به گزارش خبرگزاری مهر، محققان با استفاده از حسگرهای نانوکابلی توانستند دو نشانگر ویژه زیستی سرطان را ردیابی کرده و میزان تراکم آن را در خون محاسبه کنند. یکی از این نشانگرها ویژه سرطان پروستات و دیگری ویژه سرطان سینه بوده است.
محققان معتقدند این اولین باری است که امکان استفاده از این حسگرها برای کنترل کل خون به عنوان مایعی پیچیده و متشکل از پروتئینها و یونها و دیگر عوامل که می توانند ردیابی این نشانگرها را مختل کنند، به وجود آمده است.
به منظور غلبه بر موانع موجود برای ردیابی و کنترل کل خون محققان ابزاری جدید را که عملکردی مشابه فیلتر دارد ابداع کردند. این ابزار می تواند نشانگرهای زیستی، آنتی ژنهای سرطانهای پروستات و سینه را درحالی به خود جذب کند که مابقی خون را از خود عبور می دهد.
متراکم شدن آنتی ژنها بر روی تراشه جذب کننده این نشانگرها به تدریج امکان ردیابی تمرکزهای بسیار کوچکتر از این عوامل را با دقت پیکوگرم در میلی لیتر به وجود خواهد آورد. این میزان دقت برابر این است که بتوان یک دانه نمک را در میان یک استخر بزرگ پیدا کرد.
تا کنون شیوه های رایج ردیابی قادر بودند از حضور یا عدم حضور نشانگر زیستی خاص در خون خبر دهند اما این شیوه جدید در خواندن تمرکز این نشانگرها در حجم بالای خون از دقت بیشتر برخوردار بوده و نیاز کمتری به ترجمه اوپراتور سیستم ردیابی دارد. در عین حال سرعت تحلیل اطلاعات توسط این سیستم ردیاب تنها چند دقیقه است در حالی که همین فرایند در شیوه های رایج ردیابی نشانگرهای زیستی سرطان چندین روز به طول می انجامد.
بر اساس گزارش ساینس دیلی، محققان اعلام کرده اند پزشکان می توانند با حمل این دستگاه کوچک اطلاعات مربوط به بیماری را در زمانی تقریبا آنی به دست آورند. همچنین از این سیستم ردیاب می توان برای شناسایی مجموعه ای گسترده از نشانگرهای زیستی بیماری های مختلف استفاده کرد.
نظر شما