۲ فروردین ۱۳۹۲، ۱۱:۱۲

گزارش خبری/

رویین اسفراین؛ منطقه نمونه ملی گردشگری/ پله پله تا شکوفه های سیب

رویین اسفراین؛ منطقه نمونه ملی گردشگری/ پله پله تا شکوفه های سیب

اسفراین - خبرگزاری مهر: روستای پلکانی رویین اسفراین از جمله مناطق نمونه ملی گردشگری در خراسان شمالی محسوب می شود، سکونتگاهی بسیار زیبا که به سبب داشتن باغات سیب به روستای شکوفه های سیب نیز شهرت دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، روستای رویین اسفراین با دارا بودن قدمتی بیش از 500 سال و تپه های زیبای باستانی، از جمله برترین روستاهای پلکانی ایران و توریستی ترین مناطق کشور محسوب می شود.

این روستای پلکانی در 26 كيلومتري شمال شهر اسفراين(مركز شهرستان) و 52 كيلومتري جنوب شرقي شهر بجنورد(مركز استان) و با فاصله هفت كيلومتري از جاده اسفراين به بجنورد، در ارتفاع هزار و 670 متري از سطح دريا و در منتهي اليه دره رودخانه اي رويين در رشته كوه هاي آلاداغ قرار گرفته است.

این روستا از جمله روستاهای سرسبز و خوش آب و هوای شهرستان اسفراین محسوب می شود که در سمت جنوبی کوه های الاداغ و در یکی از دره های مصفای آن واقع شده و کوچه های پیچ در پیچ و بافت سنتی و پلکانی خانه ها در کنار باغات زیبای سیب که اندک اندک در این زمان از سال به گل نشسته اند، گردشگران بی شماری را به خود فرا می خواند.

رویین؛ تلفیقی از زیبایی های طبیعی و تاریخی

آنچه که در مورد تاریخچه و علل پیدایش روستای رویین بر زبان ها جاری است این است که بنیاد این روستا را شخصی به نام میرغیاث الدین، فرزند یکی از امرای سلسله سربداران سبزوار(معروف به میر سیف الدین)، برپا کرده است.

گویا وی پس از شکست در مقابل لشکر تیمور به ناحیه اسفراین رفته و در آنجا با دره سرسبز و پر آب رویین برخورد می کند و دلداده طبیعت زیبای این منطقه می شود.
 

پس از آن میرغیاث الدین همواره مترصد فرصتی بوده تا اراضی این دره را به مالکیت خود درآورد، و این فرصت گویا زمانی که شاه اسماعیل صفوی در سفری به مشهد از ناحیه اسفراین می گذشته، فراهم می شود.

میر غیاث الدین در این سفر سند مالکیت اراضی رویین را از شاه دریافت می کند و با اجیر نمودن گروهی از مردمان از صنوف و حرف مختلف از قبیل کشاورز، آهنگر، نجار، پارچه باف، بنا و روحانی بنیاد روستای رویین را می نهد.

اما به نظر می رسد که روایت فوق از بنیاد شدن رویین، روایتی درست و کامل نیست و علاوه بر اینکه سلطنت شاه اسماعیل با حمله لشکر تیمور مقارن نبوده و رویین می بایست قدمتی بیش از عهد صفوی داشته باشد.

قدمت روستای رویین بیش از عهد صفوی است و به احتمال زیاد به پیش از اسلام باز می گردد، با این حال اگر قدمت پیش از اسلام رویین محل بحث و سوال واقع شود؛ به دلیل مدفون بودن امام زاده اسحاق(شاهزاده اسحاق) در این روستا، نمی توان دیرینگی آن را به اوایل دوره اسلامی چندان مورد شک قرار داد.

 رویین؛ منطقه نمونه ملی گردشگری

رويين روستايي توريستي و ارزشمند است به همين دليل، در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.

اسفندماه سال 91 بود که سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی از موافقت سازمان مرکزی میراث فرهنگی با ارتقای روستای رویین اسفراین به عنوان منطقه نمونه ملی گردشگری خبر داد.

مهدی عسکرزاده با بیان اینکه روستای رویین واقع در مسیر ارتباطی اسفراین- بجنورد جزء روستاهای هدف گردشگری و منطقه نمونه استانی خراسان شمالی محسوب می شود، می گوید: با ارتقای روستای هدف گردشگری رویین اسفراین به منطقه نمونه ملی گردشگری، توسعه امکانات زیرساختی این منطقه با بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی برای ماندگاری گردشگر در روستا و ایجاد اشتغال برای ساکنان آن شتاب خواهد گرفت.

وی یکی از مشکلات توسعه زیرساخت های گردشگری روستای رویین را نبود زمین برای ایجاد امکانات خدماتی از جمله توقفگاه خودرو و استراحتگاه می داند که با ارتقای آن و ارائه تسهیلات توسط دستگاه های مرتبط این موانع مرتفع می شود.

علاوه بر این، این روستا پیش تر به عنوان نخستین دهکده نساجی ایران به ثبت رسیده و افزون بر 200 خانوار ساکن در آن در بخش نساجی سنتی از جمله بافت چادرشب مشغول هستند و صنعت نساجی سنتی آن مهر اصالت یونسکو نیز دریافت کرده است.

همچنین وجود بارگاه امام زاده اسحاق و تپه های باستانی و طبیعت سرسبز این منطقه زیبایی این روستا را چندبرابر کرده است. البته چندی پیش معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی نیز خواستار مشاركت اهالی این روستا در مرمت و بازسازی واحدهای مسكونی تاریخی این روستا با این اداره کل شده بود.

علی اكبر وحدتی با اشاره به برخی ساخت و سازهای جدید در این روستای گردشگری، عنوان کرده بود که بعضا برخی واحدهای جدید در این روستای تاریخی ساخته شده كه با بافت قدیمی روستا همگون نیست.

وی افزوده بود که بناهای این روستا به دلیل نوع معماری جزو آثار تاریخی هستند و به همین دلیل این اداره كل در مرمت، بازسازی و استحكام واحدهای مسكونی قدیمی 50 درصد به شكل بلاعوض، مشاركت می كند.

وی اظهار کرده بود متاسفانه اهالی روستای تاریخی رویین تاكنون برای مرمت و بازسازی از این طرح استقبال نكرده اند.

کد خبر 2021698

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha