مسلمانان آمریکا راهبردهای مؤثری برای مقابله با افراط گرایی داشتهاند
براساس نتایج تحقیقات جدید واهمه از رشد افراط گرایی میان جامعه مسلمان آمریکا به نحوی اغراق آمیز نشان داده شده است بدین معنی که مسلمانان به رغم ظن و تردیدهایی که از سوی جامعه علیه آنها وجود دارد به واسطه راهبردهای مؤثر و فعالیتهای آگاهانه با افراط گرایی مقابله کردهاند.
دیوید شانزر یکی از نویسندگان این تحقیق جدید طی بیانه ای اعلام کرد: سازمانهای اسلامی- آمریکایی و بیشتر افرادی که برای این تحقیق مورد مصاحبه قرار گرفته اند به شدت ایدئولوژی افراط گرا را که استفاده از خشونت را برای رسیدن به اهداف سیاسی توجیه می کند تکذیب کرده اند.
این تحقیق که با عنوان " درسهای مبارزه با ترور جوامع مسلمان آمریکایی" که از سوی دانشگاه دوک انجام شده براساس تحقیقات دوساله از جوامع مسلمان مختلف در سراسر آمریکا و بررسی تحقیقاتی است که درباره اقلیت مسلمان انجام و جمع آوری اطلاعاتی که درباره پیگیریهای اهانتهای مربوط به تروریسم به مسلمانان صورت گرفته است.
این تحقیق نتیجه گیری کرده آمار هشت سال گذشته دربرگیرنده نمونه های معدودی از مسلمانان آمریکایی است که به ایدئولوژی خشونت و افراط گرایی روی آورده اند. این تحقیق که با بودجه وزارت دادگستری انجام شده نشان می دهد از زمان حملات یازدهم سپتامبر تنها 139 نفر از مسلمانان درگیر یا مورد اتهام اقدامات خشونت آمیز بودند که این آمار در مقایسه با سایر جرایم خشونت آمیز در آمریکا بسیار اندک است.
این نتایج در شرایطی منتشر شده که مقامات رسمی هشدارهای خود را نسبت به خطر افراط گرایی میان مسلمانان آمریکایی پیگیری می کنند. این هشدارها به دنبال رویدادهای پایگاه نظامی فورت هود در تگزاس و دستگیری پنچ مسلمان آمریکایی در پاکستان به جرم ترور به اوج خود رسیده است. با این اوصاف نویسندگان این تحقیق هشدار داده اند این دو رویداد در میان حوادث معدودی بوده است که مسلمانان آمریکایی درگیر آن شده اند.
این تحقیق با تأکید بر سطح اندک افراط گرایی میان مسلمانان آمریکایی نشان دهنده تلاش جامعه مسلمان برای ممانعت از افراط گرایی است و همچنین نشان می دهد که مسلمانان آمریکایی با استفاده از تکنیکهای نظارتی خود از رشد ایدئولوژی افراط گرایی در جوامع اسلامی جلوگیری کرده اند. این تکنیکهای مختلف دربرگیرنده مقابله با افرای است که ایدئولوژیهای افراط گرا داشته یا از تروریسم حمایت می کنند، ممانعت از اشاعه ایدئولوژی افراط گرایانه در مساجد، نشر آگاهی و نگرانی مسلمانان درباره افراط گرایان و ارائه این اطلاعات به مقامات اجرای قانون و پاکسازی اعضای مساجد محلی از افراد حامی افراط گرایی است.
نویسندگان این تحقیق اضافه کرده اند که مسلمانان همچنین برنامه هایی برای جوانان درنظر گرفته اند تا به آنها کمک کنند افرادی را که رویکردهای نامناسبی دارند و موضوعات جنجال برانگیزی را مطرح می کنند شناسایی و تحت آموزش قرار گیرند.
این درحالی است که بسیاری از مسلمانان آمریکایی اعتقاد دارند جامعه آمریکا به آنها بدگمان است. همانطور که این تحقیق نیز بیان می کند، از زمان حملات یازدهم سپتامبر تنش میان مسلمانان و آمریکایی ها بر سر پذیرش آنها در خط کلی جامعه افزایش یافته است. مسلمانان آمریکایی از آن زمان با افزایش تعصب در سطح جامعه و از سوی رسانه ها مواجه بوده اند.
تحقیقات دانشگاه دوک هشدار داده است که چنین تعصبی می تواند نتیجه تلاشهای مسلمانان را خنثی کند به جای آن توصیه شده است جامعه گامهای بهتری برای تقویت مسلمانان موفق در رابطه با فعالیتهای ضد افراط گرایی پیشنهاد کند و فضای مثبتی برای مسلمانان ایجاد کند که این امر می تواند با ارتقای حضور سیاسی مسلمانان و تقویت زمینه های نظارتی آنها و بهبود روابط مسلمانان و مقامات اجرای قانون صورت پذیرد.
حجاب زنان مسلمان از عوامل تبعیض در فرودگاههای آمریکا است
شورای روابط اسلامی آمریکایی متوقف کردن یک زن مسلمان آمریکایی در فرودگاه برای بازرسیهای امنیتی بیشتر به علت امتناع از برداشتن حجاب را یک مورد تبعیض آمیز عنوان و اعلام کرد: تعصب نسبت به پوشش اسلامی در فرودگاهها، مشکلاتی بدنبال خواهد داشت.
نهاد اعواد مدیر اجرایی شورای روابط اسلامی آمریکایی گفت: ما اعتقاد داریم این مورد کاملا تبعیض آمیز است.
نادیا حسن از مسلمانان اهل مریلند شکایتی را نسبت به رفتار مقامات امنیتی فرودگاه بین المللی دولس واشنگتن مطرح کرده، چرا که وی تنها به علت محجبه بودن مورد هدف مقامات امنیتی فرودگاه قرار گرفته است.
اعواد گفت: ظاهراً به نادیا حسن گفته شده وی به علت محجبه بودن در فرودگاه کنار کشیده شده و این امر به علت اعمال قوانین امنیتی جدید است.
وی این زن مسلمان از برداشتن حجاب خود به عنوان اصل واجب پوشش برای زن مسلمان در اسلام امتناع کرد وی را برای تفتیش کامل بدنی به محلی منتقل کرده اند، اقدامی که براساس توصیف نادیا حسن بسیار تحقیر آمیز بوده است.
تمام وسایل این زن مسلمان چون چمدان، کامپیوتر، تلفن همراه برای عدم داشتن مواد منفجره مورد آزمایش قرار گرفته و از آنجا که وی نمی خواسته به مشکلات اضافه کند هیچ کلامی بر زبان نیاورده است.
مدیر اجرایی شورای روابط اسلامی آمریکایی گفت: اعمال چنین سیاستی نقض حقوق قانونی بدون توجه به دستاویزهای سیاسی است.
مقامات امنیت اداره حمل و نقل به این زن مسلمان گفته اند که براساس این اقدامات امنیتی مسافرانی که لباسهای گشاد و بزرگی چون حجاب می پوشند در معرض بازرسی های اضافی قرار می گیرند.
اما اعواد اعتقاد دارد که مسئله حجاب بسیار غیر منطقی است و تبعیض علیه مسلمانان تلقی می شود؛ چرا که در فرودگاه زنانی که دامنهای بلندی برتن دارند مورد بازرسی قرار نمی گیرند و این سیاست تنها علیه مسلمانان اعمال می شود به طوری که چندی پیش نیز اداره امنیت حمل و نقل حجاب را جزء لباسهایی قرار دادند که باید مورد بازرسی قرار گیرد.
نهاد اعواد نیز در نامه ای به گیل روسایدز مدیر اجرایی اداره امنیت حمل و نقل پرسیده است که چرا زنان مسلمان برای بازجویی های اضافی در فرودگاه به علت حجاب مورد هدف قرار می گیرند اگر سیاست جدید بر این اساس گذاشته شده است آن را می توان بازجویی های دینی در فاحش ترین شکل خود دانست و باید این پرسش را مطرح کرد که آیا این سیاست در رابطه با سیکهای دستار به سر، راهبه های کاتولیک و زنان یهودی ارتدکس نیز اعمال می شود و یا تنها علیه مسافران مسلمان اعمال می شود.
شورای روابط اسلامی آمریکایی تا کنون پاسخی از سوی اداره امنیت حمل و نقل دریافت نکرده است، اما اعلام کرده این پرونده را پیگیری می کند.
فقدان بودجه رؤیای ساخت مسجد کپنهاگ را به خطر انداخته است
فقدان بودجه رؤیای مسلمانان دانمارک را برای ساخت مسجدی در کپنهاگ پایتخت این کشور به خطر انداخته و احتمال از دست رفتن این رؤیا مسلمانان را آزرده خاطر کرده است.
عبدالحمید الحمدی رئیس شورای اسلامی دانمارک گفت: فقدان بودجه لازم تلاشهای ما را برای خرید یک زمین در کپنهاگ و ساخت نخستین مسجد در این شهر را به خطر انداخته است.
شورای شهر کپنهاگ در سال 2006 به مسلمانان اجازه داده است تا نخستین مسجد خود را در کپنهاگ بنا کنند. شورای این شهر 12 قطعه زمین را به مسلمانان پیشنهاد کرد تا آنها یکی را برای ساخت مسجد خود انتخاب کنند.
رهبران مسلمان نیز زمینی به مساحت 5 هزار متر مربع را انتخاب کردند که در کنار مناطق مسلمان نشین دانمارک قرار دارد.
مسئله بودجه یکی از عوامل بازدانده در شهر آرهوس به عنوان دومین شهر پرجمعیت دانمارک بوده است.
شیخ رضوان منصور رئیس انجمن فرهنگی آرهوس گفت: مسلمانان نمی توانند بودجه ساخت این مسجد را تأمین کنند چرا که قیمت زمین در دانمارک بیشتر از قیمت زمین در جهان است.
در سال 2006 شورای شهر با ساخت مسجدی توسط مسلمانان در این شهر موافقت کرد اما این رؤیا تا کنون محقق نشده است.
در دانمارک 250 هزار مسلمان میان جمعیت 4/5 میلیون نفری زندگی می کنند و با وجود این جمعیت اسلام به دومین دین بزرگ دانمارک پس از کلیسای پروتستان لوتری تبدیل شده است.
روابط دانمارک با کشورهای جهان سوم به دنبال انتشار کاریکاتوریهای موهنی از پیامبر در سال 2005 تیره و تار شد و براساس اظهارات الحمدی دانمارک نیز موافقت با ساخت مسجدی برای مسلمانان را بهترین پاسخ برای عذرخواهی در نظر گرفته است، اما تنها مانع مسئله تأمین بودجه برای خرید زمین و ساخت مسجد است.
رهبران مسلمان همچنین هشدار دادند که ناکامی دراین رابطه دستاویزی برای افراط گرایان فراهم خواهد کرد و آنچه در سوئیس رخ داد می تواند در دانمارک نیز تکرار شود.
تحصیل 100 دانشآموز روسی در مدارس دینی ترکیه
مدارس دینی ترکیه که به عنوان پیشرو در عرصه آموزش دین در این کشور فعالیت میکنند دانشآموزان مسلمان بسیاری از از کشورهای مختلف به خود جذب کرده و به الگویی برای مدارس دینی تبدیل شدهاند، پیش بینی شده 100 دانشاموز روسی تحصیلات خود را در این مدارس ادامه دهند.
حسین کورکت رئیس انجمن فارغ التحصیلان مدارس امام خطیب گفت: این مدارس دینی حرفه تدریس اسلام و مسلمان بودن را به شکلی صحیح به نمایش گذاشته و ما از اینکه به عنوان الگو درنظر گرفته شده ایم بسیار مسرور هستیم.
مدارس امام خطیب نهادهای آموزشی مقطع متوسطه در ترکیه هستند. این مدارس در ابتدا به منظور آموزش ائمه جماعاتی که در دولت فعالیت می کردند فعال شدند.
در حال حاضر بیش از 500 مدرسه امام خطیب در ترکیه وجود دارد که آموزش بیش از 100 هزار دانش آموز را برعهده گرفته اند. این مدارس علاوه بر برنامه درسی سایر مدرسه ها، واحدهای دیگری هم درباره اسلام آموزش می دهند. رجب طیب اردوغان یکی از فارغ التحصیلان این مدارس است.
