به گزارش خبرنگار مهر در کرج، امروز هزاران معتاد در کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد نگهداری می شوند و سطح دسترسی آنان به غذا، دارو و مراقبت های پزشکی اصلا مطلوب نیست، سکوت معنادار مسئولان در قبال رویش قارچ گونه کمپ های غیر مجاز ترک اعتیاد، موجب افزایش آنها در سطح جامعه شده است و عدم وجود ساز و کار مناسب برای درمان معتادان در جامعه، خانواده ها را ناچار می سازد عاقبت به دامان همین کمپ ها پناه ببرند.
دوره های 21 روزه با هزینه 100 هزار تومانی در حالی کمر خانواده ها را خم کرده است که یک معتاد حداقل دو یا سه بار در سال به این کمپها مراجعه می کند اما از آنجا که در این واحدهای غیرمجاز، تیم پزشکی یا خدمات جانبی وجود ندارد، در اکثر موارد فرد بلافاصله بعد از خروج از کمپ به مصرف مواد مخدر روی می آورد.
مشاهدات خبرنگار مهر در کرج حاکی از آن است که غذای داده شده به معتاد در برخی کمپ های غیر مجاز ترک اعتیاد تا حدی کم است که اکثر آنان پس از پایان دوره 21 روزه با سوء هاضمه دست و پنجه نرم می کنند.
نصف نان لواش به علاوه 30گرم پنیر برای صبحانه، خوراک لوبیا برای نهار و سیب زمینی آب پز برای شام وعده غذایی اکثر کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد است که مسلما با رژیم غذایی یک معتاد در حال ترک سازگاری ندارد.
همچنین گفتگوی خبرنگار مهر با 10 تا 15 نفر از کسانی که برای ترک به همین کمپ های ترک اعتیاد مراجعه کرده اند حتی حکایت از برخورد فیزیکی و خشونت با آنان دارد که می تواند خطر ساز باشد.
مشاهدات خبرنگار مهر نشان می دهد در حوالی شهرهای اقماری کرج و محدوده باغات این شهرستان، بازار اجاره محوطه باغ ها به کمپ های غیرمجاز ترک اعتیاد داغ است و صاحبان در قبال دریافت مبالغ هنگفت، ملک خود را در اختیار متقاضیان قرار می دهند.
بردن معتادان به زور کتک به کمپهای ترک اعتیاد!
کارشناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی با انتقاد از شکنجه معتادان در کمپ های غیرمجاز ترک اعتیاد گفت: در کجا نوشته شده است که باید معتاد را بدون اطلاع و اراده خودش و به زور چوب و چماق برای ترک به کمپ برد؟
علی راستگو با بیان اینکه عده ای کیسه دوخته اند و قصد چپاول جیب مردم را دارند، ادامه داد: با سوء استفاده از نگرانی خانواده ها در قبال فرزندان بیمارِ خود، از آنان رضایت نامه کتبی می گیرند و بعد با زور به سراغ فرد معتاد می روند که از لحاظ روان شناختی کاملا غلط است.
راستگو معتاد را یک بیمار دانست و از مسئولان خواست با این بیماری مثل سایر بیماری ها برخورد شود تا شاهد این گونه سودجویی ها نباشیم.
این کارشناس با بیان اینکه وقوع هر جنایتی در کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد ممکن است، اذعان داشت: چه جنایتی بالاتر از اینکه جوانان این مملکت در شرایط سخت و اسف بار با مرگ دست و پنجه نرم کنند؟ آیا نان کپک زده غذای خوبی برای یک بیمار محسوب می شود؟ آیا یک کمپ ترک اعتیاد که دست کم از 100 معتاد نگهداری می کند به مشاور و پرستار و پزشک نیاز ندارد ؟ اگر غیر از این است چرا سکوت کرده ایم و دست روی دست گذاشته ایم؟
کمپ غیر مجاز از زبان یک معتاد
علی- ح جوانی است که از 25 سالگی در گرداب اعتیاد اسیر است، خبرنگار مهر در کرج برای گفتگو با وی بیش از یک هفته زمان صرف کرده است، او می گوید: در برخی کمپها حتی دستشویی هم وجود ندارد و باید از گوشه حیاط برای دستشویی رفتن استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه در کمپ به افراد مقادیر زیادی نشاسته می دهند تا دست و صورت آنها باد کند و خانواده ها فکر کنند بچه های آنان با ترک اعتیاد چاق و تپل شده است، از رفتار زشت گردانندگان کمپها گفت و افزود: فقط همان لحظه های اول و جلوی چشم خانواده ها خوش رفتار هستند و بعد آن اصلا دوست داشتنی نیست.
این جوان که متاسفانه نفسهای او با آهنگ اعتیاد به شماره افتاده است، گردانندگان اکثر کمپهای غیرمجاز را افرادی معتاد و فاقد صلاحیتهای اخلاقی و حرفه ای معرفی کرد و بیان داشت: باور کنید آنچه در کمپ های غیر مجاز ترک اعتیاد می گذرد با بارزترین مصادیق حقوق شهروندی در تعارض آشکار است و نوعی شکنجه محسوب می شود
در ادامه این گپ و گفت دوستانه، در حالی که اشک از گونه ای علی جاری شده بود، از زیر پیراهنش قرآن جیبی کوچکی درآورد و با لمس آن عنوان کرد: به مقدسات قسم می خورم وقایع تلخ بسیاری در کمپهای ترک اعتیاد روی می دهد که زبان از گفتن آن عاجز است.
بیش از 90 درصد از کمپهای ترک اعتیاد مجوز ندارند
مدیر کل بهزیستی استان تهران گفت: حدود 400 کمپ ترک اعتیاد در استان تهران وجود دارد که کمتر از 10درصد آنها مجوز فعالیت قانونی از سازمان بهزیستی دارند.
رستمی با بیان اینکه معتادان در مراکز غیر مجاز ترک اعتیاد ضرب و شتم میشوند، ادامه داد: متاسفانه در این کمپهای غیر مجاز، معتادان به زور نگهداری میشوند و حتی مورد ضرب و شتم نیز قرار میگیرند.
این مسئول افزود: این موضوع در ستاد مبارزه با مواد مخدر مطرح شد که با همکاری نیروی انتظامی، ستادی با مسئولیت استاندار تهران برای ساماندهی کمپهای غیر مجاز تشکیل شد.
وی گفت: کمپهای غیرمجاز معمولاً برای دیگران مشکلاتی ایجاد میکنند و باعث آزار و اذیت همسایهها میشوند زیرا این مراکز خصوصی پاسخگوی بخش تخصصی سازمان نیستند.
مدیر کل بهزیستی استان تهران افزود: در مراکز غیر مجاز ترک اعتیاد متاسفانه تعداد مراجعهکنندگان زیاد است و مردم اطلاع دقیقی از این مراکز ندارند و برخی از افراد از استانهای مختلف به این مراکز مراجعه میکنند.
طاهر رستمی گفت: در هفته گذشته از دو کمپ ترک اعتیاد بازدید شد که در یک کمپ مجاز40 نفر بودند و در کمپ غیر مجاز تقریبا150 نفر وجود داشتند که جای نگرانی دارد، اگر اطلاعرسانی به خوبی انجام شود، شاهد این مشکلات نخواهیم بود.
وی افزود: مراکزی که مجوز ندارند، تعطیلی آنها حتمی است و نیروی انتظامی با قاطعیت با مراکز غیر مجاز، برخورد خواهد کرد.
برخی کمپها فقط مکانی برای گردهمایی معتادان است
رئیس اداره بهزیستی کرج گفت: اکثر کمپهای فعال ترک اعتیاد در کرج فاقد مجوز قانونی هستند.
سیدقباد وزیری اظهار داشت: این کمپها به صورت قارچ گونه در کرج رشد کرده و هیچکدام طبق قانون عمل نکرده و مجوز قانونی ندارند.
وی ادامه داد: برخی از این کمپها، محلی برای تجمع معتادان و شناسایی یکدیگر است که این امر مشکلات معتادان در جامعه را دو چندان میکند.
این مقام مسئول عنوان کرد: بر اساس قانون مؤسسان این کمپها باید قبل از تأسیس، اقدامات قانونی خود نظیر گرفتن مجوز را از بهزیستی انجام دهند، اما اکثریت آنها از این کار امتناع کرده و کمپهای خود را بدون انجام مراحل قانونی تأسیس میکنند.
وزیری تصریح کرد: از آنجایی که رشد اینگونه کمپها در این شهرستان بسیار زیاد است، بنابر این شناسایی این واحدها بسیار مشکل بوده و جلوگیری از فعالیت اینگونه کمپها عزم جدی را میطلبد.
وی اضافه کرد: اینگونه کمپها باید اقدامات پیشگیرانه داشته باشند و معتاد را از انجام مصرف مواد مخدر بازدارند، اما متأسفانه برخی از این کمپها به خاطر غیرکارشناسی بودن فقط مکانی برای تجمع و شناسایی معتادان با یکدیگر شده و مشکلات آنها را زیاد میکنند.
رئیس اداره بهزیستی کرج عنوان کرد: انتظار میرود با توجه به تمام هشدارهای داده شده به این کمپها، مؤسسان اینگونه اماکن هرچه سریعتر اقدامات خود را برای اخذ مجوزهای لازم انجام دهند.
فعالیت کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد را گزارش کنید
مشاور استاندار تهران از مردم خواست با معرفی کمپهای غیرمجاز به فرمانداری ها، بهزیستی و نیروی انتظامی، جلوگیری از فعالیت این کمپها را سرعت بخشند.
محمدعلی عرفانمنش اظهار داشت: ساماندهی مراکز ترک اعتیاد با محوریت فرمانداریها و با مشارکت جدی سازمان بهزیستی استان و شهرستانها و با همراهی ستاد مبارزه با موادمخدر در سطح تمامی شهرها و شهرستانهای استان اجرا میشود.
وی با اشاره به تراکم بیش از حد جمعیت معتادان در این مراکز اضافه کرد: بسیاری از معتادانی که به مراکز استان تهران مراجعه میکنند از استان های دیگر آمده اند.
مشاور استاندار تهران از عزم جدی برای برخورد با کمپهای غیرمجاز خبر داد و گفت: شناسایی و برخورد و پلمب کردن این مراکز مستلزم همراهی مردم و اعلام نشانی آنان از سوی شهروندان است که مقامات انتظامی، فرمانداریها و بهزیستی در جهت برخورد با این مراکز بسیار مصمم هستند.
به نظر می رسد رشد قارچ گونه کمپهای غیر مجاز ترک اعتیاد نیازمند توجه جدی مسئولان است تا با برخورد قانونی با این گونه موسسات از میزان تخلفات کاسته شود.
.............................................
گزارش از:مرتضی اکبری
نظر شما