به گزارش خبرنگار مهر در قزوین در این بازید میدانی که با میزبانی کشورمان و به دعوت کمیته بهره وری وزرات جهاد کشاورزی انجام گرفته جمعی از کارشناسان، استادان دانشگاه و متخصصان بخش آب از کشورهای هندوستان، تایلند، ترکیه، مالزی، بنگلادش، اندونزی، فیلیپین، ویتنام، کره جنوبی، ژاپن، بریتانیا وایران با چگونگی روند مدیریت صحیح آب کشاورزی در استان قزوین آشنا شدند.
نمایندگان عضو سازمان بهره وری آسیای APO ضمن بازدید از شبکه آبیاری و زهکشی، پایاب سد طالقان قزوین بر چگونگی مصرف بهینه و مدیریت صحیح بر آب به منظور رسیدن به توسعه پایدار در بخش کشاورزی تاکید و از شرکت آببران دشت قزوین به عنوان یک شرکت نمونه در سطح کشورهای آسیایی یاد کردند.
این گروه از متخصصان بخش آب ضمن بازدید از بند انحرافی زیاران، کانال انتقال آب دشت قزوین، حوضچه ذخیره آب و تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی دشت قزوین از واحد کشت و صنعت مگسال و اراضی کشاورزی دشت قزوین نیز بازدید کردند.
شرکت تعاونی آببران دشت قزوین که مدیریت صحیح توزیع آب را در استان بر عهده دارد با 30 هزار عضو بهره بردار یکی از بزرگترین و موفق ترین شرکت های تعاونی در زمینه آب کشاورزی است.
احمد بالان نماینده دبیرخانه بهره وری وزارت جهاد کشاورزی در جلسه پایانی این بازدید میدانی که عصر امروز در سالن باغستان سازمان جهادکشاورزی استان قزوین برگزار شد بهره وری مناسب آب کشاورزی در کشورهای در حال توسعه را بسیار با اهمیت و مهم دانست و گفت: این دومین کارگاهی است که به منظور ارائه راهکارهای مناسب بهره وری از منابع آب کشاورزی در کشور برگزار می شود.
وی اظهار داشت: باید سعی کنیم از دانش، تجربه و افکار علمی کشورهای همجوار در خصوص استفاده مناسب از آب با برگزاری چنین نشست هایی بهره مند شده و دانش خود را نیز به آنها انتقال داده و از دانش علمی آنها هم درحفظ آب استفاده کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم در این جلسه گفت: کشورهای عضو سازمان بهره وری آسیایی نقش مهمی در ایجاد تمدن بشری داشته اند و آنچه که در دنیای امروز به عنوان رشد و توسعه مطرح است حرکت آغازین آن از کشورهای قاره بزرگ آسیا بوده است.
محمدرضا صفری با اشاره به مدیریت استفاده بهینه از منابع آب به عنوان جزیی از کارهای نیاکان و گذشتگان افزود: با وجود شش هزار هکتار باغ سنتی در ادوار گذشته در اطراف شهر قزوین یکی از راه های حفظ و نگهداری آب بهره گیری از مدیریت منابع است که به سازمان بهره وری آسیایی پیشنهاد می شود باغستان قزوین را به عنوان یک نمونه موفق اجرایی برای مطالعه بر نحوه ذخیره سازی آب و استفاده بهینه از آن مد نظر قرار دهند.
صفری در ادامه سخنانش با تقسیم بندی کشاورزی قزوین به دو مقطع زمانی قبل و بعد از سال 1340 گفت: در قبل از سال 1340 کشاورزی قزوین بصورت سنتی و دیم انجام می شد اما پس از آن با کمک بانک جهانی و تهیه سند توسعه مبتنی بر مدیریت منابع آب و خاک حرکت نوینی در این بخش آغاز شده و امروزه آنچه که در برنامه دشت قزوین مورد تاکید قرار دارد انتقال دانش بومی به کشاورزان، مشارکت جویی، بازاریابی محصولات تولیدی و توسعه مکانیزاسیون در این دشت است.
وی توسعه کشت آبی، افزایش بهره وری تولید، توسعه کشت و صنعت ها و صنایع بسته بندی را از جمله مهمترین دستاوردهای سند توسعه دشت قزوین برشمرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: احداث سد طالقان و شبکه آبیاری دشت قزوین هم نقش بسیار مهمی در توسعه کشاورزی این دشت داشته است.
وی گفت: توزیع آب در پایاب سد طالقان توسط تعاونی آببران قزوین انجام می شود که با تاسیس این شرکت تعاونی کشاورزان و بهره برداران خود در مصرف بهینه آب مشارکت کرده اند.
معاون بهره وری شرکت آب منطقه ای قزوین هم با ارائه گزارشی از وضعیت منابع آبی استان قزوین گفت: عمده منابع تامین آب اراضی کشاورزی این استان منابع زیرزمینی است که برای حفظ این منابع با مشکل مواجه هستیم.
یدالله ملکی افزود: با توجه به کمبود آب در استان قزوین راهی جز ارتقاء بهره وری آب در سطح مزارع نداریم.
وی تشکیل شرکت تعاونی آببران قزوین را یکی از موفقترین شرکت های توزیع منابع آب کشور دانست.
در ادامه شرکت کنندگان نظرات خود را در خصوص وضعیت بخش کشاورزی و منابع آبی دشت قزوین بیان کردند.
نظر شما