در ابتدا فارغ التحصیلان این مدارس می توانستند در هر رشته ای در دانشگاه ادامه تحصیل دهند اما این قوانین در سال 1999 تغییر کرد و فارغ التحصیلان این مدارس را ملزم کرد که تنها در دانشکده های الهیات ادامه تحصیل دهند.
این مدارس همچنین مورد استقبلال دانش آموزان بسیاری از سراسر جهان قرار گرفته که خواستار مطالعه درباره اسلام هستند.
یک هئیت روسی دو هفته پیش از این مدارس دیدار کرده تا بتوانند از امکانات آنها برای پاسخ به نیاز درحال رشد مسلمانان روسیه برای آموزش دینی استفاده کنند.
شعبه ای از این مدارس به تازگی در یکی از استانهای مرکزی ترکیه تأسیس کرده تا آموزش 325 دانش آموز از کشورهای اروپایی و آسیایی رابرعهده گیرد. همچنین یکی از شعب این مدارس در استانبول درحال ساخت است.
دانش آموزان خارجی در سالهای نخست خود در این مدارس ابتدا زبان ترکی را می آموزند پس از آن برنامه آموزش رسمی را پیگیری می کنند.
ترکیه و روسیه اخیرا توافقنامه ای امضا کرده اند که براساس آن 100 دانش آموز از روسیه می توانند آموزش دینی خود را درباره اسلام طی سال آینده در ترکیه پیگیری کنند. همچنین براساس این توافقنامه برخی اساتید الهیات از ترکیه به روسیه اعزام می شوند.
بنیاد امور دینی ترکیه همچنین در نظر دارد دانشگاهی به منظور جذب دانشجویان کشورهای حوزه بالکان تأسیس کند. این دانشگاه دربرگیرنده دپارتمانهای آموزش، ادبیات، بهداشت ، اقتصاد و علوم اجرایی بود.
تصاویر موهن پیامبر در روزنامه نروژی تجدید چاپ شدند
روزنامه آفتنپوستن چاپ نروژ روز جمعه 18 دی ماه کاریکاتورهای موهن درباره پیامبر را منتشر کرد که در سال 2005 برای نخستین بار از سوی یک روزنامه دانمارکی منتشر و خشم مسلمانان جهان و انتقادهای بینالمللی را درپی داشت.
هیلده هاگسجرد سردبیر این روزنامه مدعی شده است که ما همواره از حق رسانه برای چاپ این کاریکاتورها دفاع کرده ایم از این رو کاریکاتورها را در سال 2005 نیز منتشر کردیم.
سردبیر این روزنامه افزوده است که وی اعتقاد ندارد واکنشهای شدیدالحنی علیه چاپ مجدد این کاریکاتورها صورت گیرد و در ادامه ادعا کرده است که باید به مخاطب خود علت ایجاد این مناقشات را نشان می دادیم.
وی اظهار داشت که برخی از دیگر روزنامه ها نیز این کاریکاتورها را به علل مشابهی مورد تجدید چاپ قرار داده اند.
به گزارش مهر، 12 کاریکاتور موهن از پیامبر اعظم اسلام(ص) برای نخستین بار سپتامبر سال 2005 ( شهریورماه) در روزنامه یولندپستن دانمارک از 12 کاریکاتوریست مختلف منتشر شد، روزنامه ای که مدعی شد انتشار این کاریکاتورها با هدف سهم داشتن در مبارزه با خودسانسوری صورت گرفته است.
سازمانهای اسلامی دانمارک که به شدت برای واکنشهای خود زیرذره بین قرار گرفته بودند با برگزاری راهپیمایی های عمومی تلاش کردند در رابطه با این کاریکاتورها آگاه سازی کند، اما این کاریکاتورها به سرعت در روزنامه های بیش از 50 کشور جهان منتشر و به این مناقشه ضد اسلامی عمق بخشید.
در این میان تلاش بسیاری از رهبران مسلمان در سراسر جهان در راستای آرام کردن مسلمانان قابل توجه بود.
آگاهان، این کاریکاتورها را اسلام هراسانه یا نژادپرستانه توصیف و استدلال کردند انتشار و طراحی آنها توهین به مقدسات اسلام و با هدف تحقیر اقلیت مسلمان دانمارک صورت گرفته و بیانگر جهل جوامع غربی در مورد اسلام است.
نظر شما