۲۵ مرداد ۱۳۹۲، ۱۲:۵۱

شب شیرکو -2؛

ناظری: شیرکو بیکس تمام آثار جاودانه‌اش را در نابسامانی‌ها خلق کرد

ناظری: شیرکو بیکس تمام آثار جاودانه‌اش را در نابسامانی‌ها خلق کرد

شهرام ناظری استاد آواز که در برنامه «شب شیرکو» به یاد ششیرکو بیکس قطعاتی را اجرا کرد، یادآور شد: او تمام آثار جاودانه‌اش را در نابسامانی‌ها خلق کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم یادبود شیرکو بیکس شاعر نامدار کرد شب پنجشنبه 24 مرداد با حضور جمع زیادی از علاقه مندان او و آثارش به همت قطب الدین صادقی استاد دانشگاه در رشته نمایش و با همکاری معاونت هنری وزارت ارشاد، معاونت هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، دفتر موسیقی وزارت ارشاد و بنیاد فرهنگی رودکی و در تالار وحدت در تهران برگزار شد.

در این برنامه علیرضا قزوه شاعر و مدیر آفرینش های حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی نیز در سخنانی گفت: روزی که ریتسوس شاعر بزرگ یونان درگذشت، من در شهر کازرون روی پشت بامی دراز کشیده بودم و به آسمان و ماه نگاه می‌کردم. آن روز در دهلی باران به شدت می‌بارید این روزها هم که روزهای معروف به بارش باران  آن سرزمین است، احساس کردم شاید به یاد شاعری می‌بارند که من همیشه شعرهایش را دوست داشته ام؛ شیرکو بیکس.

شیرکو بیکس را هیچ گاه از نزدیک ندیده‌ام ولی می‌توانم بگویم با او زندگی کرده‌ام

وی ادامه داد: 5 سال پیش و زمانی که به دهلی می رفتم، چمدان کتابهایم را بسته بودم. بار سنگین شد و وقتی چمدان به یک کیف دستی تبدیل شد، نتوانستم «دره پروانه ها» (مجموعه شعری از شیرکو بیکس) را از خودم جدا کنم. 22 سال پیش شعر سوتماک این شاعر را در روزنامه اطلاعات با ترجمه موسی بیدج خواندم و آن نخستین جرقه ای بود که یک شاعر کرد در من به وجود آورد. من شاعرانی از این دست را زیاد دیده  ام از جمله محمود درویش اما شیرکو بیکس را از نزدیک ندیده ام ولی می توانم بگویم که با او زندگی کرده ام.

قزوه سپس با اشاره به شعر «عروسی خون» شیرکو بیکس گفت: حس در نهایت خود در شعر کردی جریان دارد شاعران حس آمیز با حس های ناب در جریان شعر کردی حضور دارند و عنصر غریبانگی نیز در شعر شیرکو بیکس بسیار متداول است. زمانی رئیس شورای شعر کشور سید ابراهیم ستوده شاعری از خطه کردستان بود و همیشه نام کردستان و ادیبات کرد برای ما خاطره آمیز بوده است روزی در مشهد ستوده به من گفت من شفاهی همسرم را از امام رضا (ع) گرفتم.

این شاعر همچنین با گرامیداشت یاد شاهرخ اورامی سخنانش را با قرائت شعر «زرغای یمامه» که به یاد سه شهیدی که در کوههای پربرف کردستان به شهادت رسیده اند و در این شعر هم نام سه شاعر بزرگ کرد گوران، عبدالله و شیرکو بیکس آمده است به پایان برد.

سپس بختیار سجادی عضو هیات علمی دانشگاه کردستان در سخنانی گفت: برای من که از نزدیک با آثار شیرکو بیکس در ارتباط بوده ام کلماتی مانند تخیل، فاجعه و زیبایی همواره در ذهنم تداعی می شوند.

