این در حالیست که پیش از این نیز خبرگزاری مهر در مصاحبه هایی با کارشناسان تا حدودی اطمینان حاصل کرد که خشک شدن دریاچه کیو ارتباطی به پروژه زیرگذر میدان 22 بهمن خرم آباد ندارد.
تابستان سال88؛ دریاچه کیو خرم آباد خشک شده است
به هر حال امروز که مردم خرم آباد در روز اربعین حسینی به پاس شکرگزاری از نعمت الهی در کنار دریاچه کیو حضور پیدا کرده بودند مجالی است برای مرور آنچه در چند ماه گذشته طی شد و هر روز بر موج فشارها در زمینه خشک شدن دریاچه اضافه می شد.
با توجه به اینکه خرم آباد یکی از شهرستانهای پرآب لرستان محسوب می شود و به نوعی می توان آن را شهر چشمه ها دانست فوران آب در هنگام اجرای پروژه زیرگذر خرم آباد این ابهام را ایجاد کرد که آب زیرزمینی کشف شده مربوط به چشمه فصلی کیو باشد.
دریاچه خشک شده کیو- پاییز 88
در این راستا کارشناسان مختلف علوم آب که مورد سوال رسانه های مختلف قرار می گرفتند همگی تاکید کردند که خشک شدن دریاچه کیو ناشی از خشکسالی بوده و ربطی به پروژه زیرگذر ندارد.
اما این اظهارات نیز موجب قانع شدن خبرنگاران نشد چرا که هر روزه مردم خرم آباد با دریاچه خشک شده کیو مواجه بودند و این امر تاثیر نامطلوبی بر روحیه شهروندان خرم آبادی داشت.
مهرماه سال 88؛ خشک شدن دریاچه کیو ربطی به زیرگذر ندارد
در روز افتتاح پروژه زیرگذر میدان 22 بهمن که به عنوان یکی از پروژه های منحصر به فرد در عمران شهری لرستان به بهره برداری رسید یکی از مسائلی که از سوی مردم خرم آباد از استاندار لرستان مطرح شد موضوع خشک شدن دریاچه کیو بود.
سید حسین صابری آن روز در پاسخ به سئوالات مردم عنوان کرد: ما در عمق شش متری این پروژه به آب برخورد کردیم که با برخورد به این آب برخی شایعات مبنی بر اینکه این آب مربوط به چشمه تغذیه کننده دریاچه کیو است در میان مردم پیچید.
صابری با اشاره به توقف دو ماهه طرح به علت برخورد با آب، تصریح کرد: در این مدت کارشناسانی را به محل آوردیم تا این امر را بررسی کنند که در نهایت متوجه شدیم که چشمه تغذیه کننده دریاچه کیو از پایین دست زیرگذر و از محل فعلی تپه صدا و سیما رد می شود.
وی با تاکید بر اینکه کلیه بررسی های انجام شده در این زمینه توسط کارشناسان صورت گرفته است، افزود: ما در هنگام انجام پروژه به یک توده بزرگ سنگ برخورد کردیم تا دیگر شک ما در مورد اینکه آب دریاچه از این محل تغذیه نمی شود به یقین تبدل شود.
استاندار لرستان خاطرنشان کرد: خشک شدن دریاچه فصلی کیو به دلیل خشکسالی در سال گذشته و سال جاری بوده است که با توجه به اینکه این دریاچه پیش از این نیز بر اثر کم آبی خشک شده بود این امر قابل پیش بینی بود.
بهمن سال 88؛ فوران آب در دریاچه کیو، خوشحالی شهروندان خرم آبادی
او اما امروز استاندار لرستان در حاشیه دریاچه کیو در گفتگو اختصاصی با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: من معتقدم که در این ایام مبارک دهه فجر باید شکرگزار خداوند باشیم که به یمن این ایام بارندگی های خیلی خوبی در نقاط مختلف لرستان به وقوع پیوست.
جوشش چشمه تغذیه کننده دریاچه کیو-زمستان88
سید حسین صابری با تاکید بر اینکه با فوران چشمه فصلی کیو نگرانی عمومی که در نزد مردم وجود داشت از میان رفت، بیان داشت: خشک شدن دریاچه موجب شده بود که برخی ابهامات در مورد اینکه کارهای عمرانی سطح شهر و یا حفر برخی چاه ها برای تامین آب مردم روی سفره های زیرزمینی تاثیر نامطلوب داشته است.
استاندار لرستان ادامه داد: هر چند که نظرات کارشناسان در همان روزهای اول بیانگر این بود که هیچگونه مشکلی از این جهت وجود ندارد و کارهای علمی و کارشناسی لازم در این زمینه انجام شده است.
صابری با اشاره به فوران چشمه فصلی کیو، گفت: خوشبختانه امروز با فوران آب این چشمه کارشناسان به دیدگاه های خود اعتقاد بیشتری پیدا کردند و اطمینان حاصل شد که اقدامات عمرانی تاثیری بر سفره های آب زیرزمینی نداشته است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر وجود این حجم آب در دریاچه کیو نشان می دهد که سال آبی خوبی خواهیم داشت که این امر برای همه مردم لرستان به ویژه کشاورزان نوید بخش و خوشحال کننده است.
استاندار لرستان با تاکید بر ساماندهی مراکز گردشگری در کنار این دریاچه، یادآور شد: از شهرداری خرم آباد نیز توقع داریم هرچه زودتر نسبت به زیباسازی اطراف دریاچه کیو اقدام کند تا این مکان به محلی برای استفاده رفاهی و گردشگری مردم تبدیل شود.
کارشناس شرکت آب لرستان: فوران آب چشمه فصلی کیو، 500 متر مکعب در ثانیه
کارشناس شرکت آب منطقه ای استان لرستان نیز در گفتگو اختصاصی با خبرنگار مهر در خرم اباد اظهار داشت: چشمه دریاچه کیو چشمه ای است که آب آن هر ساله فصلی بوده است.
شماسی ادامه داد: مطابق آماری که در طول سی سال گذشته جمع آوری شده است به ندرت این دریاچه در طول سال به طور کامل آب داشته است.
حرکت آب به سمت بستر خشک دریاچه کیو
وی با بیان اینکه محل تامین آب این دریاچه از چشمه ای است که از زیر تپه صدا و سیما می گذرد، یادآور شد: مخزن این چشمه به صورت سیفونی است و هر موقع که این مخزن آبش پایین می رود این سیفون نمی تواند آب را بیرون بدهد.
کارشناس شرکت آب منطقه ای استان لرستان پر شدن مخزن این چشمه را نیازمند بارندگی مستمر برف و باران دانست و گفت: کارکرد چشمه فصلی دریاچه کیو کاملا شبیه گرداب سنگی است.
شماسی با بیان اینکه احداث زیرگذر در میدان 22 بهمن خود موجب ایجاد حساسیت کاذبی در این زمینه شده بود، ادامه داد: چون این پروژه همزمان با پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی به دلیل کمبود بارندگیها بود برخی ها گفتند که این دو موضوع به هم ارتباط دارند.
وی با تاکید بر اینکه این دو موضوع هیچ ارتباطی با هم ندارد، یادآور شد: خشک شدن دریاچه کیو به علت خشکسالی طبیعی بود و در برخی سالها با این موضوع ما مواجه بودیم.
کارشناس شرکت آب منطقه ای استان لرستان با اشاره به فوران بی سابقه آب دریاچه کیو، خاطر نشان کرد: در حال حاضر آب چشمه این دریاچه با ظرفیت 500 متر مکعب در ثانیه در حال ورود به دریاچه است.
معاون مطالعات پایه منابع آب: عوامل انسانی در خشک شدن دریاچه کیو دخالتی نداشت
معاون مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای استان لرستان نیز در این رابطه به خبرنگار مهر در خرم آباد گفت: دریاچه کیو یک دریاچه فصلی است که آب آن از یک چشمه فصلی تامین می شود.
مظفر زیودار با تاکید بر اینکه آب این دریاچه از ذوب برف و باران تامین می شود، بیان داشت: سال گذشته با توجه به بارش 44 سانتیمتر برف در خرم آباد این دریاچه سه ماه بیشتر از سالهای دیگر آب داشته است.
وی ادامه داد: چشمه دریاچه فصلی کیو تنها در سالهای 72 و 73 به علت بارش برف فراوان اصلا خشک نشد و در تمام طول سال آب داشت.
معاون مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای استان لرستان بیشترین آبدهی این چشمه را در اواخر آذرماه تا شهریور ماه ارزیابی کرد و گفت: این چشمه با توجه به اینکه فصلی است و آب آن وابسته به میزان بارش برف و باران است نمی توان گفت که عوامل انسانی در خشک شدن دریاچه دخالت داشته است.
زیودار با اشاره به برخی ابهامات در مورد ارتباط خشک شدن دریاچه با زیرگذر میدان 22 بمهن، گفت: در این پروژه همه مسائل فنی و علمی رعایت شده است و این موضوع ارتباطی به خش شدن دریاچه نداشت.
دریاچه کیو، همدم دیرین مردم خرم آباد
به گزارش مهر، دریاچه کیو خرم آباد یکی از منحصر به فردترین و زیباترین دریاچه های استان لرستان است که در شمال غربی شهرستان خرم آباد و در کنار پارک کیو قرار دارد.
خروش چشمه فصلی کیو پس از چند روز بارش برف و باران
کیو"، در گویش لری مردمان خرم آباد به معنی کبود رنگ و آبی است و وجه تسمیه آن آب زلال و عمیق این دریاچه است که به رنگ آبی و نیلی دیده می شود.
این دریاچه با نمای دیدنی و زیبای خود به شهر خرم آباد جلوه خاصی داده و در کنار جاذبه های تاریخی فراوان در این شهر و چشمه های پر آب دره خرم آباد، این شهرستان را در ردیف یکی از شهرهای زیبای توریستی قرار داده است.
آب این دریاچه از چشمه ای که در زیر آن قرار دارد تامین می شود. مساحت دریاچه کیو هفت هکتار و عمق آن بین سه تا هفت متر است.
این دریاچه از ارزشهای توریستی درون شهری برخوردار و دارای شهر بازی و امکانات تفریحی متنوعی است.این تالاب علاوه بر زیباییهای چشمگیر، زیستگاهی مناسب برای جانوران آبزی و پرندگان بومی و مهاجر نیز است.
به هر حال دریاچه کیو قابلیتی منحصر به فرد برای خرم آباد محسوب می شود که خشک شدن آن موجب نگرانی هایی برای مردم شده بود که امروز این نگرانی به برکت باران الهی رفع شد تا خوشحالی جای نگرانیهای چندین ماهه را بگیرد.
............................
گزارش از: فاطمه حسینی
نظر شما