۲۴ آذر ۱۳۸۸، ۹:۴۹

ویرایش"فرهنگ ادبیات فارسی" تا سال 90 ادامه می یابد

ویرایش"فرهنگ ادبیات فارسی" تا سال 90 ادامه می یابد

محمد شریفی از ویرایش و تجدید نظر کامل در چاپ چهارم "فرهنگ ادبیات فارسی" خبر داد که این فرآیند تا سال 1390 به طول می‌انجامد.

محمد شریفی  فرهنگ‌نویس و پژوهشگر در گفتگو با خبرنگار مهر درباره روند ویرایش و تکمیل "فرهنگ ادبیات فارسی" که چاپ سوم آن چندی پیش منتشر شده است گفت: این روزها مشغول ویرایش و تجدید نظر روی چاپ اخیر "فرهنگ ادبیات فارسی" هستم .همچنین مطالعاتم برای تکمیل این فرهنگنامه  ادامه دارد.

وی ادامه داد: این تجدیدنظر شامل رفع برخی نقایص  است که با آنها برخورد کرده‌ام و یا با یادآوری و تذکر دوستان متوجه آنها شده‌ام. ضمن اینکه در مورد فرهنگنامه‌ها این جریان الزامی است که اطلاعات آنها به مرور تکمیل و اضافه شود که در "فرهنگ ادبیات فارسی" نیز در ویرایش جدید شرح حال افراد و کتابهای منتشر شده هم تکمیل و اضافه می‌شود.

این پژوهشگر با اشاره به اینکه در نظر دارد چاپ چهارم این کتاب را با ویرایش جدید در سال 90 منتشر کند درباره چگونگی تصحیح، ویرایش و تکمیل کتابش بیان کرد: شیوه کارم بدینگونه است که در دوره‌های چند ماهه بخشهای مختلف کتاب را خوانده و ویرایش می‌کنم و در حال حاضر مشغول تجدید نظر روی بخشی  هستم که به حکایات حیوانات در ادبیات فارسی برمی‌گردد.

این فرهنگ‌نویس افزود: برخی حیوانات که در شعر و حکایات فارسی نقش داشته و یا اشاراتی بدانها شده در چاپی که در حال حاضر در بازار موجود است حضور ندارند که این بخش را با افزودن این حیوانات و توضیحاتی درباره آنها تکمیل خواهم کرد. همچنین درباره حیواناتی که در چاپ حاضر بدانها اشاره شده نیز مطالعات تکمیلی خواهم داشت تا شرح حال آنها و نقششان در ادبیات را تکمیل‌تر کنم.

مولف "فرهنگ ادبیات فارسی" توضیح داد: مثلا جغد در کلیله و دمنه یا طوطی نامه و مثنوی حضور دارد که در هر کدام از این کتابهای نقش خاصی دارد و توضیح و تفسیر نقش آن متفاوت است که در این فرهنگنامه بدان اشاره شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در ویرایش جدید حیواناتی به کتاب اضافه می‌شوند که در چاپهای قبلی حضور نداشته‌اند؟ گفت: بله مثلا خارپشت و استر حیواناتی بودند که قبلا آنها را در کتاب نداشتم ولی در مطالعاتم چند حکایت پیدا کردم که به آنها اشاره داشته است و یا در شعر فارسی نمونه‌هایی از شرح و توصیف آنها پیدا کرده ام.

شریفی همچنین درباره کتابهای مرجعی که پیش از این بدانها برخورد نکرده است توضیح داد:  مثلا کتابی به نام "پند پیران" از قلم افتاده بود که به اشاره یکی از دوستان آن را مطالعه کردم و دیدم جا داشته آن را معرفی کرده و از مطالبش بهره ببرم. البته اینگونه کتابها که قبلا برخوردی با آنها نداشته‌ام کم هستند و بیشتر مسایل جدید در قالب نکات نو مطرح می‌شوند.

این نویسنده در پایان گام بعدی تصحیح و تکمیل "فرهنگ ادبیات فارسی" را تکمیل بخش شخصیتهای ادبی عنوان کرد و گفت: در این بخش شخصیتهایی چون جلال ستاری، محمدعلی موحد به مناسبت تحقیقاتش در باب مولوی و کریم زمانی به دلیل پژوهشهایش در زمینه مثنوی به کتاب افزوده می‌شوند.

"فرهنگ ادبیات فارسی" تالیف محمد شریفی با ویراستاری محمد رضا جعفری  سال گذشته برای  نخستین بار در 1600 صفحه از سوی انتشارات فرهنگ نشر نو و معین منتشر شد. این فرهنگ که ماحصل  مطالعه بیش از 160 هزار صفحه رمان و داستان کوتاه بود در زمانی اندک به چاپ دوم رسید و سپس چاپ سوم آن انتشار یافت.

در "فرهنگ ادبیات فارسی" که در دو بخش ادبیات کلاسیک و ادبیات معاصرتنظیم شده اطلاعات متنوعی  ازشرح احوال شعرا و نویسندگان تا معرفی آثار و اصطلاحات ادبی، داستانها و اشارات  و افسانه‌های عامیانه و ادبیات جدی گنجانده شده است. 
 

 

کد خبر 1000701

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha