اما همیشه نمی توان این اعتراضها را شنید و به حساب نگاه غیرحرفهای به ورزش گذاشت. برخی اوقات نیز دیده شده که مدیر، مربی و بازیکن تیم معترض حق دارند. داوران به حدی اشتباه می کنند که حتی شائبه جانبداری آنها از یک یا چند تیم خاص به وجود می آید.
فوتسال یکی از رشتههای ورزشی است که با توجه به فضای خاص حاکم بر آن هیچ مسابقهای نیست که نسبت به داوری اعتراض نشود، تیم بازنده و برنده هم ندارد بیشتر مربیان و بازیکنان اعتراض می کنند و اعتقاد دارند، حقشان ضایع شده است.
"به راستی مشکل از کجاست و چرا تیمها اینقدر به داوری اعتراض می کنند؟ و آیا داوری فوتسال ایران به اندازه این رشته ورزشی رشد کرده است؟"
عباس ترابیان، رئیس کمیته فوتسال فدراسیون فوتبال در پاسخ به این پرسش خبرنگار مهر گفت: من با توجه به تجربهای که از حضور در میادین مختلف داخلی و خارجی دارم، همیشه گفتهام و بازهم تکرار می کنم که داوری در فوتسال ایران همسطح با این رشته ورزشی رشد نکرده است. به جز چند داور مستعد بین المللی که خود زمینه و شرایط پیشرفت را داشتهاند، سایر داوران کمتر در مسیر پیشرفت قرار گرفتهاند.
نقطه عطف صحبتهای رئیس کمیته فوتسال فدراسیون فوتبال تاکید وی بر عدم رشد داوری فوتسال همسطح با این رشته ورزشی است. منوچهر نظری هم داور بازنشسته فوتسال ایران نظری همسو با ترابیان دارد. او به مهر گفت: داوری فوتسال ایران رشد نکرده است. فوتسال ایران در دنیا جز تیمهای برتر است اما یک داور در جمع 20 داور برتر فوتسال دنیا نداریم!
چرا داوری فوتسال در ایران رشد نکرده است؟ علت این مشکل را از نظری جویا شدیم که وی گفت: بها ندادن! در ایران به فوتسال که اینقدر پرافتخار است بها نمی دهند، بعد انتظار دارید به داوری که خود زیرمجموعه فوتسال است، بها بدهند؟! برای رشد و پیشرفت داوری فوتسال در ایران باید از داوران شاغل در این عرصه حمایت شود. حمایت و پشتیبانی نه در حرف، بلکه در عمل. شما ببنید یک تیم خارجی که به ایران می آید تا یک داور مرتکب اشتباه می شود برای بازی بعدی دیگر داور ایرانی به کار گرفته نمی شود. پس این داور باید کجا میدان ببیند؟ چه زمانی باید به او فرصت داده شود؟ و...
عباس ترابیان، رئیس کمیته فوتسال فدراسیون فوتبال البته نگاهی متفاوت به مقوله داوری فوتسال دارد. او هم پذیرفت به داوران فوتسال بها داده نمی شود و البته بحثی جالب را مطرح کرد: کمیته داوران باید داوری فوتسال نگاهی ویژه داشته باشد. غالبا هر داوری که در فوتبال توفیقی نداشته باشد، به فوتسال فرستاده می شود. در حالیکه داوری در فوتسال به مراتب سخت تر از فوتبال است و داوری که در این عرصه فعالیت می کند باید تواناییهایش از داور فوتبال بیشتر باشد.
بدون شک داوری در فوتسال به مراتب سخت تر از فوتبال است. داور فوتبال به اندازه کافی زمان و فرصت دارد که در سوت خود بدمد اما داور فوتسال باید در حداقل زمان ممکن بهترین تصمیم را بگیرد. او در فضایی محدود با آلودگی سوتی بالا باید تمرکز خود را حفظ کند و در اعلام حتی یک خطا دقت عمل بالای به خرج دهد، چرا که شاید با یک ضربه خطا سرنوشت تیم عوض شود و...
با این شرایط انتطار جامعه فوتسال از کمیته داوران برای پرورش داوران واجد شرایط قضاوت در لیگ برتر بیراه نیست.
علی طاهری، مدیرعامل باشگاه فولادماهان اصفهان در گفتگو با مهر این خواسته را مطرح کرد و در عین حال گفت: در فوتسال ایران سرداوران خوبی داریم، داورانی چون سهرابی، نصیری و ... . قضاوت این داوران کم اشتباه است اما داوران دوم غالبا سوتهایی می زنند که جنجال ساز می شود. کلا سطح برخی داوران دوم در حدواندازههای قضاوت در لیگ برتر فوتسال نیست.
منوچهر نظری نقطه نظرات مدیرعامل باشگاه فولادماهان را پذیرفت و گفت: در لیگ برتر فوتسال دو دسته داور هستند. یکسری که می خواهند پیشرفت کنند و در سطح بین المللی قضاوت داشته باشند و سری دوم داورانی که سن شان از قضاوت در سطح بین المللی گذشته است و فقط قضاوت می کنند که در این عرصه حضور داشته باشند. متاسفانه بیشتر داوران ایران در دسته دوم هستند و باید داوران را به سطح اول برسانیم. این کار زمان می برد اما شدنی است.
این داور بازنشسته تاکید دارد باید به داوران زمان داده شود. فرصت داده شود. آیا لیگ ما جنبه این را دارد که داوران جوان و کم تجربه در آن آموزش ببینند؟ آیا مجال این کار به آنها داده می شود؟ برای پیشرفت چاره ای جز این کار نیست.
منوچهر نظری در این خصوص تاکید کرد: در هر هفته کمیته داوران باید 28 داور را برای قضاوت در هفت دیدار انتخاب کند. بدون شک کمیته داوران نمی تواند برای هر بازی چهار داور کار کشته انتخاب کند. باید داوران را باور کرد و به آنها فرصت داد. لیگ محلی است که در آن داوران ساخته می شوند، باید به آنها فرصت عرض اندام در لیگ را داد.
نظر شما