۲۶ آذر ۱۳۸۸، ۹:۳۵

فریدمن پدیده جهانی شدن را با نگاهی ملی بررسی کرده است

فریدمن پدیده جهانی شدن را با نگاهی ملی بررسی کرده است

مترجم آثار تافلر در مورد کتاب "جهان مسطح است" گفت: موضوع این کتاب جهانی شدن است و پرداختن به این موضوع، نگاهی جامع‌نگر، یکپارچه نگر، و جهان‌نگر و بی‌طرف طلب می‌کند که متأسفانه نگاه فریدمن هیچکدام از این ویژگیها را ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست نقد و بررسی کتاب "جهان مسطح است" با حضور احمد عزیزی مترجم کتاب، مهدی فیروزان و دکتر شهین‌دخت خوارزمی عصر سه شنبه 24 آذرماه در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.

دکتر شهین‌دخت خوارزمی در این نشست با اشاره به شخصیت نویسنده کتاب، گفت: برای بررسی این کتاب و چگونگی شکل‌گیری ایده جهان مسطح لازم است نگاهی به سوابق خود فریدمن داشته باشیم. او در نیویورک تایمز کار می‌کند و ستون نویس است. توجه اصلی او بر سیاست خارجی بوده و توجه ویژه‌ای به تکنولوژی پیدا کرده است.

وی تصریح کرد: از سال 2001 میلادی و پس از حوادث 11 سپتامبر فضای فکری او به هم ریخت و به دنبال علل شکل‌گیری این حادثه بود. از اینرو او به کشورهای مختلف از جمله هند سفر می‌کند. او در هند حدود 60 ساعت مصاحبه با جوانان و مدیران عامل شرکتهای هندی-آمریکایی انجام می‌دهد. در واقع این مصاحبه‌ها شوک آگاهی را در او ایجاد می‌کند و می‌گوید زمانی که ما (آمریکا) در خواب بودیم در گوشه‌ای از دنیا اتفاق مهمی در حال رخ دادن بوده و این اتفاق ایده شکل‌گیری ایده جهان مسطح را در ذهن او شکل می‌دهد.

وی یادآور شد: کتاب سرشار از آمار و اطلاعات است و تحلیل سودمندی از جهان معاصر ارائه و تصویری از فرصتهای تازه و موجود در جهان جدید را پیش روی ما قرار می‌دهد.

فریدمن پدیده جهانی شدن را با نگاهی ملی مورد بررسی قرار داده است

این مترجم افزود:  مسئله این است که چطور می‌شود  پدیده جهانی شدن را با نگاه ملی تبیین کرد. او جامع‌نگر نیز نیست. او ادعای تحلیلی یک پدیده جهانی را دارد. باید توجه داشت برای بررسی این پدیده، باید یک نگاه جامع در قلمرو تمدنی داشت تا از رهگذر آن بتوان تحلیل جهانی داشت. این در حالی است که تأکید فریدمن بر عرصه اقتصاد و تجارت است. فریدمن در بررسی خود توجه ویژه به تکنولوژی به عنوان موتور محرکه جهانی شدن دارد. این در حالی است که تکنولوژی تنها موتور محرکه و محور جهانی نیست.

این استاد دانشگاه در ادامه یادآور شد: او در در این کتاب می‌گوید که آمریکا پتانسیل رهبری بر جهان را دارد. ایا این ایده با اندیشه مسطح شدن جهان همخوانی دارد؟ آیا این ایده به همان سلسله مراتب قدرت نمی‌انجامد؟

مترجم جابجایی در قدرت در ادامه خاطر نشان کرد: فریدمن در این کتاب معتقد است که نفت باعث توسعه نیافتگی کشورهای نفت خیز شده است ولی او این موضوع را مورد بررسی قرار نداده که چرا نفت نتوانسته به توسعه کشورهای نفت خیز بینجامد.

فیروزان: راه حل دیروز را برای مئاله امروز به کار بردن به قهقرا رفتن است

در ادامه این نشست مهدی فیروزان گفت: در کتاب اطلاعات و آماری است که مورد نیاز همه است و مخاطب آنرا نمی‌توان تفکیک کرد. باید توجه داشت که چه جهانی شدن را بپسندیم و چه نپسندیم با آن مواجه هستیم. ما هنوز در پستوهای ذهنی خود پیش فرضهایی داریم که باید آنها را دور بریزیم.

مدیر عامل مؤسسه فرهنگی شهر کتاب در ادامه یادآور شد: باید توجه داشت که بسیاری از مفاهیم گذشته عوض شده است. امروزه دیگر مفاهیمی چون مرز، پول و جنگ معانی گذشته خود را ندارند. امروزه حتی شاهد هستیم که مفاهیم حقوق بین‌الملل نیز عوض شده است. مفاهیم حقوقی و اصول حقوقی در بسیاری از کشورها از جمله فرانسه عوض شده و مورد بازبینی قرار گرفته است. امروز اصل بر برائت افراد است.

این نویسنده تصریح کرد: وقتی مفاهیم عوض می‌شود ما با یک فرهنگ لغات جدید مواجه هستیم. این کتاب تصویری از آینده است که باید با آن آشنایی داشته باشیم. من جهان خالی از ارتباطات را جهنم حیوانی می‌بینم. مفاهمه یک ضرورت برای حیات طبیعی انسان است.

وی در پایان تصریح کرد: هر کتابی از این دست که حاوی اطلاعات سودمند برای ما باشد ارزشمند است. این کتاب پیوندی میان علوم نظری و کاربردی ارائه کرده است. این کتاب ارتباطات میان رشته‌ای را به خوبی تصویر کرده است.

کد خبر 1002010

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha