۲۱ بهمن ۱۳۸۸، ۱۱:۱۰

گزارش علمی مهر/

50 سال با لیزر/ تولید انرژی؛ چالش جدید پرتوهای نور

50 سال با لیزر/ تولید انرژی؛ چالش جدید پرتوهای نور

خبرگزاری مهر- گروه فناوری های نوین: یک فیزیکدان آمریکایی در سال 1960اولین دستگاه لیزر را ساخت به همین منظور موزه ملی اسمیت سونیان جشنهای پنجاهمین سالگرد اختراع این دستگاه را که توانست تحولی بزرگ در تمام عرصه های علمی ایجاد کند آغاز کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، تئودور مایمن، در 16 می 1960 اولین دستگاه لیزر را ساخت این فیزیکدان آمریکایی در 11 جولای 1927 در لس آنجلس متولد شد و در 9 می 2007 در ونکور کانادا در گذشت نام این دانشمند برجسته یادآور دستگاهی است که امروزه نقش مهمی در توسعه علم ایفا می کند وی اولین لیزر دنیا را در لابراتوارهای مرکز تحقیقات هیو در مالیبو (کالیفرنیا) ساخت.

با توسعه تئوری آلبرت انیشتین درباره گسیل تحریک شده پرتوها در سال 1917، این فیزیکدان آمریکایی برای اولین بار یک دستگاه لیزر با کریستالهای یاقوت سرخ را تولید کرد این اختراع به تمام کاربردهای بعدی لیزر جان بخشید.

امروزه لیزر کاربردهای بسیار زیادی در زندگی روزمره بشر دارد. برای مثال از صندوقهای فروشگاهها تا پخش کننده های "دی. وی. دی"، چاقوهای جراحی و... همه و همه مجهز به لیزر هستند به طوریکه می توان گفت موارد مصرف این فناوری بی شمار است.

نور نامنظم در تمام دورانها در اطراف انسان بوده است اما تنها لیزر از این توان برخوردار است که نور را منظم کند و برای مثال از طریق یک میله سه سانتیمتری فولاد در ساخت یک سشوار مورد استفاده قرار گیرد.

هرچند انیشتین در 1917 تئوری گسیل تحریک شده پرتوها را مطرح کرد، اما این تئوری به 40 سال زمان نیاز داشت تا به صورت تجربی نیز به اثبات برسد.

اختراع لیزر با واکنشهای مختلفی روبه رو شد. به طوریکه اولین تماشاچیان این دستگاه که به شدت از دیدن دسته پرتوهای نور ترسیده بودند از آن به عنوان "پرتوهای مرگ" یاد کردند. هرچند تاکنون این پرتوها هیچ آسیبی به کسی نرسانده اند، حتی اگر یکی از کاربردهای مهم لیزر امروزه در صنایع نظامی باشد.

مهمترین توفیق لیزر در عرصه پزشکی بوده است. به طوریکه دقت و انرژی متمرکز در پرتوهای لیزری می تواند به عنوان یک راه حل میلیمتری در جراحیهای چشم، مغز، کلیه ها و سایر قسمتهای بدن ارائه شود و بنابراین لیزر نه تنها "پرتو مرگ" نیست بلکه می توان از آن به عنوان "پرتو نجات بخش" یاد کرد.

لیزر می تواند کاربردهایی هم در زمان برگزاری جشنها داشته باشد و شادی مردم را دو چندان کند. نمایشهای دیدنی نور در آسمان و نقاط نورانی که روی زمین اشکال زیبایی را شکل می دهند می توانند اوقات مفرحی را برای بینندگان ایجاد کنند.

به گزارش مهر، در واقع می توان گفت که آینده از آن لیزر است و این پرتوها هنوز در مسیر توسعه خود پیش می روند.

در این مسیر توسعه، پروژه هایی مثل "لیزر با الکترونهای آزاد" سریعتر از سایر طرحها حرکت می کنند. لیزرهای با الکترونهای آزاد مشاهده اتمهای مجزا و مولکوهای در حرکت را امکانپذیر می کنند.

تئودور مایمن

این پرتوها انرژی بالایی دارند و برای تولید آنها لوله هایی مورد استفاده قرار می گیرند که طول برخی از آنها به چندین کیلومتر می رسد اولین لیزر الکترونهای آزاد در آمریکا ساخته شده است.

از تازه ترین دستاوردهایی که در عرصه توسعه لیزر ارائه شده اند، می توان به ساخت اولین لیزر ژرمانیومی توسط محققان MIT اشاره کرد. این لیزر قادر است امواج نور را به یک وسیله حمل و نقل اطلاعات در دمای محیط و با سرعت بالا تبدیل کند و امیدی برای ساخت رایانه هایی شود که با سرعت نزدیک به نور اطلاعات و داده ها را منتقل می کنند.

چندی پیش نیز محققان دانشگاه آستون با استفاده از فیبر بسیار بلندی، طولانی ترین سیستم ارتباطاتی لیزری جهان را ارائه کردند که می تواند زمینه ای نوین در انتقال ایمن اطلاعات و ارتباطات ایمن به وجود آورد. این فیبر نوری 270 کیلومتری به طولانی ترین سیستم لیزری جهان تبدیل شده است، سیستمی که به اعتقاد سازندگان آن می تواند مرحله ای جدید را در انتقال اطلاعات و ارتباطات ایمن به وجود آورد.

در تابستان گذشته نیز محققان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی و دانشگاه ایالتی نورفالک در ویرجینیا همزمان موفق شدند دو روش مختلف را برای متراکم کردن پرتوهای لیزری در فضایی که بزرگتر از پنج میلیاریم میلیمتر باشد ارائه کنند. به این ترتیب از این پس متراکم کردن پرتوهای نور از مقیاس میکرومتری به مقیاس نانومتری امکانپذیر می شود.

این محققان موفق شدند با کمک این دستگاه، دسته پرتوهای لیزری 489 نانومتری تولید و سپس آنها را متراکم کرده و دوباره در یک فضای 5 نانومتری متمرکز کنند.

همزمان گروهی از دانشمندان لابراتوار تحقیقاتی نیروی دریایی ایالات متحده فناوری جدید لیزری را ابداع کردند که می تواند امواج نوری را به صوت تبدیل کند.

محققان با متراکم سازی پرتوهای لیزری موفق به ابداع این تکنیک شدند. رنگهای مختلف پرتو لیزر با سرعتهای مختلفی در نور حرکت می کند که این رنگها می توانند سازماندهی مجدد شده و به این شکل پرتوهای لیزری در هنگام ورود به آب متراکم شده و نور را متمرکز می کند.

برای تبدیل نور به صوت پرتو لیزری به منظور یونیزه کردن میزان کمی آب متراکم می شود. سپس آب یونیزه شده انرژی لیزر را جذب کرده و گرم می شود. نتیجه این فرایند گرم شدن و ایجاد مقادیری بخار آب است که می تواند 220 دسیبل پالس صوتی از خود به وجود آورد.

اما شاید بتوان گفت که مهمترین چالش آینده لیزر تولید انرژی باشد. به طوریکه به تازگی محققان دانشگاه پنسیلوانیا موفق به تولید ریزمدار نوری شدند که قادر است انرژی مورد نیاز خود را به صورت مداوم تامین کرده و در آینده ای نه چندان دور به منبع انرژی پایدار و مداوم تبدیل شود.

کد خبر 1032933

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha