به گزارش خبرنگار مهر، آزمون دستیاری در کشور ما سابقه ای 40 ساله دارد و از گذشته برای ورود به دوره تخصصی بالینی که 25 رشته متنوع تخصصی را در بر می گیرد آزمونی با حضور پزشکان عمومی برگزار می شود.
ساختار برگزاری آزمون در سالهای اخیر دستخوش تغییرات متعددی شده است در حالی که در دو دهه اول شائبه ای در مورد آزمون دستیاری وجود نداشت اما با گذشت سالهای بعدی زمزمه خرید و فروش سئوال در آزمون شنیده شد.
بر اساس گزارش هیئت و تفحص مجلس هفتم که به منظور رسیدگی به تخلفات آزمون دستیاری سال 82 تشکیل شد تخلفات خرید و فروش سئوالات و سهل انگاری در زمینه چاپ و تکثیر سئوالات در سالهای پیش از 82 نیز رخ داده بود.
نکته ای که مسئولان وقت وزارت بهداشت در سال 85 نیز به آن واقف بودند و بر آن تاکید داشتند که پیگیری ها و ردیابی های مختلف در فاصله سال های 79 تا 83 نشان می دهد که 44 پرونده در رابطه با تقلب در این وزارتخانه تشکیل شده است.
پس از پیگیری این موضوع و تصویب قانون برخورد با متخلفان و متقلبان در آزمون ها در مجلس هفتم شورای اسلامی همه مسئولان بر این نکته تاکید داشتند که با متخلفان برخورد جدی خواهد شد و امید این بود که دیگر موضوعی با عنوان تخلف در آزمون دستیاری بوجود نیاید.
اما این بار در سال 88 و تنها 6 سال پس از خاطره تلخ اسفند 82 بار دیگر زمزمه های فروش سئوالات مطرح شد و یکباره در پایان یک روز تعطیل اعلام شد که به دلیل ارائه مستندات تخلف در آزمون سی و هفتمین دوره آزمون دستیاری باطل شده است.
در حالیکه وزیر بهداشت در روز آزمون در حاشیه بازدید از حوزه امتحانی بر این نکته با جدیت تاکید کرد که سئوالات با امنیت بالایی در دسترس داوطلبان قرار گرفته است اما در یک روز پس از آزمون اعلام می شود که این آزمون ابطال شده است آن هم به دلیل دسترسی برخی به سئوالات.
سئوال اصلی داوطلبان این است که میزان تخلف در چه سطحی بوده است و آیا واقعاً خرید و فروش سئوال در میان بوده است و یا تنها بخشی از سئوالات به بیرون از مجموعه آزمون درز کرده است؟ ارقامی که در میان داوطلبان در مورد سئوالات شایعه شده است یعنی کل سئوالات 80 میلیون تومان واقعی است؟ متخلفان اصلی در این میان خریداران سئوال هستند یا مسئولانی متخلف که با اهمال کاری زمینه بروز چنین اتفاقی را فراهم کرده اند؟
تمام اینها پرسش هایی هستند که هنوز پاسخی برای آنها پیدا نشده است و با وجود اینکه وزیر بهداشت به گفته نمایندگان مجلس و دانشگاههای علوم پزشکی اقدامی قابل تقدیر برای مقابله با تخلف آزمون به انجام رسانده است اما انتظار می رود تا پایان معرفی متخلفان به دستگاه قضایی و پیگیری کامل موضوع همچنان با قاطعیت عمل کند.
در این میان نکته دیگری که ذهن داوطلبان را به خود مشغول کرده است آمادگی برای آزمون مجدد است که به طور قطع نمی تواند آمادگی که پزشکان برای آزمون 29 بهمن حفظ کرده بودند را دوباره بازیابی کند. پزشکانی که با مرخصی، نرفتن بر سر کار، حبس کردن خود در کتابخانه ها و سایر مشغولیاتی که می توانست آنها را از آزمون بازدارد، درس خوانده اند با استرس بیش از اندازه مواجه شده اند که باید تا زمان آزمون مجدد این آمادگی را حفظ کنند.
تغییر شاخص های ورود به دوره دستیاری نیز می تواند از اهمیت آزمون در جهت کاهش استرس این گروه از داوطلبان بکاهد. اهمیت به دوره انترنتی و پزشکی عمومی، تعیین شاخص هایی از جمله فعالیت های پزشکی و اهمیت بخشیدن به منزلت پزشکان عمومی با اجرای درست طرح پزشکان خانواده نیز از جمله راهکارهایی است که می تواند به کاهش اهمیت دوره تخصصی بیانجامد تا در صورت برگزاری آزمون نیز چنین مشکلاتی برای داوطلبان بوجود نیاید.
و اما
نکته بسیار مهم این است که در حالی که مسئولان قبل از برگزاری آزمون بر امنیت آزمون تاکید می کنند و بر آن صحه می گذارند به یک باره تخلفی در سطح وسیع رخ می دهد و آزمون ابطال می شود. در این میان وزیر به دلیل ابطال تقدیر می شود و دوباره به داوطلبان اطمینان داده می شود که آزمون مجدد با امنیت کامل برگزار می شود اما یک نکته مغفول می ماند و آن این است که چرا باید تخلفی رخ دهد. چرا باید مسئولان پس از برگزاری آزمون متوجه تخلف شوند. چرا باید با روحیه بیش از 16 هزار پزشک که از نخبگان کشور هستند بازی شود و ... . نکته مهم این است: "وقتی همه خواب بودند عده ای آزمونی را به سخره گرفتند."
نظر شما