دکتر انشاء الله رحمتی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد رابطه سنت، هویت و فرهنگ اظهار داشت: رابطه تنگاتنگی بین این سه مفهوم وجود دارد ، چیزی که فرهنگ را می سازد هویت مشخصی است که در دل این فرهنگ وجود دارد و این هویت خود امری تدریجی و حاصل یک سنت است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تصریح کرد: فرهنگ در سایه هویت معنا پیدا می کند در عین حال هویت فرهنگی هم هویتی نیست که در زمان حال پیدا شده باشد، هویت مسبوق است به سوابقی که این سوابق ریشه در یک سنت دارد. البته باید توجه داشت که این سنت لزوماً به معنی تاریخ گذشته نیست، یک گذشته ای است تا زمان حال استمرار پیدا کرده در واقع یک امر مداوم و پیوسته است به این معنا این سه مفهوم ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.
رحمتی در مورد اینکه آیا تعارضی میان فرهنگ ایرانی اسلامی و غربی وجود دارد، گفت: تعارض نمی توانیم بگوییم. زیرا این دو فرهنگ قابلیت تعامل با هم را دارند و البته نمی توانیم بگوییم که از تمامی جهات با یکدیگر مشترک هستند.
مترجم کتاب "نقد عملی کانت" با یادآوری اشتراکات دینی، اظهار داشت: چنین امر مشترکی باعث می شود تفاوتهای این دو فرهنگ به گونه ای نباشد که در مقابل هم قرار گیرند ولی از طرف دیگر چون هویتهای متفاوتی هستند ویژگیهای خاص خود را دارند و ممکن است در بعضی از این ویژگیها تعارضهایی وجود داشته باشد ضمن آنکه وقتی صحبت از فرهنگ غرب می شود باید میان فرهنگ غرب به معنای عام کلمه و فرهنگ غرب مدرن فرق بگذاریم بیشترین تقابل با ابعاد مدرن فرهنگ غرب است ولی با ابعاد سنتی و دینی غرب تفاوت داریم ولی تقابل نداریم.
رحمتی در مورد میزان نیاز به بحثهای نظری در مورد فرهنگ، هویت و سنت، به سوء فهمها در این موارد اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال امروز دو درک متفاوت از سنت وجود دارد یک کسانی هستند که سنت را مساوی با ارتجاع و پسروی و عقب ماندگی می دانند و کسانی هستند که همه چیز را در سنت دنبال می کنند و دوران جدید و مدرن را یکسره دوران منفی و ظلمانی تلقی می کنند . در اینجا بسیار ضرورت دارد که ما قبل از اینکه بخواهیم برنامه ای بر اساس هرکدام از این تلقی ها بریزیم ابتدا تصور روشنی از آنها داشته باشیم و تکلیفمان را با این مفاهیم روشن کرده باشیم .
نظر شما