فرزاد موتمن که تاکنون تله فیلمهای "انتهای جاده"، "دماغ"، "شبزده"، "ساعت گیج زمان" و "کرگدن" را ساخته، درباره کیفیت فیلمهای تلویزیونی به خبرنگار مهر گفت: استاندارد فیلمهای تلویزیونی در مقایسه با فیلمهای سینمایی پایین است و این امر طبیعی و در همه جای دنیا هم صدق پیدا میکند. قرار نیست تله فیلمها آثار ماندگاری باشند، بلکه این محصولات برای چند بار پخش از تلویزیون تولید میشوند.
وی در ادامه افزود: فیلمهای تلویزیونی راز و رمزی ندارند و خیلی ساده به موضوعات میپردازند تا برای مخاطب هم قابل هضم باشد. در واقع تله فیلمها به عنوان فیلمهای سرگرمکننده مطرح هستند. همین فرمول در فیلمهای تلویزیون ایران هم صدق پیدا میکند، اما متاسفانه این فرمول در تله فیلمهای ایرانی بد اجرا شده است. مثلاً فیلمنامههای کامل نشده خریداری میشوند و کارگردان باید قبل از تولید بازنویسی کند. این کار همزمان با پیش تولید میشود، در حالی که بعد از تمام شدن بازنویسی فیلمنامه پیش تولید باید آغاز شود.
این کارگردان خاطرنشان ساخت: وقتی پیش تولید مناسب نباشد، مسلماً کار لطمه میخورد. در این باره تهیهکنندگان مقصر نیستند، بلکه مدیران اصرار زیادی دارند تا تله فیلم زودتر تولید شود. آنها معتقدند باید تعداد فیلمهای تلویزیونی بیشتر باشد تا بتوانند آنتن را پر کنند و کیفیت برایشان اهمیت ندارد.
موتمن ادامه داد: یکی دیگر از مسائلی که به کیفیت تله فیلمها ضربه زده این است که مسئولان وسط کار از کارگردان میخواهند چند صحنه را در بیاورد یا تهیهکننده از یک لوکیشن گران میگذرد، همین مسائل منجر به ناتمام شدن فیلم میشود. من هم فیلمهایی ساختهام که ناتمام ماندند. در واقع تولید تله فیلمها ضابطهمند نیست و اصرار زیاد بر تولید سریع یکی از عوامل ضربهزننده به اثر است. برای ساخت تله فیلمها باید 25 تا 30 روز وقت گذاشته شود، اما این زمان را نمیگذارند.
وی تصریح کرد: در فیلمهای تلویزیونی که ساختهام من هم گرفتار این مشکلات شدهام و آنچه را میخواستم نتوانستم دربیاورم. به نظرم برای حل این مشکلات باید سیمافیلم و شبکههای تلویزیون فیلمنامههای آماده را خریداری کنند و از عوامل سازنده تله فیلم بخواهند برای پیشتولید و تولید وقت مناسبی بگذارند. بازنویسی همزمان با پیش تولید نباشد.
این کارگردان درباره اینکه آیا استفاده از واژه فیلم سینمایی برای تله فیلمها صحیح است؟ توضیح داد: به نظرم درست نیست. در دنیا شبکههایی مثل سینه پلار است که اختصاص به فیلمهای تلویزیونی دارد و تله فیلم پخش میکنند. باید این روند هم در تلویزیون ما درست شود و از واژه فیلم سینمایی برای فیلم تلویزیونی استفاده نشود.
موتمن درباره اصرار مدیران تلویزیون برای استفاده از بازیگران مطرح سینما گفت: در آثارم سعی کردهام از بازیگران خوب تلویزیون و تئاتر که ستاره نیستند، استفاده کنم. به نظرم درست نیست بازیگران سینما در تلویزیون حضور داشته باشند، چون چهرههایشان برای تماشاگر عادی میشود و دیگر تمایلی برای دین فیلمهای سینمایی ندارد. بهتر است بازیگران چهره سینما در دو تا سه سال در یک فیلم تلویزیونی بازی کنند.
نظر شما