۴ خرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۴۵

رئیس بنیاد علم ایران خبرداد:

آمریکا و ژاپن سردمدار ثبت اختراع دنیا

آمریکا و ژاپن سردمدار ثبت اختراع دنیا

رئیس بنیاد علم ایران از ثبت ۳۹ اختراع در خارج از کشور و وجود ۱۵۷ طرح در مرحله داوری خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، نصرت الله ضرغام در اولین کنفرانس نقش حمایت از اختراعات و حقوق مالکیت فکری در رشد و توسعه ملی که در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد با بیان اینکه این عصر، عصر اطلاعات و جهت گیری کلی به عصر ذهن، نوآوری، خلاقیت و استفاده بیشتر از تولیدات فکری است، گفت: دانشگاهها و مراکز علمی، بزرگترین تولید کنندگان نواوری در دنیا هستند و کشور های مختلف تلاش زیادی دارند که ساختارهای لازم را با برنامه ریزی و سرمایه گذاری مناسب، برای تولیدات فکری در کشورشان فراهم کنند.

وی با بیان اینکه امریکا با دید تجاری سازی و با هدف توسعه و حمایت علوم بنیادی در صدد است تا یافته پژوهشی را به محصول و ثروت تولید کند، اظهار داشت: کشور امریکا ۴۰ درصد از دانشمندان کشورهای دیگر که نتوانسته اند در کشورشان تحصیل کند را جذب می کند و تقریبا  ۷۰ تا ۸۰ درصد آنها در آمریکا ماندنی می شوند و امریکا از همین مسیر ۲۵ میلیارد دلار به دست می آورد.

ضرغام با بیان اینکه در حوزه مالکیت فکری و اختراعات پس از آمریکا، ژاپن، چین و کره موفق هستند، گفت: کل اختراعاتی که اتحادیه اروپا در جهان ثبت کرده است در حدود ۲۰ درصد کل اختراعات بین‌المللی است.

وی افزود: اتحادیه اروپا طبق برنامه‌ریزی‌ها اعلام کرده تا سال ۲۰۲۰ تعداد محققان برجسته علمی خود را به ۱۶ میلیون نفر افزایش دهد و این در حالی است که اتحادیه اروپا از ظرفیت لازم در این زمینه برخوردار نیست و قطعا برنامه‌ای برای استفاده از ظرفیت دانشمندان کشورهای دیگر  دارد. البته آکادمی چین هم تلاش دارد با برنامه ریزی، دانشمندان کشورهای دیگر را جذب کند  چراکه به محققان برجسته علمی خود اکتفا نمی کند. بنابراین با استفاده از دانشمندان کشورهای دیگر به توسعه علمی خود می پردازند.

نقش پررنگ بخش  خصوصی در حمایت از اختراعات

رئیس بنیاد علم ایران با اشاره به میزان سرمایه گذاری در حوزه دارایی فکری عنوان کرد: در حال حاضر ۳۷ درصد درخواست‌ها برای ثبت پتنت از سوی آمریکا و ۲۵ درصد آنها از سوی ژاپن است و می توان گفت صنایع آمریکا به لحاظ دارایی‌های فکری صاحب توان و ظرفیت هستند و توانسته‌اند از این طریق  ۴۰ میلیون نفر شاغل کنند.

وی  در ادامه افزود: ۳۴.۸ درصد تولید ناخالص این کشور نیز از این طریق کسب می‌شود چراکه بیشترین سرمایه گذاری را در جهت ثبت اختراعات و حمایت از آنها انجام می دهند.

ضرغام اظهار داشت: بخش خصوصی در حوزه مالکیت فکری و حمایت از اختراعات در کشور های امریکایی و اروپایی خیلی پررنگ است به همین دلیل آنها در این زمینه پیشرفت کرده اند.

رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با بیان اینکه امریکا سالانه ۲۰۰ هزار پژوهشگر، محقق و مهندس را مورد حمایت قرار می دهد در ادامه گفت: چگونه است که امریکا می تواند پژوهشگرانی که از کشور های دیگر جذب می کند را ماندگار کند؟  

وی با بیان اینکه صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران از سال ۱۳۸۲ آغاز به کار کرده است تا بتواندیافته های پژوهشی و ایده های خلاقانه محققان کشور را با حمایت های خود، به محصول تبدیل کند، عنوان کرد: این نهاد می تواند با برنامه ریزی راهبردی گام های بلندی در این زمینه بردارد. ایجاد بنیاد علم ایران نیز برای شناسایی استعدادهای پیشرفته و به کارگیری آنها صورت گرفت.

به گفته وی، ما نیاز داریم در کنار توسعه کمی، توسعه کیفی داشته باشیم تا بدین وسیله بتوانیم از کل ظرفیت های کشور در حفاظت از نواوری های و اختراعات کشور استفاده کنیم. البته در این راستا، وزیر علوم  به تدوین برنامه راهبردی پرداخته است و هماهنگی های خوبی برای این برنامه بین وزارت علوم ، وزارت بهداشت و معاونت علمی شده تا در نهایت به رشد و توسعه علمی و کیفی سازی علم در کشور برسیم.

آمار ثبت اختراع ایران

رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با اشاره به اینکه یکی از اقداماتی که در حمایت از پژوهشگران در داخل کشور انجام می‌شود ثبت اختراعات آنها در خارج از کشور است، افزود: در حال حاضر ۳۹ اختراع دانشگاهیان و غیردانشگاهیان در خارج از کشور ثبت شده و ۶۸ اختراع در پروسه ثبت اختراع قرار دارد. همچنین  ۱۵۷ اختراع در مرحله داوری است که قطعا ظرفیت کشور به مراتب بیشتر از این تعداد است.

به گفته وی بنا داریم تا راه را برای ارتباط با دانشمندان ایرانی خارج از کشور  باز کنیم. همچنین ما می توانیم فارغ التحصیلان دکتری را با  محول کردن کار پژوهشی وارد دانشگاه کنیم.البته در صندوق حمایت از پزوهشگران و فناوران پژوهش های تحقیقاتی هم حمایت می شوند.

حمایت از فارغ التحصیلان دکتری و طرح های پسا دکتری

وی بیان کرد:‌ این صندوق از فارغ‌التحصیلان دکتری و طرح‌های پژوهشی پسادکتری حمایت می‌کند و به پژوهشگران گرنت اعطا می‌کند و براساس نیاز کشور پژوهش‌هایی را سفارش می‌دهد و به دنبال مراکز نوآوری در کشور با هدف حمایت از تولیدات و تبدیل آنها به محصول است.

کد خبر 2759998

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha