به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، براساس اعلام اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری گلستان، تردد و حضور افاغنه تنها در این دومنطقه مجاز و در سایر شهرها ممنوع است.
این تصمیم این اداره کل درحالیست که این دو شهرستان، بزرگترین مناطق گلستان از نظر وسعت و جمعیت است و حضور اتباع افاغنه در منطقه پیامدهای ناگواری برجای خواهد گذاشت.
اگرچه تردد و اقامت اتباع افغان در دیگر شهرهای گلستان ممنوع اعلام شد، ولی ردپای این افراد را در سایر مراکز و مناطق گلستان می توان مشاهده کرد.
حضور اتباع افغان در شهرهای گرگان و گنبد درحالیست که به دلیل آنچه که ارزان بودن نیروهای کار افغان نامیده می شود، روند بیکاری نیروهای بومی و مستعد منطقه در این مراکز چشمگیر و قابل تحمل است.
استفاده از افاغنه در کارهای مختلف ساختمانی و خدماتی در مرکز گلستان و شهر گنبد، موجی از بیکاری را در بین جوانان منطقه دامن زده است و نگرانی افراد بومی را افزایش بخشیده است.
نفوذ فرهنگ بیگانه از طریق ازدواج افاغنه با هموطنان ایرانی، شیوع بیماری های واگیر به دلیل عدم نظارت شبکه های بهداشت و درمان، بروز نابسامانیهای اقتصادی و بروز آسیبهای اجتماعی و فرهنگی از جمله پیامدهای حضور افراد در منطقه به شمار می آید.
براساس آمار، 13 هزار اتباع افغان واجد شرایط در طرح آمایش مرحله پنجم در استان گلستان هستند و آمار دقیقی از اتباغ افغان که بصورت غیرمجاز در این استان بسر می برند، در دست نیست.
"عنایت" شهروند گرگانی که دارای مدرک دیپلم بنای ساختمان است، معتقد است: متاسفانه کارفرمایان تمایل بیشتری به استفاده از نیروهای کار افغان دارند و این عامل موجب می شود که جوانان منطقه بیکار شوند.
وی اظهار داشت: در بیشتر کارهای ساختمانی شاهد حضور کارگران افغان هستیم، درحالیکه از نظر دستمزد، تفاوت چندانی با نیروهای بومی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: مسئولان باید در زمینه ساماندهی افراد بیگانه و افغان در منطقه برنامه ریزی داشته باشند و تدابیر ویژه ای به خرج دهند.
"مینا" بانوی 38 ساله ای که حدود 10 سال پیش با "یوسف مراد" از اتباع افغان ازدواج کرد و سهمش از زندگی مشترک سه بچه قد و نیم قد است، گفت: حدود یکسال قبل شوهرم برای دیدار اقوامش به افغانستان رفت، دیگر بازنگشته است و معلوم نیست زنده است یا مرده.
وی اظهار داشت: متاسفانه آدرسی نیز از شوهرم ندارم تا پیگیر شوم و نمی دانم چگونه باید خزج زندگی ام را تامین کنم.
سرزمین من، خسته خسته از جفایی
درعین حال " فیروز" یک تبعه افغان که به صورت قانونی در گلستان اقامت دارد و شعر " سرزمین من، خسته خسته از جفایی"، " سرزمین من، بی سرود و بی صدایی " را زیرلب زمزمه می کند، می گوید: آرزو دارم اوضاع اقتصادی کشورم خوب شود و بتوانم به سرزمینم برای کار برگردم.
وی با قدردانی از میهمان نوازی گلستانیها اظهار داشت: آروز دارم مشکلات کشورم برطرف شود و بتوانم به آغوش خانواده ام بازگردم و دیگر کشور ما تحت محاصره آمریکاه و استکبار نباشد.
گلستان دومین استان کشور از نظر هویت نامشخص افراد
مدیرکل دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری گلستان با بیان اینکه بیشترین اتباع خارجی حاضر در استان از افغانستان هستند، گفت: اقامت اتباع افغان به جز شهرهای گرگان و گنبد در سایر شهرستانهای استان ممنوع بوده و با آنها برخورد می شود.
مرتضی فندرسکی افزود: این استان از نظر میزان افراد با هویت نامشخص، دومین استان کشور به شمار می آید.
وی خاطرنشان کرد: 13 هزار اتباع افغان مستقر در استان گلستان مشمول طرح آمایش مرحله پنجم هستند و آمایش مرحله پنجم اتباع افغان برای ثبت تغییرات نظیر ولادت، فوت، ازدواج و ... صورت می گیرد و پس از ثبت نام در رایانه اداره اصلاحات در پرونده تبعه خاتمه می یابد.
فندرسکی آگاهی اتباع و مهاجرین خارجی از آماده بودن برای عزیمت به کشورهای خود را مهمترین هدف انجام آمایشها عنوان کرد و افزود: مهاجرین خارجی در ایران به صورت مهمان حضور دارند و روزی باید به کشورشان بازگردند.
به گزارش خبرنگار مهر، به باور کارشناسان، حضور افاغنه در شهرهای گرگان و گنبد که از غنای تاریخی و فرهنگی برخوردارند، موجب می شود تا فرهنگ کهن این مناطق دستخوش تغییراتی شود و طرح تمرکز بخشی افغانه در این مناطق نیاز به بازنگری دارد.
همچنین، نرخ روبه رشد بیکاری جوانان منطقه به دلیل حضور و اقامت اتباع بیگانه، بازنگری این طرح را الزامی می سازد و متولیان امر باید در این زمینه چاره اندیشی کنند.
گلستان 25 شهر و هزار روستا با یک میلیون و 650 هزار نفر جمعیت دارد.
نظر شما