۱۲ دی ۱۳۸۸، ۹:۵۸

گزارش تصویری و تشریحی مهر/

پالایشگاه‌ سازی از حرف تا عمل ؛ این بار به روایت تصویر

پالایشگاه‌ سازی از حرف تا عمل ؛ این بار به روایت تصویر

پیشرفت ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس پس از گذشت بیش از سه سال در حالی از مرز 20 درصد عبور نکرده است که وزارت نفت پیش بینی می کند با راه اندازی این طرح تا سال 90 کشور از واردات بنزین خودکفا خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر افزایش واردات بنزین،اختصاص اعتبارات چندین میلیارد دلاری برای واردات این فرآورده نفتی و اخیرا افزایش تهدیدهای خارجی مبنی بر تحریم فروش سوخت به ایران موجب شده است که وزارت نفت برنامه ساخت و توسعه 7پالایشگاه جدید نفت و میعانات گازی را در کشور آغاز کند.

درحال حاضربا گذشت بیش از 4 سال از آغاز این برنامه محوری دولت، تنها ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس بندرعباس آغاز شده واین درحالی است که عملیات اجرایی 6 پالایشگاه باقی مانده به دلیل نامشخص بودن سرمایه گذاران درحالت تعلیق قرار دارد. 

بر اساس اعلام مسئولان مختلف وزارت نفت با ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس بندرعباس و تولید روزانه 35 میلیون لیتر بنزین، کشور تا سال 1390 از واردات این فرآورده نفتی خودکفا می شود.

هم اکنون با گذشت بیش از سه سال از آغاز عملیات اجرایی این پالایشگاه میعانات گازی پیشرفت چندانی در ساخت این واحد پالایشی حاصل نشده و پیش بینی می شود با ادامه وضع موجود امکان خودکفایی کشور از واردات بنزین تا دو سال آینده فراهم نشود.

تردید درباره پیشرفت واقعی ساخت "ستاره خلیج فارس"

به گزارش مهر، سید مسعود میرکاظمی وزیر نفت (26 آبان 1388) در مراسم آغاز به کار طرح تولید ضربتی بنزین در واحد های پتروشیمی، پیشرفت ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس را 30 درصد عنوان کرده و گفته بود: سهم دولت درساخت این پالایشگاه به 40 درصد افزایش یافته است.

محمد اسماعیل کراچیان مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس هم اخیرا میزان پیشرفت ساخت این واحد پالایشی را 32 درصد اعلام کرده و اظهار داشته است: بر اساس برنامه زمان بندی ساخت این پالایشگاه باید تا سال 1390 به پایان برسد.

سید نورالدین شهنازی زاده مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی هم پیشتر زمان تکمیل ساخت ستاره خلیج فارس را سال 1392 اعلام کرده، گفته بود: با راه اندازی این طرح از واردات بنزین خودکفا می شویم.

گزارش تصویری از آخرین وضعیت ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس حاکی از آن است که تاکنون برای ساخت این واحد پالایشی به جز تسطیح زمین و خاکبرداری، ظاهرا اقدام خاص دیگر انجام نشده است. 

اما گزارشهای تصویری منتشر شده از آخرین وضعیت ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس که دی ماه سالجاری تهیه شده حاکی از آن است که تاکنون برای ساخت این واحد پالایشی به جز تسطیح زمین و خاکبرداری، ظاهرا اقدام خاص دیگری انجام نشده است.

در همین حال پیگیریهای خبرنگار مهر حاکی از آن است که مجموع پیشرفت ساخت ستاره خلیج فارس درسه بخش آبگیر،خط لوله انتقال میعانات گازی ازعسلویه و پالایشگاه کمتر از20 درصد است.

هم اکنون در بخش ساخت خط لوله (به طول 420 کیلومتر, قطر 36 اینچ) پیشرفتی کمتر از 50 درصد حاصل شده است ضمن آنکه تاکنون 12 میلیون مترمکعب عملیات خاکبرداری و خاکریزی در سطح پالایشگاه انجام گرفته است.

کسری منابع مالی و نامشخص بودن شرکای پالایشگاه

یکی از مهمترین مشکلات پیشروی ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس تامین به موقع منابع مالی و تعیین سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای این طرح است.

براساس اعلام وزارت نفت، هم اکنون شرکت تامین سرمایه گذاری تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی شرکت ملی نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و یک شرکت اندونزیایی سهامداران عمده این واحد پالایشی هستند.

در حالی که بر اساس اصل 44  قانون اساسی دولت نباید در ساخت پالایشگاههای نفت بیش از 20 درصد سهام در اختیار داشته باشد اما در حال حاضر سهم دولت در پالایشگاه ستاره خلیج فارس 40 درصد است.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اعلام کرده است برای تکمیل ساخت این پالایشگاه میعانات گازی و سایر طرحهای جانبی آن به حدود 5 میلیارد و 200 میلیون یورو نیاز است.

اما محمد اسماعیل کراچیان مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس با اشاره به اینکه تاکنون 700 میلیون یورو دراین طرح هزینه شده، اظهار داشته است: برای تکمیل پالایشگاه تنها به 2 میلیارد و 600 میلیون یورو اعتبار نیاز است.

توجیهی در تاخیر طرحهای پالایشی

به گزارش مهر، مسئولان مختلف وزارت نفت یکی از مهمترین دلایل تاخیر در اجرای طرحهای پالایش نفت را تحریم و عدم امکان سرمایه گذاری شرکتهای بین المللی در این پروژه ها اعلام می کنند.

پیگیری این موضوع حاکی از آن است که متولیان فعلی صنعت پالایشگاه سازی تدابیری خاصی برای ساخت و توسعه پالایشگا ههای نفت با شرایط موجود کشور پیش بینی نکرده اند.

پیش ازاین محمدرضا نعمت زاده مدیرعامل سابق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با اشاره شرایط تحریم،طرحهایی همچون واریز درآمدهای حاصل خصوصی سازی پالایشگاههای نفت، پذیره نویسی و فروش اوراق مشارکت را به عنوان راهکارهای تامین مالی واحدهای پالایشگاهی پیشنهاد کرده بود.

وی همچنین از تهیه لایحه‌ای در دولت نهم برای اختصاص 100 درصد وجوه درآمد حاصل از فروش پالایشگاه‌ها، 20 تومان از فروش هر لیتر بنزین و 10 تومان از محل فروش هر لیتر گازوئیل برای انجام پروژه‌های جدید پالایش خبرداده و گفته بود: این طرح با موافقت غلامحسین نوذری وزیر وقت نفت مواجه شد و قرار بود به دولت برود.

اما در حال حاضر هیچ کدام از این راهکارها به شکل جدی برای تامین منابع مالی طرحهای پالایش نفت دنبال نمی شود و برخی مسئولان وزارت نفت در تکاپوی تعیین اولویت بندیهای طرحهای نفتی، تنها زمان اجرای پروژه ها را طولانی تر می کنند.

کد خبر 1009357

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha