۲۳ آذر ۱۳۸۸، ۱۳:۱۳

تفکر و محیط زیست (3)

برخورد خردمندانه‌ای با تکنولوژی داشته باشیم

برخورد خردمندانه‌ای با تکنولوژی داشته باشیم

دکتر سید یحیی یثربی گفت: برای تخریب تمدن جدید بهانه‌ای نسازیم. تمدن جدید برکتی برای انسان است منتها ما باید با این تمدن جدید خردمندانه برخورد کنیم.

دکتر سید یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سؤال که نگرانی‌های متفکران را در زمینه تخریب محیط زیست تا چه اندازه اصیل و جدی قلمداد می کنید؟ گفت: بدون شک هر متفکری به صورت جدی نگران محیط زیست است و حق هم دارد نگران باشد. البته نه برای نسل کنونی بلکه برای نسلهای آینده. شما هزار سال آینده را با همین رشد جمعیت کنونی در نظر بگیرید آن وقت ببینید زمین ما چه شرایطی خواهد داشت. از نظر آبی که مردم باید بنوشند خاکی که از محصولاتش استفاده کنند و هوایی که باید تنفس کنند و از نظر محیطی که باید در آن بطور کلی رفت و آمد کنند. بنابراین هم از نظر کمیت امکانات مشکل خواهیم داشت و هم از نظر حوادثی که به دست بشر بر سر ما می‌آید مثل ذوب شدن یخهای قطبین و آسیب دیدن لایه ازون .

وی افزود: اینها شاید برای نسل کنونی و فاصله‌های نزدیک جدی نباشد اما با همین روندی که روز به روز بشر به مصنوعات و تجملات خود می‌افزاید مسلماً برای سده‌های آینده دیگر حوادثی اتفاق می‌افتد که برای کل بشریت تهدید کننده است و این نگرانی وقتی عمیقتر می‌شود که به این نکته توجه کنیم که بشرهیچ جایی غیر زمین برای زندگی ندارد. اینکه زمین برخلاف افزایش جمعیت هیچگونه افزایشی ندارد و اگر این تکنولوژیهای جدید نبود زمین برای همین مقدار بشر در شرایط گذشته اش کافی نبود یعنی اگر با تکنولوژیهای جدید میزان کشاورزی و دامداری را افزیش نمی دادیم بشر دچار قحطی و گرسنگی می‌شد چنانچه در 50سال پیش یک چهارم جمعیت از قحطی از بین می‌رفت .

این استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی درپاسخ به این سؤال که چه راهکارهایی را برای جلوگیری از تخریب زمینی که در آن زندگی می‌کنیم پیشنهاد می‌کنید ؟ گفت: به نظر من یک راهکار همین جلوگیری از رشد جمعیت است. باید جمعیت را ثابت و یا کاهش دهیم. زمین برای 10میلیارد جمعیت قد نمی‌دهد. دوم اینکه به مردم برای جلوگیری از تخریب محیط زیست اطلاع رسانی کنیم و کار دیگر این است که کشورهای پیشرفته برای جلوگیری از گازهای سمی و گلخانه‌ای و تخریب لایه ازون ومحیط زیست کارهای عملی انجام دهند.

یثربی در پاسخ به این سؤال که برخی معتقدند آنچه برمحیط زیست می‌گذرد ناشی از طبیعت ویرانگر تکنولوژی است آیا ماهیت تکنولوژی ویرانگر است یا ما از آن به‌درستی استفاده نمی‌کنیم؟ گفت: بشر بدون به دست آوردن تکنولوژیهای جدید هزار برابر بیشتر آسیب می‌دید. میلیونها سال بشر در کره زمین بود هنوز نسلش به یک میلیون نفر نرسیده بود چون دائماً سیل و قحطی و بیماریهای کشنده می‌آمد و انسانها را درو می کرد. تکنولوژی بشر را پناه داد. اگر مرگ و میر کودکان 95درصد بود رساندیم به زیر نیم درصد. درگذشته جنگهای فراوانی صورت می‌گرفت و تلفات بسیاری به همراه داشت مثلاً در حمله مغول به نیشابور یک نفر هم نماند.

این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: تکنولوژی مشکل ایجاد کرده است اما اصل هدفش رفع مشکلهاست . بشر می‌خواهد ماشین و هواپیما سوار شود و مصنوعات و امکانات داشته باشد و نتیجه این هم تخریب می‌شود. بشر نمی‌تواند از این امکانات صرف نظر کند. الان امواجی که در فضا است در قدیم بود اما در قدیم تلویزیون و رادیو و اینترنت و موبایل نبود. اینها را مدرنیته برای بشر به ارمغان آورده است. 

این نویسنده و محقق خاطرنشان کرد: بنابراین هر شرایطی مشکلات خودش را دارد. اما در قدیم جمعیت کم بود. اگر بخواهیم تکنولوژی را از بشر بگیریم آن‌وقت می‌بینیم که چه شرایطی برای مردم پیش خواهد آمد. بنابراین برای تخریب تمدن جدید بهانه‌ای نسازیم. تمدن جدید برکتی برای انسان است منتها ما باید با این تمدن جدید خردمندانه برخورد کنیم. از اختراع اینشتن بمب برای نابودی یکدیگر نسازیم بلکه استفاده‌های مناسب بکنیم. مثلاً سفینه فضایی بسازیم و درجستجوی امکانات جدید برای بشر آینده باشیم. 

کد خبر 1000130

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha