش غریب زاده از کارگردانان بوشهری را می توان نام برد.

کد خبر 2522757

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مهدی ایراندوست ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
      0 0
      خدا ایشونو غرق در رحمت واسعه اش کنه اما لازمه یه چیزی که اشتباه در اذهان جا افتاده تذکر بدم ، اشعار محلی ایشون همه به لهجه اصلی گناوه ای نیست ،لهجه اصلی و اصیل گناوه ای همون لهجه مردم محله سرخور یا محله شمال و تا اندازه ای هم محله نورز آباد که نزدیک میدان امام خمینی جدیده و محله ای که در قدیم معروف بود به محله عربها، این لهجه ای که مرحوم ایرج شمسی زاده شعر می سرود یه لهجه وارداتی یا مهاجری است که همون لهجه لری چهار محالی است .