۷ اسفند ۱۳۸۸، ۱۰:۵۴

حکمت و فلسفه (5)

حکمت و فلسفه در جهان مدرن از هم فاصله می‌گیرند

حکمت و فلسفه در جهان مدرن از هم فاصله می‌گیرند

استاد فلسفه هنر دانشگاه هنر با اشاره با وجود فلسفه و حکمت در دوره پیشامدرن یادآور شد: در فلسفه افلاطون حکمت و فلسفه در یک ملتقایی باهم پیوند می‌خورند ولی در فلسفه‌های جدید این دو با هم فاصله دارند.

دکتر محمد ضیمران در گفتگو با خبرنگار مهر درمورد تمایز جوهری میان حکمت و فلسفه گفت: به طور کلی حکمت متکی بر معرفت ذوقی و معرفت قلبی است و بنابراین یکی از مهمترین دستاوردهای فلسفه یونان همین بحث حکمت است. ولی فلسفه علی‌الاصول  با معرفت حصولی و استدلالی و با بحث و جدل سرو کار دارد.  تمایز این دو مهم است.

وی افزود : در بعضی موارد هم در تاریخ اندیشه این دو پابه پای هم بوده‌اند. درواقع شاید بتوان گفت که در فلسفه افلاطون حکمت و فلسفه در یک ملتقایی باهم پیوند می‌خورند ولی در فلسفه‌های جدید این دو با هم فاصله دارند. این تفاوت بین این دوصورت معرفتی و دو صورت تتبع و تحقیق است. 

این استاد فلسفه هنر دانشگاه هنر درمورد اینکه آیا می‌توان حکمت را معرفت مسلط درجهان پیشا مدرن دانست؟ گفت: در دنیای پیشامدرن هم درمکتب مدرسی تفاوت بین حکمت و فلسفه وجود داشت بنابراین نمی‌شود گفت که در دوران پیشامدرن حکمت مسلط بوده است اما در دوران مدرن فلسفه مسلط شده است.

این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: این حرف را نمی‌شود گفت زیرا اگر چنین قولی را داشته باشیم استدلالهای مقابلش هم وجود دارد. نمی شود گفت که حکمت خاص دوران پیشامدرن است و فلسفه خاص دوران مدرن است. چون فلسفه در یونان قدیم درحدود500،400سال قبل از میلاد مطرح شده و گفته می‌شود فیثاغورث اولین کسی بود که این واژه را به کار برد. افلاطون و سقراط و دیگران هم از واژه فلسفه استفاده کردند. بنابراین اینکه بگوییم در دوران پیشامدرن حکمت حاکم بوده و دردوران مدرن فلسفه حاکم بوده این غیرقابل قبول است.

کد خبر 1038763

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha