۲۲ دی ۱۳۸۸، ۸:۲۹

جایی کنسرت می دهیم که احترام مخاطب را نگه دارند

جایی کنسرت می دهیم که احترام مخاطب را نگه دارند

متاسفانه اکثر تالارهای ما فاقد صدا دهی مطلوب است ضمن اینکه شان هنرمندان نیز در آنجا رعایت نمی شود. ما به دنبال جایی هستیم که حداقل به مخاطبانمان احترام گذاشته شود.

به گزارش خبرنگار مهر در تور کنسرت گروه " اساتید و نسل آینده" به خوانندگی نوربخش که از 16 بهمن ماه آغاز خواهد شد آثاری از علیزاده و کلهر در 15 شهر کانادا و آمریکا اجرا می شود.
 

حمیدرضا نوربخش ضمن حضور در خبرگزاری مهر در توضیح کم و کیف این کنسرت با اشاره به اعضای گروه گفت : حسین علیزاده نوازنده تار،کیهان کلهر، کمانچه ، سیامک جهانگیری، نی ،روزبه رحیمی سنتور،فریبرز عزیزی رباب و بم تار، پژمان اخواص تنبک و نیما علیزاده ،رباب از جمله اعضای این گروه هستند.

پیش از این، کیهان کلهر و حسین علیزاده با تمبک و آوازهمایون شجریان استاد محمدرضا شجریان را در کنسرتهای متعدد داخل و خارج همراهی می کردند و این برای نخستین بار است که حمیدرضا نوربخش در غیاب شجریان همکاری اش را با حسین علیزاده آغاز می کند چرا که قبلا بارها با کیهان کلهر به روی صحنه رقته است.او این تجربه را بسیار مغتنم می شمرد و معتقد است فضای رفاقت و انعطاف موجود در این گروه آثار را بسیار شنیدنی تر کرده است.
قسمت دوم و پایانی این گفتگو را در ادامه می خوانیم:

* خبرگزاری مهر: در اشعار این کنسرت از آثار شعرایی چون اخوان ثالث و نیما نیز استفاده کرده اید؛ در مورد رویکرد گروه برای استفاده از اشعار شعرای معاصر که بیشتر رویکرد اجتماعی داشته اند توضیح بفرمایید.

 

حمیدرضا نوربخش: بخشی از اشعار ما همانطور که اشاره کردم جزو اشعار کهن هستند؛ البته در میان شعرای معاصر نیز ما به دنبال اشعار نو آنها نرفته ایم. یعنی باز هم از اشعار کلاسیکی استفاده کرده ایم که دارای وزن عروضی هستند و توسط شاعران معاصر سروده شده اند. در واقع فضای اشعار به کار گرفته شده هم اجتماعی و هم عرفانی است که نسبت به مسائل اجتماعی نیز نیم نگاهی دارد. مثلا این شعر"هنگام که گریه می دهد ساز" (که از نیما است) را به یاد پرویز مشکاتیان انتخاب کرده ایم. از اخوان ثالث نیز شعری صد در صد عارفانه برگزیده ایم.

 

* آنچه از آثار حسین علیزاده و کیهان کلهر در سال های اخیر شنیده شده استنباط می شود که در حرکتی روبه جلو از فضای کلاسیک موسیقی سنتی ایران فاصله گرفته اند. با توجه به اینکه فرم اشعار با شعر کلاسیک ما متفاوت است احتمالا می بایست فرم موسیقی به کار گرفته شده برای آنها نیز کمی با فرم موسیقی کلاسیک ما متفاوت باشد. آیا اینگونه است؟

 

بله، طبیعتا همینگونه است که می گویید. البته سعی شده که قطعات این کنسرت با سلسه کارهای مدرنی که از آقای علیزاده شنیده شده متفاوت باشد. از این رو فضای کارها مقداری نزدیک تر از آن آثار قبلی آقای علیزاده به موسیقی سنتی است. منتهی نوع کار و رنگ آمیزی آن از جنس آثار آقای علیزاده است. در بخش مربوط به آقای کلهر نیز به همین شکل است. در کل فضای کار زیاد شبیه به آثاری که از این اساتید در گذشته شنیده ایم نیست.

 

                                   

 

* در بخش آوازی نیز آیا اتفاق جدیدی را شاهد خواهیم بود؟

 

بله. بخشی از آوازها را من به همان شیوه ای که از گذشته پیگیر بودم اجرا خواهم کرد. اما بخش دیگری از این  آوازها متاثر از موسیقی آقای علیزاده است که برای خود من تجربه نویی محسوب می شود.

 

* ترکیب علیزاده، کلهر و خود شما تا چه حد در رنگ آمیزی قطعات این کنسرت تاثیر داشته است؟

 

اعضاء این گروه زمانی که با آقای شجریان کار می کردند شاید تا حدودی تحت فرم آواز خوانی استاد بودند. اما در این ترکیب جدید به دلیل نوع ارتباط عاطفی که بین ما وجود دارد و اینکه همه ما منعطف هستیم  و از آنجا که همه به زیبایی کار فکر می کنیم هیچ اصراری بر اینکه حتما کار به شکل خاصی باشد وجود ندارد. در واقع تقریبا آثار با همکاری و بده بستانی که بین دوستان وجود داشته شکل گرفته است. همه این موراد از تفاوت های این ترکیب با ترکیب قبلی گروه است. البته پایه و بیس کار را آقای علیزاده ساخته و بخشی از کار نیز به مرور شکل گرفته است. مثلا در قطعه ای که بر روی شعر نیما ساخته شده ما کار را شروع کرده بودیم که ماجرای درگذشت پرویز مشکاتیان اتفاق افتاد و بعد از آن ما دوباره دنبال شعری در این رابطه گشتیم. پس از مدتی به این قطعه از نیما رسیدیم و آقای علیزاده با توجه به ذهنیتی که از گذشته در ذهنشان و جود داشت این قطعه را به وجود آورد.

 

* اعضا این گروه خواسته یا ناخواسته مخاطبان بسیاری در سراسر ایران دارند؛ آیا برای پاسخ گویی به تقاضای این مخاطبان نیز برنامه ای دارید؟

 

بله؛ ما قرار است تابستان 89 اگر شرایط مساعد باشد یک تور در ایران داشته باشیم و در 12 – 13 شهر مختلف کشور همین کنسرت را به روی صحنه ببریم. با توجه به امکانات صدایی نیز تصمیم گرفته ایم امکانات صوتی را یک روز زودتر از گروه به محل برگزاری کنسرت بفرستیم تا از نظر صدا نیز مخاطبان، صدای مناسبی را بشنوند. در زمان استاد پایور نیز ما به همین شکل عمل می کردیم. به هر حال صدابردار، باندهای پخش، و چینش مونیتورها در کیفیت صدا دهی و رضایت مخاطبان از کنسرت بسیار مهمی دارد. البته آقای کلهر خودش کارشناس صوت است و این موضوع بسیار می تواند به ما کمک کند.

 

* مدتی است که متاسفانه برخی از گروه ها سطح کار خود را با قیمت های بالای بلیت در کنسرتها می سنجند؛ نظر اعضاء گروه در این باره چیست؟

 

درباره این موضوع صحبت هایی صورت گرفته و همه ما بر این عقیده هستیم که قیمت بلیت حداقل قیمت ممکن باشد تا هم مردم و هم به خصوص دانشجویان بتوانند از این کنسرت استفاده کنند. به هر حال با وجود تحمیل هزینه های گزاف در داخل ایران بسیاری از دوستان شاید به ناچار مجبورند نرخ بیلت ها را بالا ببرند. ما سعی خواهیم کرد تا حد امکان پایین ترین قیمت را در نظر بگیریم. اما به هیچ عنوان به سالن هایی مانند تالار وزارت کشور و سالن برج میلاد فکر نمی کنیم. چرا که معتقدیم باید کنسرت را جایی برگزار کرد که از نظر مسائل فنی برای اجرای موسیقی مناسب باشد متاسفانه تالار وزارت کشور هم اجاره بالایی دارد و هم فاقد صدا دهی مطلوب است و هم به مردم سرویس مناسبی نمی دهد ضمن اینکه شان هنرمندان در آنجا رعایت نمی شود. ما به دنبال جایی هستیم که حداقل به مخاطبانمان احترام گذاشته شود.

 

* آخرین کاری که با پرویز مشکاتیان انجام دادید(که آخرین کار آن مرحوم هم هست) هنوز منتشر نشده است؛ تصمیمی برای انتشار آن دارید؟

 

نه ؛ متاسفانه در زمان حیات پرویز مشکاتیان هرگز این کار منتشر نشد و ما در حال حاضر برای انتشار آن نیاز به اجازه خانواده مرحوم مشکاتیان داریم که باید دید در آینده چه تصمیمی خواهند گرفت.

کد خبر 1015586

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha