دکتر یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سؤال که ما در عرصه فرهنگ شناسی با سه مفهوم سنت، هویت و فرهنگ روبرو هستیم به نظر شما میان این سه مفهوم چه رابطه ای وجود دارد، گفت: این مفاهیم برای غرب تازه و جدید هستند اما برای ما سابقه ای طولانی دارند . همه اینها را در لغتنامه هایمان داریم اما نه به معنی جدید آنها . فرهنگ در لغتنامه به معنای دانش و هوش وادب است. سنت به معنای حدیث ، راه و رسم است و هویت هم به معنای شخصیت و تعین هرچیزی است.
وی افزود: مثلاً سنت در مقابل تجدد و مدرنیته قرار می گیرد . گذشته اش را سنت می نامند و وضعیت کنونی اش را مدرنیته یا تجدد می نامند. دنیای سنتی مشخصات خودش را داشت و دنیای جدید مشخصات خودش را دارد نه شیمی و فیزیک و طب جدید شیمی فیزیک و طب قدیم است و نه اخلاق و رفتار و روابط انسانی جدید اخلاق و رفتار و روابط انسانی قدیم است پس ما دو مرحله از تاریخ را داریم، یکی مرحله گذشته و سنتمان است و یکی مرحله جدید. اما در جامعه ما حق داریم بین گذشته و حال فرق نگذاریم چون ما از تفکر جدید برخوردار نیستیم ما به ویژه در علوم انسانی حرکت نکرده ایم علوم تجربی را از غرب گرفته ایم ولی علوم انسانی ما بسیار عقبتر از علوم تجربی است.
این محقق و پژوهشگر اظهار داشت: هویت یعنی آن شکل و شمایل و اخلاق و رفتاری که انسان براساس یک نظام و تفکر در خود داشته باشد و خودش را در آن رنگ ببیند، متأسفانه از نظر هویت که در فکر و فرهنگ ما سابقه ای ندارد و از کلمات جدید است ، کار نکرده ایم با این همه امکانات، صدا و سیما دو کلمه حرف حساب به عنوان هویت اسلامی این مردم مطرح نمی کند.
یثربی در پاسخ به این سؤال که آیا فرهنگ ایرانی اسلامی در تعارض با فرهنگ غرب است، گفت : بشر شرقی و غربی ندارد اگر درمان سرطان کشف شود همه از آن استفاده می کنند، در بسیاری از مسائل اسلام در سطح بسیار بالایی قرار دارد .
نظر شما