۲۸ آبان ۱۳۹۳، ۱۲:۵۰

گفتگوی تفضیلی مهر:

بلایای طبیعی در کمین آذربایجان غربی/۴۰ حادثه امسال در آذربایجان غربی رخ داده است

بلایای طبیعی در کمین آذربایجان غربی/۴۰ حادثه امسال در آذربایجان غربی رخ داده است

ارومیه – خبرگزاری مهر: آذربایجان غربی در طبقه بندی استان های کشور از لحاظ مخاطرات طبیعی جزو مناطق پر خطر و بحرانی است و در اکثر فصول سال، سیل، تگرگ، سرما، زلزله خسارات مادی و معنوی زیادی در این منطقه برجای می گذارد خساراتی که در برخی مواقع به بهای جان انسانها تمام می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، قرار گرفتن در مناطق کوهستانی، موقعیت جغرافیایی ویژه این استان را در شرایطی قرار داده است که بر اساس اعلام کارشناسان سازمان مدیریت بحران کشور از ۴۷ نوع بلایای طبیعی به ثبت رسیده در دنیا احتمال وقوع ۳۶ حادثه در این استان امکانپذیر است.

در این میان استان با داشتن ضریب سیل خیزی بالا، همواره منطقه ای مساعد برای ایجاد سیلاب و تخریب ها محسوب می شود كه بايد گفت یک هزار و ۷۶۰ روستا به همراه ۱۰ شهر آذربايجان غربي در معرض خطر زلزله متوسط به بالا بوده كه از اين تعداد ۵۷۱ روستا شامل ۱۹ درصد روستاهای آذربایجان غربی نیز در معرض تهدید سیل قرار دارند.

رشد روز افزون سکونتگاه های شهری و روستایی و استفاده بی رویه از منابع طبیعی در کنار بی توجهی به احیای مراتع استان یکی از مهمترین عوامل بروز سیل و سیلاب در این استان به شمار می رود که اجرای طرحهای آبخیز و آبخوان داری در مناطق کوهستانی و استفاده از مشارکت های مردمی در بهسازی و مقاوم سازی می تواند حجم خسارت ها را کاهش دهد.

بررسی ها نشان می دهد تخریب جنگل ها و مراتع ، نبود آبخیزداری صحیح، تجاوز به حریم رودخانه ها و برداشت بی رویه شن و ماسه از رودخانه ها از مهم ترین عوامل وقوع سیل در استان است، بروز سالانه خسارات مادی فراوان در این منطقه لزوم توجه به زیرساخت ها، ابزارهای لازم برای پیشگیری و تسریع در روند بازسازی بعد در از وقوع این حوادث در استان را دو چندان می کند.

متاسفانه با وجود هشدارهای متعدد از سوی کارشناسان هنوز در برخی مواقع زیرساخت های لازم برای کاهش میزان خسارات ناشی از این حوادث در استان فراهم نشده است، بخشی از این بی توجهی ها ناشی از کمبود اعتبارات و یا تخصیص کم اعتبارات به استان است.

سیل نیویورک

تاکنون ۲۷ حادثه از ۳۶نوع بلایای طبیعی در آذربایجان غربی تجربه شده است

مدیرکل سازمان مدیریت بحران آذربایجان غربی در خصوص موقعیت استان از نظر حوادث و بلایای طبیعی راهکارها و موانع پیش پای مدیریت بحران استان گفت: تاکنون ۲۷حادثه و بلایای طبیعی از ۴۷ نوع بلایای طبیعی ثبت شده کشور در این استان تجربه شده و برخی از آنها خسارات زیادی در پی داشته است.

امیرعباس جعفری در گفتگو با خبرنگار مهر، سیل، زلزله، سرمازدگی، خشکسالی، صاعقه، رانش زمین را از جمله بیشترین حوادث طبیعی روی داده در استان عنوان کرد و افزود: تاکنون در هفت ماه گذشته امسال بیش از ۳۳ حادثه و بلایای طبیعی در استان رخ داده است.

وی میزان خسارات وارده به استان از ناحیه بلایای طبیعی طی هفت ماهه امسال را هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: بیشترین سهم خسارت ها متعلق به بخش کشاورزی است که فرهنگ سازی برای افزایش بیمه محصولات کشاورزی ضروری است.

جعفری در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که وضعیت شهرها و روستاهای آذربایجان غربی از نظر بروز بلایای طبیعی در مقایسه با سایر استانها چگونه است اظهارداشت: هم اکنون ۱۰ شهر آذربایجان غربی به دلیل واقع شدن در روی خط گسل در معرض زلزله قرار دارند و  ۵۷۰ روستای استان نیز در مسیل سیل واقع شده اند در بخش روستایی نیز ۱۱ درصد از روستاهای آذربایجان غربی در معرض زلزله شدید واقع شده اند که این آمار گویای بالا بودن حادثه خیز بودن این منطقه است.

وی با بیان اینکه ۱۴ روستای استان در معرض رانش زمین قرار دارند عنوان کرد: اجرای پروژه های احداث دیوار ساحلی، کانال کشی، جابجایی روستا از جمله پروژه های دولت در راستای ایمن سازی روستا ها در معرض خطر استان است.

جعفری با بیان اینکه در ۷ ماهه سالجاری ۱۱ زلزله با بزرگی ۲.۵ تا ۳.۵ ریشتر در آذربایجان غربی روی داده است، اعلام کرد: در مجموع حوادث و بلایای طبیعی روی داده در استان طی مدت زمان مذکور ۱۱ نفر جان خود را از دست داده اند.

زلزله - زمین لرزه

۷۶ پروژه در بخش مدیریت بحران آذربایجان غربی در حال اجراست

مدیرکل سازمان مدیریت بحران آذربایجان غربی در خصوص اقدامات این سازمان در خصوص مدیریت حوادث و بلایای طبیعی روی داده در استان نیز به مهر پاسخ داد: مدیریت حوادث و بلایای طبیعی نیازمند مشارکت و همکاری تمامی ادارات و نهادهاست اما در راستای کاهش خسارات و مدیریت این حوادث هم اکنون ۷۶ طرح در دست اجراست.

جعفری دایک خاکی پلدشت، جابجایی روستای گوگرد شهرستان خوی، خرید ۳۱ دستگاه سامانه ضد تگرگ در استان، تجهیز و راه اندازی مرکز تحقیقات بحران و مهندسی زیرساخت ها، خرید ۱۰ دستگاه ژانراتور برق، کمک به تامین آب آشامیدنی روستاهای در معرض کم آبی، مطالعه زیرپهنه بندی ارومیه، سلماس، خوی و مهاباد، کمک به احداث پایگاه های امداد جاده ای  از اهم این طرحها در دست اجرا هستند.

وی کمبود اعتبارات را یکی از موانع و مشکلات پیش روی مدیریت بحران در استان عنوان کرد و گفت: این مشکل متخصص امسال نیست و اعتبارات اختصاص داده به این بخش نیز جوابگوی نیازها نیست این در حالی است که با گذشت ۱۰ ماه ازسالجاری هنوز اعتبارات امسال این بخش تخصیص داده نشده است.

جعفری ادامه داد: طرح های سالجاری را با اعتبارات اختصاص داده شده سال گذشته که حدود هزار میلیارد ریال است که در بهمن و اسفند ماه تخصیص یافته اجرایی می شود و لی اگر می خواهیم شاهد کاهش خسارات بلایای طبیعی در استان باشیم باید اعتبارات مورد نیاز تخصیص داده شود.

مدیرکل سازمان مدیریت بحران آذربایجان غربی در خصوص همکاری سایر دستگاه های اجرایی نیز عنوان کرد: مدیریت بحران نه در آذربایجان غربی بلکه در کشور و حتی دنیا نیازمند مشارکت همگانی است و در این راستا دستگاه های اجرایی آذربایجان غربی و مردم نیز باید در این خصوص مشارکت و همکاری لازم راداشته باشند.

جعفری پیشگیری از وقوع بحران و آمادگی با حوادث و مخاطرات طبیعی را لازمه مدیریت بحران دانست و اظهار داشت: متاسفانه استان به دلیل موقعیت ویژه جغرافیای در معرض حوادث و بلایای طبیعی قرار گرفته که سیل،‌ رانش زمین،‌ زلزله،‌ سرمازدگی و … مهمترین مخاطرات طبیعی استان محسوب می شوند.

بارش تگرگ در ارومیه

کاهش خسارات و بلایای طبیعی نیازمند فرهنگ سازی و مشارکت همگانی است

وی در خصوص بالا بودن میزان بلایای طبیعی و خسارات ناشی از آن در بخش کشاورزی اظهارداشت: بیمه محصولات کشاورزی، توجه کشاورزان به هشدارهای هواشناسی و نیز ارائه آموزش های اصولی از سوی نهادهای ذیربط برای کاهش حجم خسارات در این خصوص می تواند راهکار مناسبی باشد.

مدیرکل سازمان مدیریت بحران آذربایجان غربی با تاکید بر بازنگری و توجه بیشتر مسئولان ذیربط در تخصیص بودجه اختصاصی به این بخش اظهارداشت: متاسفانه این خسارات سالانه بخش زیادی از ظرفیت کشاورزان استان را از بین می برد که نیازمند توجه مسئولان است.

جعفری همچنین با بیان اینکه با همکاری سازمان هواشناسی استان مناطق حادثه خیز بخش کشاورزی شناسایی شده، ادامه داد: دستگاه سامانه ضد تگرگ ابرها را در شعاعی حدود ۵۰۰ متر تحت تاثیر قرار داده و هر كدام از این دستگاهها باید در بیش از یك صد هكتار از اراضی اطراف خود را تحت پوشش قرار دهد.

جعفری همچنین در خصوص کنترل سیل يکي از حوادث پرخطر در استان به مهر پاسخ داد: یکی از بلایای طبیعی  استان خطر سيل است که براي پيشگيري از اين بلاي طبيعي مي توان اقداماتي در مورد لايروبي رودخانه ها، ايمن سازي ساختمان ها و افزايش درخت کاري و کمربند سبز در سطح کلان و خرد در جامعه انجام داد که تا حدود بسيار زيادي از اين حوادث مي توان جلوگيري کرد با اين اوصاف و با توجه به موقعيت ويژه جغرافيايي آذربايجان غربي متاسفانه اغلب روستانشينان آذربايجان غربي در شمال، مركز و جنوب استان با تاثير پذيري بيشتر روستاهاي شمالي همه ساله متحمل خسارتهاي زيادي مي شوند كه اين امر با توجه به هدر رفت منابع مالي و جاني نيازمند توجه و برنامه ريزي دقيق و اصولي مسئولان است.

مدیرکل سازمان مدیریت بحران آذربایجان غربی در خصوص میزان اعتبارات مورد نیاز این بخش گفت: مدیریت حوادث و بلایای طبیعی نیازمند فراهم کردن زیرساخت های لازم است که این امر با اعتبارات مورد نیاز امکانپذیر است هر چه قدر اعتبار به این بخش اختصاص داده شود باز نیاز خواهد بود.

جعفری فرهنگسازی و آموزش را حلقه مفقوده مدیریت بحران دانست و گفت: برای جبران این امر باید تمامی دستگاه های اجرایی درامر آموزش و فرهنگ سازی در خصوص مقابله با بلایای طبیعی به این سازمان کمک کنند.

گفتگو سکینه اسمی

کد خبر 2424277

برچسب‌ها