به گزارش خبرنگار مهر، سید محمد علی خطیبی امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اولین دبیر کل سازمان کشورهای صادرکننده نفت " فواد روحانی" از ایران در سال 1960 میلادی برای مدت بیش از سه سال انتخاب شد، گفت: پس از ایران، کشورهای همچون عراق، کویت، عربستان و ونزوئلا هر کدام به مدت یک سال دبیر کل اوپک شدند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در سال 1988 قرار بود نوبت دبیر کلی اوپک به ایران برسد اما به دلایل سیاسی با آن مخالفت شد، بیان کرد: از این رو، سازمان اوپک در سالهای 1983 تا 1988 بدون دبیر کل فعالیت می کرد.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک با بیان اینکه هم اکنون نظام سهمیه بندی تولید نفت در اوپک حاکم است، تبیین کرد: در ابتدای تاسیس اوپک نظام سهمیه بندی در این سازمان وجود نداشت.
وی ادامه داد: در اوایل دهه 80 میلادی قیمت نفت خام به شدت افزایش یافت که پس از آن با کاهش قیمت نفت روبهرو شدیم و به این ترتیب در سال 1984 میلادی اوپک تصمیم گرفت نظام سهمیهبندی را اعلام کند که بر اساس آن ابتدا سهمیه ایران 1.2 میلیون بشکه در نظر گرفته شد که با اعتراض ایران به 2.4 میلیون بشکه افزایش می یابد.
این مقام مسئول با بیان اینکه در سال 2008 میلادی با توجه به افزایش قیمتها و فشار مصرف کنندگان بر اوپک مبنی بر افزایش سهمیه، این سازمان به اعضا آزادی عمل داد تا هر مقدار مایل هستند نفت تولید کنند، خاطر نشان کرد: پس از کاهش 4.2 میلیون بشکه سقف تولید نفت اوپک اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت حدود 85 درصد به تعهدات خود پایبند بوده اند.
وی با تاکید بر اینکه در دهه 2000 میلادی نحوه برخورد و تعامل مصرفکنندگان با اعضای اوپک بسیار تغییر کرده است، اظهار داشت: در مجموع در سال گذشته میلادی تعهد اعضای اوپک به رعایت سهمیه ها حدود 66 درصد بوده است.
خطیبی افزود: در این باره اوپک 79.3 درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان را در اختیار دارد که در این رابطه سقف اوپک در صادرات جهانی نفت 60.3 درصد است اگر چه سهم اوپک در تولید نفت زیر 50 درصد محاسبه شده است.
نظر شما