وی سپس به برداشت ساموئل تیلور کاریچ از تخیل در یکی از کتابهایش که در سال 1918 درباره تخیل به چاپ رسیده است، اشاره کرد و گفت: تیلور معتقد است انسان دارایی سه نوع تخیل است. نوع اول خیالبافی است نوع دوم تخیل منظم اما غیر خلاقانه است و نوع سوم تخیل منظم و خلاقانه است.

سجادی سپس گفت: این تخیل خلاقانه اگر به شکل سیستماتیک و ارگانیک درآید، می تواند تبدیل به یک اثر جاودانه شود. شیرکو بیکس با استفاده از تخیل ثانویه و همچنین دریایی از واژگان که او در آنها غوطه ور بود، آثاری جاودانه خلق و تقدیم جهان کرده است.

شیرکو بیکس با استفاده از تخیل ثانویه و دریای واژگانی خود، آثاری جاودانه خلق و تقدیم جهان کرده است

این استاد دانشگاه همچنین یادآور شد: مسئله دیگر در شعرهای شیرکو بیکس مفهوم فاجعه است. در دو کتاب «بوی نامه» و «رنگدان» او به مفهوم فاجعه پرداخته است و از نظر او فاجعه اساسا معما گونه است؛ یعنی یک فرد نمی تواند فاجعه را درک کند چرا که فاجعه برای جمع کثیری از افراد اتفاق افتاده است.

در ادامه این برنامه سعدالله نصیری خواننده کرد نیز قطعاتی اجرا و آن را تقدیم به شیرکو بیکس کرد. وی در عین حال با اشاره به حضور انبوه علاقه‌مندان شیرکو بی‌کش در تالار وحدت، گفت: من همیشه شیرکو بیکس را «شیرکو گشت کس» (همه کس) می دانم چرا که این هم علاقه‌مند دارد.

در این برنامه همچنین پیام انستیتو فرهنگی کردستان و انستیتو زبان کردی راژه به مناسبت درگذشت شیرکو بیکس قرائت شد. همچنین در این مراسم جلال ملکشاه شاعر کرد به شعرخوانی درباره زنده‌یاد شیرکو بیکس پرداخت. امید برزنده استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی سنندج نیز در این مراسم ترجمه یکی از شعرهای شیرکو بیکس را به زبان فارسی قرائت کرد.

شیرکو بیکس تمام آثار جاودانه‌اش را در نابسامانی‌ها خلق کرد

پایان بخش این برنامه اجرای موسیقی و آواز توسط استاد شهرام ناظری بود. ناظری پیش از اجرای دو قطعه به یاد شیرکو بیکس گفت: من پرواز عاشقانه این شاهگل بلند آوازه کرد را به تمام خلق آزاده کرد، ملت ایران و ادبیان و شاعران و فرزاندگان جهان و انسان و انسانیت تسلیت می‌گویم.

ناظری پیش از اجرای موسیقی و آواز خود، یادآور شد: باید تدارک بهتری برای این اجرا از پیش وجود می‌داشت اما این مهم نیست چون ما برای کسی کار می‌کنیم که تمام آثار جاودانه‌اش را در نابسامانی‌ها خلق کرده است.

قطب الدین صادقی، بهرام عظیم پور، شاهرخ تندرو صالح،  هومن شیخ بشارتی، سید قاسم ناظمی، مختار شبرنگ، سید عباس سجادی، امید خاکباز، حسینی محمودی و ابوالفضل عزیزی از دست اندرکاران برپایی مراسم نکوداشت شیرکو بیکس  با عنوان «شب شیرکو» بودند.

این برنامه که ساعت 19 آغاز شده بود حوالی ساعت 23 به پایان رسید و این در حالی بود که به دلیل استقبال زیاد علاقه مندان شیرکو بیکس و آثار او، جمعی از مردمی که برای این برنامه به تالار وحدت آمده بودند امکان حضور در آن را نیافتند و پشت درهای این تالار ماندند.

کد خبر 2116522

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha