۲۸ بهمن ۱۳۸۸، ۹:۰۸

گزارش خبری مهر/

روستاییان کردستان چشم انتظار پزشک خانواده

روستاییان کردستان چشم انتظار پزشک خانواده

سنندج - خبرگزاری مهر: به رغم گذشت پنجسال از آغاز اجرای طرح پزشک خانواده در کشور روستاییان کردستان همچنان با کمبود پزشک خانواده مواجه هستند.

به گزارش خبرنگار مهر در سنندج، یکی از اهداف اصلی اجرای طرح پزشک خانواده در کشور ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم ساکن در روستاهای کشور به صورت عادلانه و کاهش هزینه های مردم ساکن در روستاها برای مراجعه به پزشک بود که به رغم گذشت پنج سال از اجرای این طرح ولی باز هم کردستان با کمبود پزشک خانواده مواجه است.

مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال 1384، وزارت بهداشت، سازمان بیمه خدمات درمانی و سایر دستگاه های متولی بهداشت و درمان کشور را موظف کرد امکان بهره مندی از خدمات سلامت را در قالب برنامه پزشک خانواده و از طریق نظام ارجاع به صورت عادلانه در سراسر کشور اجرا کنند تا مردم ساکن در روستاهای کشور نیز همانند ساکنین شهرها به خدمات بهداشتی و درمانی به نحو شایسته دسترسی داشته باشند.

بر اساس قانونی که در مجلس تصویب و قرار شد وزارت بهداشت با همکاری سایر سازمانهای مرتبط انجام دهد، طرح پزشک خانواده و مراقبت های اولیه بهداشتی بود که بدون ارائه این خدمات، استفاده از اصطلاح پزشک خانواده برای ارائه صرف خدمات درمانی کاری بیهوده است.

در این طرح علاوه بر جمعیت ساکن در تمامی نقاط روستایی کلیه شهرهای با جمعیت کمتر از 20 هزار نفر نیز در دستور کار قرار گرفته و قرار شد که پزشک عمومی در تمامی روستاها و در بعضی از دهستانها و مراکز بخشها یک ماما در قالب تیمی بهداشتی و درمانی استقرار پیدا کند.

در حالی که بودجه سال آینده تا چند روز دیگر در مجلس شورای اسلامی تصویب و طرح پزشک خانواده نیز وارد ششمین سال فعالیت خود خواهد شد ولی به رغم گذشت این مدت استان کردستان از بدو آغاز این طرح تاکنون شاهد کمبود پزشک خانواده است و در این میان تمامی وعده های داده شده توسط مسئولان استانی و کشوری و حتی شخص وزیر وقت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون هیچ اقدام قابل توجهی در این راستا صورت نگرفته است.

مراجعه پزشک خانواده در بعضی از روستاهای کردستان هر 10 روز یک بار صورت می گیرد

در بعضی از مناطق روستایی استان کردستان به دلیل کمبودهای مختلف هر 10 روز یک بار و آن هم برای مدتی کمتر از دو ساعت پزشک خانواده مراجعه می کند و مردم مجبورند که نیازهای بهداشتی و درمانی خود را در شهرها پیگیری کنند و عملا اجرای این طرح نه تنها عدالت خدمات بهداشتی را در پی نداشته است بلکه در بعضی شرایط مردم را با مشکلات جدیدی که در سابق وجود نداشت نیز مواجه کرده است.

در حالی که با اجرای طرح پزشک خانواده قرار شد که مردم پس از مراجعه به وی و در صورت نیاز به بستری و درمان تکمیلی با اخذ معرفی نامه به مراکز بهداشتی و درمانی در شهرها مراجعه نمایند اما هم اکنون به دلیل نبود پزشک در محل عملا دفترچه بیمه خدمات درمانی روستائیان در کردستان آنچنان فایده ای برای مردم ندارد زیرا پزشک خانواده ای نیست تا در قالب نظام ارجاع بیمار را به مراکز بهداشتی در شهرها معرفی کند.

ایجاد شرایط و تسهیلات ویژه برای جذب پزشک خانواده در کردستان

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج، اظهار داشت: متاسفانه در حال حاضر استان با کمبود 75 پزشک خانواده مواجه است و به رغم اقدامات صورت گرفته از جمله در نظر گرفتن تسهیلات و شرایط ویژه اما همچنان این کمبود وجود دارد.

فرزام بیدارپور بیان داشت: هم اکنون 135 پزشک خانواده در روستاهای استان کردستان مشغول به کار هستند که برای رسیدن به میانگین کشوری باید 75 پزشک جدید نیز به این آمار افزوده شود که تاکنون این مهم اجرایی نشده ولی دانشگاه علوم پزشکی در طول سالهای گذشته و امسال برای پوشش این نقطه ضعف تلاش کرده و همچنان نیز این مهم را به عنوان یک اولویت در دستور کار قرار خواهد داد.

