دکتر علی اکبر عبدل آبادی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه برای داشتن آینده ای درخور تا چه اندازه نیاز به فهم فرهنگ خودمان و فرهنگ های دیگر نیاز داریم، گفت: شناخت تاریخ و فرهنگ خود و سایر فرهنگها به ما مدد می رساند با نیل به تصوری واقع بینانه از فرهنگ خویش وجوه قوت آن را حفظ و وجوه ضعف را تقویت کنیم.
وی افزود: این شناخت به ما کمک می کند از آن دسته از عوامل سایر فرهنگها که در تقویت وجوه ضعف فرهنگ به کار می آیند بهره گیریم، چنین شناختی سبب می شود با بهره گیری از وجوه قوت فرهنگ خویش به نحو معقولی در ساختن فرهنگ جهانی مشارکت داشته باشیم.
عبدل آبادی همچنین در مورد اینکه گفته می شود ایرانیان حافظه تاریخی ندارند، گفت: اگر مراد ازعبارت "حافطه تاریخی ایرانیان" قوه ادراک جمعی و مشترکی باشد که همه ایرانیان به مدد آن توانسته باشند حوادث تاریخی رابه یاد بسپارند و سپس آنهارا به یاد بیاورند ، چنین معنایی از عبارت مذکور مستلزم قول به وجود چیزی به نام هویت جمعی یا هویت ملی برای ایرانیان است. اما ازآنجا که من اصطلاح هویت به معنای دقیق کلمه را فقط و فقط در هویت فردی و شخصی قابل اطلاق می دانم و تعابیری چون هویت جمعی یا هویت قومی را تعابیر مجازی و نه چندان دقیق می دانم ، به چیزی به نام حافظه تاریخی یک ملت قائل نیستم.
وی در مورد تاریخی دیدن امور برای فهم تعارض سنت و تجدد و سپس حل آن گفت: اگر منظور از سنت، سنت به معنای مابعدالطبیعی آن باشد، نگاه تاریخی به امور دستکم در فهم امور مختلفی به ما کمک خواهد کرد .
اینکه آیا از لحاظ تاریخی واقعاً تعارضی میان سنت و تجدد وجود داشته است یا نه، علل و اسباب تعارض سنت و تجدد از لحاظ تاریخی چه بوده اند و در گذشته چه راههایی برای رفع تعارض میان سنت و تجدد پیموده شده است مواردی هستند که عبدل آبادی با برخورداری از نگاه تاریخی پاسخ داده می شوند .
نظر شما