به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر عظیم فرد با بیان اینکه دامنه استفاده از رادیو تنها منحصر به ارتباطات رادیویی، صوتی و تصویری و یا ناوبری نیست گفت: از فرکانس رادیویی برای کنترل وسایلی نظیر هواپیما، چرخ بال، شناور، خودرو و انواع وسایل مشابه دیگر در ابعاد واقعی یا کوچکتر (مدل) که معمولا توسط دخالت مستقیم انسان انجام می شود به کار برده می شود.
وی افزود: استفاده از مدلهایی که حرکت آنها در هوا یا روی زمین و یا زیر سطح آب از راه دور کنترل می شود نیازمند نظارت و مدیریت جدی در راستای قوانین و مقررات مربوط به خود است تا نه تنها امکان استفاده موثر از آنها میسر شود بلکه از بروز خطرات احتمالی استفاده نادرست و سوانح جلوگیری به عمل آید.
فرد به تصویب ضوابط فنی و مقررات بکارگیری دستگاههای کنترل از راه دور مدلها اشاره کرد و اظهار داشت: ضوابط فنی و مقررات استفاده از فرکانس تدوین شده در این تصمیم فقط بر روی دستگاه های کنترل از راه دور مدل ها قابل اعمال بوده و نباید به عنوان قید یا آزادی بر مشخصات مکانیکی مدلها تلقی شود. بدیهی است که تدوین و به روز رسانی مقررات مکمل در زمینه مشخصات مکانیکی نظیر نوع پیشرانه منصوب بر مدلها و سرعت، الزامات پروازی و دریایی و امنیتی بر عهده ارگانهای مسئول در زمینه های فوق است.
وی استفاده روزافزون از انواع مدلهای قابل کنترل توسط امواج رادیویی، تنوع مشخصات رادیویی و استاندارد دستگاه های کنترل از راه دور منصوب بر روی این مدلها و کنترل کننده های رادیویی مربوط، تبیین مقررات شفاف برای واردکنندگان، تولیدکنندگان و استفاده کنندگان دستگاه های کنترل از راه دور رادیویی مدلها، به حداقل رساندن احتمال وقوع تداخل مضر بر روی تجهیزات ارتباطی فعال در تکه باندهای فرکانسی مشترک و مجاور و توجه به تامین سلامتی استفاده کنندگان از دستگاه های کنترل از راه دور مدلها را از دلایل تصویب این مقررات ذکر کرد.
رئیس کمیته تدوین و تصویب ضوابط فنی و مقررات استفاده از طیف فرکانس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی یادآور شد: این دستورالعمل از تاریخ اول اسفند ماه سال جاری پس از ابلاغ رسمی توسط سازمان برای کلیه ارگانهای ذیربط لازم الاجرا است.
نظر شما