به گزارش خبرنگار مهر، عباس علی آبادی امرور شه شنبه در هفتمین همایش ملی انرژی در تهران با بیان اینکه مصرف برق تا سال 2030 دو برابر خواهد شد، گفت: پیش بینی می شود برای تحقق این هدف باید سرمایه گذاری ها در بخش برق 52 درصد سرمایه گذاری ها در بخش انرژی را به خود اختصاص دهد.
4 اقدام اساسی برای مهار رشد مصرف برق
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی افزود: این مسئله بسیار مهم ناشی از تغییر الگوهای مصرف در سطح جهان و افزایش حجم مصرف برق از کل انرژی مورد تقاضا باشد. بر این اساس، باید 4 اقدام اساسی را صورت داد.
وی توضیح داد: در گام اول باید منابع اولیه تولید انرژی برق را تنوع دهیم. بر این اساس، تمرکز در سوختهای فسیلی نباید موجب بروز مشکلات زیست محیطی شود چرا که تداوم روند مذکور به طور قطع حیات کره خاکی را غیرممکن می سازد. بنابراین تنوع بخشی به منابع انرژی ضرورت دارد بر محور استفاده از منابع تجدیدپذیر متمرکز شود. البته هیچ یک از فرآیندها و سیستم ای تبدیل انرژی در افزایش انتروپی جهان بی تاثیر نیستند.
به گفته علی آبادی بعد از موضوع تبدیل انرژی افزایش راندمان ماشینهای مبدل انرژی مدنظر قرار می گیرد تا بتوان راندمان را افزایش داد. البته در کنار این موضوع باید تلفات در انتقال و توزیع را نیز به حداقل رساند و در مقابل کارایی حداکثر کرد.
این مقام مسئول در وزارت نیرو خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان می دهد رده انرژی بسیاری از ماشین آلات مورد استفاده در ایران به خصوص در بخشهای صنعتی و خانگی در پایین ترین رده قرار دارد و البته طی سالهای اخیر توجه مطلوبی به این موضوع شده است اما وضعیت مطلوب نیست.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از محورها این است که انرژی الکتریکی تولید شده را در وسایلی مورد استفاده قرار دهیم که بالاترین کارایی را دارند. از سوی دیگر، باید به صورت اصولی مصارف را کاهش و به سمت بهینه مصرف کردن پیش رویم.
علی آبادی با بیان اینکه رشد جمعیت و توسعه جوامع الزامات رشد مصرف برق را به دنبال دارد، تاکید کرد: در کنار این عامل باید افزایش کارایی و بهره وری را در صدر اهداف اصلی توسعه قرار داد، این در حالی است که برق تحولات اساسی در صحنه اقتصاد جهان را رقم خواهد زد.
علی آبادی با تاکید بر ضرورت نوآوری در تولید برق، گفت: در دهه سوم قرن بیستم سهم برق از مجموع مصرف انرژی حدود 10 درصد بوده اسیت که این رقم در حال حاضر به 38 درصد و تا سال 2050 ارتقا خواهد یافت، لذا توجه به این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است که باید به سمت ارتقای بهره وری و افزایش نوآوریها در صنعت برق پیش رویم.
وی سپس به تشریح وضعیت صنعت برق در ایران پرداخت و افزود: در حال حاضر وضعیت نصب شده نیروگاهی کشور بالغ بر 55 هزار و 270 مگاوات بوده که تحت نظارت وزرات نیرو است از این بابت ایران رتبه 17 دنیا را به خود اختصاص داده است. در حالی که متوسط رشد سالانه ظرفیت نصب شده برق در ایران 6/7 درصد است و از این لحاظ ایران بعد از چین رتبه دوم را دارد.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ایران از منظر میزان قدرت نصب شده، حجم تاسیسات و طول شبکه های انتقال و توزیع و نیز حجم برخورداری مردم از برق در منطقه رتبه اول را دارد به نحوی که صد در صد از جوامع شهری و 99 درصد از جوامع روستایی برق دار و متصل به شبکه برق هستند.
علی آبادی با ابراز تاسف از اتصال جوامع شهری و روستایی به شبکه سراسری برق، خاطرنشان کرد: به نظر می رسد با توجه به وسعت سرزمین مناطق باید به صورت شبکه های محلی برق مورد نیاز خود را تامین کنند.
صادرات برق
این مقام مسئول در وزارت نیرو در تشریح میزان وابستگی کشورهای همسایه به شبکه برق با بیان اینکه این وابستگی به ایران روز به روز در حال افزایش است، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 800 مگاوات از برق تولیدی ایران به کشورهای همسایه صادر می شود و این مقدار روز به روز در حال افزایش است به نحوی که ایران با کشورهای شمالی از جمله ترکمنستان، آذربایجان و ارمنستان از طریق خطوط 400 کیلوولت ارتباط داشته و قابلیت انتقال برق تا ظرفیت یکهزار مگاوات وجود دارد.
وی ادامه داد: ایران به عراق و ترکیه از طریق خطوط 400، 230 و 133 کیلوولت تبادل برق انجام می دهد ، ضمن اینکه به افغانستان و پاکستان نیز هم اکنون ارتباطاتی را دارد که به زودی در سطوح ولتاژ بالاتر محقق خواهد شد.
