۱ دی ۱۳۸۸، ۱۴:۴۱

کم خونی زنان باردار گلستان بیش از متوسط کشوری است

گرگان - خبرگزاری مهر: عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: 23.6 درصد زنان باردار استان به کم خونی مبتلا هستند که این آمار بالاتر از متوسط کشوری است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، سمیرا عشقی زاده پیش از ظهر سه شنبه در نشست اداره کل غله گلستان در گرگان افزود: براساس نتایج منتشره از تحقیقات انجام شده از سوی وزارت بهداشت در سال 80 حدود 18.8 درصد دختران نوجوان و زنان شهری و روستایی استان دچار کم خونی هستند.
 
وی اظهار داشت: بهبود این وضعیت، علاوه بر ارتقاء شاخصهای بهداشت عمومی، مستلزم ارتقای سطح آگاهی، نگرش و عملکرد زنان در زمینه تغذیه صحیح از طریق آموزشهای مستمر ونیز بهبود کیفیت منابع غذایی در دسترس است.

وی خاطرنشان کرد: یکی از نکات قابل توجه تغذیه ای در زمینه تهیه نان استفاده از آردهای فاقد سبوس است به طوری که سبوس گیری غلات و آرد سبب از دست رفتن ویتامینها و املاحی همچون آهن و روی موجود در آن می شود که برای جبران این کاهش می توان مواد مغذی از جمله آهن و اسید فولیک را به آرد اضافه یا به عبارتی آرد را غنی کرد که در این صورت نان تهیه شده ارزش غذایی بیشتری پیدا می کند.

این متخصص تغذیه یادآور شد: مصرف نانهای با کیفیت پایین، میزان جذب کلسیم را کاهش داده و این مسئله به خصوص در سلامت زنان از اهمیت ویژه ای برخورداراست.

عشقی نیا بیان داشت: با افزایش سن و تغییرات هورمونی از جمله کاهش هورمون استروژن در دوران یائسگی در زنان، مقدار توده استخوانی کاهش می یابد و عارضه ای به نام پوکی استخوان (استئوپروز) پدید می آید که باعث بروز شکستگی در مهره ها، سر استخوان ران ، مچ  وساعد می شود.

وی با اشاره به اینکه حداکثر توده استخوانی تا سن 30 سالگی به دست می آید، گفت:  بنابراین برای بهره مندی از بافت استخوانی متراکم و محکم، ضرورت دارد در سنین رشد و نوجوانی از منابع غذایی حاوی کلسیم به اندازه کافی مصرف کرد که در این میان زنان در مراحل خاصی از زندگی مثل دوران بارداری ، شیردهی و بعد از یائسگی، روزانه نیاز بیشتری به کلسیم پیدا می کنند.

عشقی نیا افزود: از آنجایی که نان ارزانترین و در دسترس ترین ماده غذایی برای تمام اقشار جامعه به شمار رفته و نقش بسزایی در تامین انرژی و پروتئین مورد نیاز افراد جامعه دارد، لذا تهیه نان سالم و بهداشتی و با کیفیت مطلوب، تاثیرات دراز مدتی در تامین سلامت جامعه بر جای دارد و از اهمیت خاصی برخوردار است.

وی خاطرنشان کرد: تهیه نان خوب و با کیفیت نیاز به اطلاعات دقیق در مورد  کیفیت ماده اولیه (گندم و آرد)، شرایط ویژه عمل آوری خمیر بدون استفاده از جوش شیرین، رعایت زمان لازم برای ور آمدن خمیر و پخت نان ، درجه حرارت مناسب پخت و نحوه عرضه و نگهداری نان دارد.
 
عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان یادآورشد: علاوه بر این، در خمیر اولیه تغییراتی توسط مخمر یا همان مایه خمیر رخ می دهد که باعث بهبود کیفیت، طعم و مزه نان می شود و به  این دلیل که روش عمل آوری با مخمر نیاز به زمان دارد ، متاسفانه برخی از نانوایان با استفاده از جوش شیرین روند تخمیر را به ظاهر تسریع می کنند در صورتیکه با استفاده ازاین ماده سبب ایجاد مشکلات و عوارض متعددی  از جمله اختلال در جذب کلسیم وآهن برای مصرف کنندگان خواهد شد که این عوارض به ویژه برای زنان از اهمیت خاصی برخوردار است.

وی اضافه کرد: خانمها به دلیل دارا بودن شرایط خاص فیزیولوژیکی چون عادت ماهانه، بارداری و شیردهی، مستعد کمبودهای تغذیه ای از جمله کم خونی ناشی از کمبود آهن می باشند که مصرف نانهای بی کیفیت نیز به این مسئله دامن می زند.

کد خبر 1005053

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha