به گزارش خبرگزاري مهر، تا پيش از انقلاب اسلامي فرش ايران حدود 55 درصد بازارهاي جهاني را در اختيار داشت كه در حال حاضر اين سهم به 28 درصد كاهش يافته است.
اين كالاي منحصر به فرد اكنون با رقبايي روبرو شده است كه طرحهاي ايراني را با قيمت بسيار كمتر در بازار جهاني عرضه مي كنند.
كشورهاي چين، هند و پاكستان عمده ترين رقباي ايران در بازار جهاني فرش هستند، اين كشورها با توليد فرش با كيفيت بهتر و ارزانتر تونسته اند سهم بيشتري از بازار را به خود اختصاص دهند.
كارشناسان ، افت كيفيت فرش ايراني در سالهاي گذشته را يكي از عمده ترين دلايل از دست رفتن بازار جهاني اين كالا ذكر مي كنند.
محمد علي كريمي مدير عامل شركت فرش ايران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي مهر مي گويد: " توليد بي رويه و عدم تامين مواد اوليه مرغوب سبب شده است تا فرش ايران جايگاه خود را در بازار جهاني از دست بدهد."
وي مي افزايد: " تعداد مراكز تصميم گيري نيز از مشكلات اصلي اين صنعت دير پاي ايراني است. نقش وزارت جهاد كشاورزي، صنايع و معادن، وزارت بازرگاني و نهاد هايي مانند كميته امداد و بسياري مراكز ديگر سبب شده است تا گردش كار فرش ايراني دستخوش بي نظمي شود."
دولت براي سامان دادن به صنعت فرش، با تدوين برنامه اي درصدد است تا تعداد مراكز چندگانه تصميم گيري را كاهش دهد و مسئوليت اداره اين بخش را به يك دستگاه خاص واگذار كند.
بر اساس دستورالعملي كه به تازگي از سوي دولت ارايه شده است، مسئوليت پيگيري مسايل فرش بر عهده وزارت بازرگاني قرار گرفته است و اين وزارتخانه تا پايان شهريور ماه امسال سازو كارهاي نظارتي فرش را تعيين مي كند.
اين صنعت زمينه لازم را براي ايجاد اشتغال فراوان و مولد دارا است ؛ بر اساس آمارهاي موجود، حدود دو ميليون نفر از طريق مشاركت در توليد فرش امرار معاش مي كنند كه يك ميليون ودويست هزار نفر از آنان بافنده فرش هستند .
به گفته كريمي، " عدم فروش فرش ايران در بازارهاي جهاني و داخلي سبب شده است كه بافندگان فرش دستباف، كه از محرومترين قشرهاي جامعه هستند از وضعيت مناسبي برخوردار نباشند."
يك كارشناس فرش با اشاره به دلايل افت كيفيت فرش دستباف ايران اظهار داشت:" استفاده از پشم دباغي شده در فرش دستباف باعث افت كيفيت مي شود. در سالهاي گذشته فرش دستباف ايران با بحران هاي صادراتي روبرو بوده كه يكي از دلايل بروز اين مشكلات، كم توجهي به مواد اوليه فرش، خصوصا پشم و نحوه استحصال آن بوده است."
جواد مختارزاده مي افزايد:" متاسفانه بخش اعظمي از پشم مورد استفاده در فرش ايراني پس از كشتار دام به روش دباغي حاصل مي شود كه افت كيفيت شديد را به دنيال دارد."
به گفته وي، در حال حاضر در بسياري از كارخانه هاي دباغي كشور ازمواد شيميايي " سولفيد سديم" به ميزان زياد استفاده مي كنند كه تاثيرات نامطلوبي در دوام، رنگ و به طور كلي كيفيت فرش دارد."
بر اساس گزارش امور بين الملل و مركز تحقيقات فرش دستباف ايران: بعد از نفت، فرش دستباف بيشترين ارزآوري را براي كشور به ارمغان آورده است و با توجه به نوسانات زيادي كه در بازار فرش وجود داشته، اما شاهد درآمدهاي يك ميليارد ريالي حاصل از صادرات فرش بوديم كه در اين ميان اروپا، امريكا و كشورهاي حاشيه خليج فارس مشتريان عمده فرش ايراني هستند.
كارشناسان معتقدند: فضاي حاكم بر توليد فرش در ايران با نوعي نابساماني مواجه شده كه تنها با يك مديريت قوي و همكاري صاحبان سرمايه بهبود خواهد يافت.
به گفته كارشناسان، بايد تجار فرش با سرمايه گذاري مناسب براي تهيه مواد اوليه، باعث رشد كيفي فرش ايران در بازارهاي جهاني شوند.
آنها معتقدند: بخشي از مشكلات صنعت فرش ايران در زمينه تهيه پشم است و اين در حالي است كه بيش از 60 ميليون راس دام در ايران وجود دارد اما بخش عمده پشم مورد نياز در قاليبافي از خارج وارد مي شود.
اين كارشناسان همچنين مي افزايند: بالا بودن قيمت گوشت در ايران و تفاوت آن با قيمت پشم باعث شده تا سرمايه گذاران براي توليد پشم در ايران سرمايه گذاري نكنند.
به عقيده آنها، استفاده از مواد اوليه مرغوب، توجه به مشكلات بافندگان و بازاريابي به همراه تبليغات مناسب مي تواند ايران را به جايگاه واقعي اش در بازارهاي فرش جهاني برساند.
نظر شما