علی آبادی به علاقمندی روسها برای توسعه تبادل برق اشاره و تصریح کرد: همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله امارات نیز تقاضای دریافت برق از ایران را به شدت دنبال می کنند و ما به دنبال این هستیم که ارتباط شبکه سراسری برق خود را با این کشور از طریق خطوط HPDC برقرار کنیم.
متوسط رشد برق در ایران
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی متوسط رشد مصرف برق در ایران طی 30 سال اخیر را 8 درصد عنوان و خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه با توزیع بیش از 100 میلیون رشته لامپ کم مصرف یارانه ای توانستیم میزان مصرف برق خانگی را در پیک شب کاهش دهیم اما متاسفانه به دلیل استفاده از وسایل سرمایشی پرمصرف در فصل تابستان پیک مصرف به روز منتقل شد و این برای تابستان سال 89 نویدبخش شرایط بدتری خواهد بود.
به گفته علی آبادی برای پاسخگویی به نیاز تامین برق کشور باید سالانه بالغ بر 5 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی در شبکه های توزیع و فوق توزیع به ارزش 8 هزار میلیارد تومان در سال باید احداث شود، این در حالی است که از ابتدای سال جاری 2 هزار و 200 مگاوات برق وارد مدار شده است و امید می رود با تامین منابع مالی مابقی نیاز در تابستان تامین شود.
علی آبادی گفت: به دلیل پایین بودن قیمت برق رشد مصرف به شکل فزاینده ای در حال افزایش است و در حال حاضر سهم مصرف برق در بخش خانگی 8/32 درصد، بخش صنعتی 1/32 درصد، مصارف عمومی 7/12 درصد، کشاورزی 2/13، تجاری 7/6 درصد و روشنایی 5/2 درصد متمرکز شده است .
علی آبادی گفت: تعرفه برق در بخش کشاورزی به ازای هر کیلو وات ساعت 2 تومان در بخش خانگی مابین مناطق گرم و معتدل از 6 تا 12 تومان، بخش صنعتی 22 تومان و تجاری 44 تومان است. براین اساس، متوسط قیمت برق کشور 1/16 تومان برآورد می شود. در حالی که قیمت تمام شده برق بالغ بر 100 تومان است.
وی افزود: وزارت نیرو توسعه نیروگاه های سیکل ترکیبی و تسریع در روند بخش بخار واحدهای گازی و تاکید بر احداث واحدهای بخار به منظور استفاده از سوخت مازوت و زغال سنگ را در دستور کار دارد که امید می رود با روشهای مدرن بتوان به کاهش آلایندگی ها در این بخش نیز دست یافت.
علی آبادی با بیان اینکه اگر چه نیروگاههای سیکل ترکیبی صرفه جویی ناشی از سوخت را به دنبال دارد اما به سرمایه گذاری بالایی نیاز خواهد داشت، گفت: این در حالی است که به ازای احداث هر یک کیلو وات ساعت بخش بخار باید بالغ بر 900 یورو سرمایه گذاری صورت گیرد که این رقم باید طی 20 سال بازگشت شود، ضمن اینکه با توجه به قیمت فعلی گاز چالشهای بسیاری در این زمینه وجود دارد.
وی جمع آوری انشعابات غیرمجاز و اصلاح شبکه توزیع را از جمله برنامه های در دست انجام وزارت نیرو ذکر و خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بخش عمده شبکه برق کشور فشار ضعیف است امکان استفاده از برق به صورت بی رویه یا غیرمجاز فراهم است، این در حالی است که اصلاح شبکه بالغ بر 6 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارد.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در خصوص اصلاح الگوی مصرف خاطرنشان کرد: استفاده از تکنولوژی جدید و پربازده در بخش روشنایی و اقدام برای افزایش رتبه تجهیزات انرژی بخش از جمله اقدامات دیگری است که برای آن دستورالعملهای مختلفی ارایه و تدوین شده است، این در حالی است که براساس ابلاغ اخیر رئیس جمهور به تمام دستگاهها از جمله وزارتخانه های نفت، نیرو و صنایع باید اقدامات موثری در این زمینه صورت گیرد.
علی آبادی با تاکید بر ضرورت توسعه استفاده از مدل تولید پراکنده در زمینه تولید برق، گفت: احداث نیروگاههای تولید پراکنده برق و استفاده از حرارت بازیافت شده نیروگاهها در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد و ما برای تولید کنندگان این بخش مزیت خرید برق به قیمت تمام شده و 5/1 برابر نیروگاههای بزرگ را در نظر گرفته و مشوقهای دیگری را نیز در دست تدوین داریم که به نظر می رسد با توسعه این بخش تلفات انتقال را میتوان به حداقل رساند.
به گفته علی آبادی توسعه استفاده از انرژیهای تجدید پذیر اگرچه مورد تاکید است اما باید به این نکته نیز توجه داشت که استفاده از این نوع انرژی در کشور اقتصادی نیست و تولید برق از طریق نیروگاههای گازی با توجه به فناوریهای موجود در کشور بالغ بر 120 تومان به ازای هر کیلووات ساعت با توجه به نرخ جهانی گاز است که در حال حاضر وضعیت اقتصادی خوبی را نشان نمی دهد.
وی ادامه داد: این در حالی است که دولت با اصلاح قیمت خرید برق از تولید کنندگان از منابع تجدید پذیر سعی به تشویق سرمایه گذاران داشته اما به هر حال هزینه بالایی را در بر دارد.
نظر شما