دکتر ملینا کنستانتین بل استاد فلسفه در دانشگاه واشنگتن اند لی است. حوزههای تخصصی او فلسفه سیاسی، فلسفه اجتماعی، فلسفه حقوق، فلسفه آموزش و پرورش، نظریه اخلاق و اخلاقی کاربردی و عملی است.
وی استاد دانشگاههای پنسیلوانیا و توفتس نیز بوده است. "حقوق، فرهنگ و علوم انسانی"، "آزادی، بخت، و عدالت بین نسلهای بشری" و "حقوق کودکان و مسئولیت بزرگسالان" از جمله آثار وی هستند.
کنستانتین بل در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد ضرورت تعمیق و ارتقای اخلاق در جوامع امروز اظهار داشت: اخلاق باید نقش بسیاری در رسیدن به صلح ایفا کند ولی در عمل شاهد هستیم که اخلاق نقش کمی در نیل به صلح ایفا کرده است.
وی افزود: اگر مردم در تعامل با یکدیگر بر اساس اصول اخلاقی و بر اساس عدالت رفتار کنند، شاهد بروز جنگ و درگیری نخواهیم بود و آنچه وجود خواهد داشت صلح و آشتی است.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: یک اصل مهم اخلاقی وجود دارد که رفتار کردن بر اساس این اصل صلح را به ارمغان میآورد. این اصل عبارت از این است که هیچ گروهی از افراد خود را بالاتر از گروه دیگر نپندارد. در سطح فردی نیز هیچ کس خود را برتر از دیگری نداند و هیچ کسی منفعت خود را بالاتر از منفعت دیگران در نظر نگیرد.
وی تصریح کرد: اگر همه افراد بر اساس این اصول رفتار کنند شاهد این خواهیم بود که افراد، گروهها و کشورها کمتر یکدیگر را به مثابه دشمن قلمداد میکنند و مصالحه و آرامش بیشتر حاکم خواهد بود. اشتباه زمانی رخ میدهد که هر کس خود را بالاتر از فرد دیگر در نظر گیرد و خود را لایقتر و شایستهتر از فرد دیگر بخواند.
استاد پیشین دانشگاه پنسیلوانیا گفت: این اصل، قابل تعمیم به گروه افراد و کشورها نیز است. کشورها هم اگر خود را برتر و لایقتر از سایر واحدهای سیاسی در نظر گیرند دچار نوعی اشتباه شدهاند که نتیجه آن صلح و آرامش نیست.
وی افزود: هر فرد و گروهی باید فرصت برابر پیشرفت و شکوفایی را داشته باشد. این فرصت نباید مرتبط با جایگاه و منزلت باشد و فرصت برابر پیشرفت برای همه افراد فارغ از جایگاه و تعلق به کشور خاص باید مهیا باشد.
بل تصریح کرد: در بختآزمایی طبیعت برخی افراد از ثروت مالی بیشتری برخوردار شدهاند و برخی نیز از بد روزگار به چنین مال و ثروتی دست پیدا نکردهاند. با توجه به این موضوع هیچ فردی نباید خود را لایقتر و شایستهتر از دیگری قلمداد کند.
وی گفت: به رغم این موضوعات ما شاهدیم که اخلاق نقش اندکی در مقیاس جهانی ایفا میکند. یکی از دلایل این موضوع این است که سیاست بینالملل توسط بازیگران و کشورهایی کنترل میشود که از "وضع موجود" منفعت و سود میبرند. از جمله این بازیگران بینالمللی سازمانهای تجاری و مالی و مقامات عالیرتبه برخی کشورها را میتوان بر شمرد.
استاد پیشین دانشگاه توفتس در ادامه خاطر نشان کرد: علاوه بر این بازیگران، مردم برخی کشورها نیز از وضع موجود سود میبرند. طبیعی است که این مردم نیز خواهان حفظ همین وضع باشند تا سود آنها به خطر نیفتد و در صورت امکان بیشتر هم بشود.
وی در پایان تأکید کرد: هیچ کس مایل نیست سود و منفعتش به خطر بیفتد حتی اگر این سود از میزانی که سهمش بوده بیشتر نیز باشد. مردمی که حفظ وضع موجود، منافع آنها را تأمین میکند وضع موجود را توجیه عقلانی میکنند. به عبارت دیگر آنها خواستهای فردی خود را موجه و درست جلوه میدهند و نه الزامات اخلاقی را.
نظر شما