وی با اشاره به جمعیت حدود 650 هزار نفری ساکن در مناطق روستایی و شهرهای زیر 20 هزار نفر در استان کردستان یادآور شد: بر اساس میانگین کشوری می بایست برای هر چهار تا شش هزار نفر در استان کردستان یک پزشک خانواده فعالیت می کرد که با توجه به کمبود پزشک خانواده در حال حاضر هر 10 تا 12 هزار نفر روستایی در کردستان یک پزشک خانواده دارند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان به اقدامات و برنامه های مختلفی که در طول سه سال گذشته برای جبران این کمبود صورت گرفته اشاره نمود و عنوان کرد: در طول سه سال گذشته اقدامات و شرایط ویژه ای با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در نظر گرفته شده و حتی از لحاظ مالی نیز اعتبارات بسیار خوبی به این مهم اختصاص داده شده است که تاکنون این اقدامات و برنامه ریزی ها برای جبران کمبود پزشک خانواده در کردستان موثر نبوده و باید برای آن چاره ای دیگر اندیشید.

بیدارپور در ادامه به تعداد مراکز بهداشتی و درمانی در استان اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر هشت شبکه بهداشت، نه مرکز بهداشت شهرستان و 106 مرکز بهداشتی و درمانی در قالب اجرای طرح پزشک خانواده و سایر برنامه های دانشگاه علوم پزشکی به روستائیان استان کردستان خدمت رسانی می کنند.

انتقاد نماینده سنندج از وضعیت پزشک خانواده در استان

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز ضمن انتقاد از وضعیت کمبود پزشک خانواده در استان کردستان عنوان کرد: در حالی که پزشک خانواده با هدف ارائه عادلانه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم طراحی و تدوین شده است ولی متاسفانه روستائیان کردستان در این زمینه همچنان دچار محرومیت و کمبودند و تا حدودی می شود گفت که اجرای این طرح باعث سردرگمی روستائیان استان کردستان شده است.

کردستان با کمبود 100 پزشک خانواده مواجه است

عبدالجبار کرمی افزود: بر اساس آمارهای موجود و در مقایسه با میانگین کشوری، استان کردستان هم اکنون با کمبود بیش از 100 پزشک خانواده مواجه است که این کمبود مشکلات عدیده ای را برای مردم روستانشین استان به وجود آورده و نکته مهم در این میان وعده های عملی نشده مسئولان در خصوص پوشش این نقطه ضعف است.

وی گفت: متاسفانه به دلیل نبود زیرساختهای لازم در استان و دور بودن مسافت روستاهای کردستان از مناطق شهری میزان استقبال پزشکان برای فعالیت در استان بسیار کم است و از وزارت بهداشت انتظار داریم که در این راستا برنامه ای جامع را در دستور کار قرار دهد زیرا در حال حاضر علاوه بر کردستان دو یا سه استان دیگر کشور نیز با این مشکل مواجه هستند ولی وضعیت کردستان از سایر استانها بدتر است.

نماینده مردم شهرستانهای سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی گفت: مسئله تامین پزشک خانواده در استان کردستان یکی از موضوعاتی است که بارها در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز مطرح و هماهنگی های لازم با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای رفع این مشکل نیز صورت گرفته است ولی تاکنون شاهد اقدام عملی در این بخش نبوده ایم و تمامی حرفها در حد شعار باقیمانده است.

کرمی گفت: با توجه به تغییر و تحول صورت گرفته در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و برنامه های جدید این وزارتخانه انتظار داریم که مشکل کمبود پزشک خانواده در استان کردستان هرچه سریعتر برطرف شود زیرا ادامه این روند سلامت در روستاهای استان را با مخاطره جدی مواجه خواهد کرد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان نیز مشکل کمبود پزشک خانواده را مسئله ای مهم برای استان ذکر کرد و یادآور شد: اقدامات مختلفی در دانشگاه علوم پزشکی برای رفع این مشکل در دستور کار قرار گرفته است.

طیب قدیمی خاطرنشان کرد: نبود چشم اندازی روشن و مناسب برای ادامه تحصیل پزشکان فعال در این طرح، عدم ارسال به موقع دستورالعمل‌ها و تفاهمنامه‌ها و کمبود اعتبار مورد نیاز در سال گذشته و امسال از مشکلات دانشگاه علوم پزشکی کردستان برای اجرای این طرح به شمار می رود.

داستان وعده های رفع مشکل کمبود پزشک خانواده در استان کردستان بارها مطرح و حتی لنکرانی وزیر بهداشت دولت نهم نیز در جریان دو سفر کاری و یک سفر انتخاباتی به استان کردستان وعده رفع این مشکل را مطرح کرد و از برنامه های ویژه وزارتخانه برای پوشش این ضعف خبر داد ولی متاسفانه تاکنون به رغم گذشت پنج سال از اجرای این طرح روستائیان کردستان همچنان با کمبود پزشک خانواده مواجه هستند.

در کنار وعده های وزیر بهداشت بارها نیز در جلسات استانی و نشستهای خبری مسئولان استان کردستان و متولیان سلامت جامعه نیز خبر از رفع مشکل و برنامه ریزی برای بهبود شرایط فعلی را مطرح کرده اند که متاسفانه وعده های استانی نیز در کنار وعده های کشوری بدون عمل مانده و روستائیان کردستان باید همچنان چشم انتظار پزشک خانواده باشند.

کد خبر 1035785

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha