به گزارش خبرنگار مهر، سازمان محیط زیست ایران ابتدا در واکنش به خبر منتشر شده توسط خبرگزاری مهر در مورد پیشکش کردن دو رأس آهوی اصیل و کمیاب ایرانی از سوی این سازمان به ولیعهد قطراعلام کرد: این کار برای تبادل دانش صورت گرفته و دو آهوی مورد نظر مبتلا به تب برفکی بوده و برای معالجه به مرکز تحقیقاتی دوحه فرستاده شده و بازگردانده می شوند.
سپس بعد از اینکه مقام های محلی محیط زیست استان زنجان تعلق این آهوها به دشت های زنجان - که هیئت قطری در آن گشت زده بودند - را رد کرده و اصالت احتمالی آنها را از پارک پردیسان تهران اعلام کردند ، مقامات سازمان دامپزشکی کشور فاش کردند که آهوهای مذکور مبتلا به تب برفکی نبوده اند و حتی بر اساس قانون گواهینامه سلامت برای آنان نیز صادر شده بود!
دست آخر اینکه صبح امروز محمد زاده معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست از قطر با رادیو مصاحبه کرد و روایت جدیدتری را ارائه داد که نه تنها موضوع را شفاف نکرد ، بلکه بر دامنه ابهام ها افزود.
وی مدعی شد که دو آهوی ایرانی نه به مقامات قطر ، بلکه به قطر داده شده اند تا در مقابل قطری ها هم دو آهوی نژاد این کشور را به ما بدهند و مطالعاتی انجام دهیم تا امکان زیست آهوهای ایرانی و قطری را در اقلیم کشورهای یکدیگر تست کنیم!
محمد زاده هم از جایگاه علمی قطر در مطالعات ژنتیکی و زیست محیطی خبر داد.
گزارشی دقیق از وضعیت بیماری تب برفکی در خاورمیانه
گزارش کاملی در سال 2009 بر اساس نتیجه پرسشنامه هایی که به کشورهای خاورمیانه ارسال شده بود خلاصه ای دقیق از وضعیت بیماری تب برفکی در خاورمیانه را ارائه کرده است. این تحقیقات توسط سازمان جهانی بهداشت حیوانات انجام گرفته است.
هدف از برگزاری این تحقیقات دستیابی به اطلاعاتی در رابطه با سازماندهی تحقیقاتی در رابطه با مقابله با بیماری تب برفکی و در هر کشور و کنترل و ریشه کنی آن در کشورهای خاورمیانه بوده است.
بر اساس این گزارش گونه ای از این بیماری در سال 2005 در ایران آغاز شد و پس از آن به دیگر کشورهای خاورمیانه از جمله عربستان، ترکیه، لبنان و دیگر کشورها رسید. در گزارش آمده است تمامی کشورهای خاورمیانه از لابراتوارهای ملی برای انجام آزمایشهای مرتبط با این بیماری برخوردارند که معمولا این آزمایشها بر اساس تستهای الیزا انجام می گیرند.
اما تکنیکهای دیگری از قبیل PCR ویژه ایران، لبنان، سوریه و ترکیه، جداسازی کشت سلولی ویژه ترکیه، VNT ویژه ایران ترکیه و مصر و CF ویژه ایران نیز در این تحقیقات مورد استفاده قرار می گیرند. لابراتوار مرجع تمامی این کشورها لابراتوار مرجع جهانی بیماری تب برفکی سازمان جهانی بهداشت حیوانات است که نمونه های مورد آزمایش کشورها در نهایت به این لابراتوار ارسال می شود.
ایران و ترکیه فعالترین کشورهای خاورمیانه در زمینه تب برفکی
ایران و ترکیه دو کشوری هستند که طی سالهای 2006 تا 2008 بیشترین نمونه ها را جمع آوری کرده و از پروژه های ویژه و ثابتی برای تحقیق در زمینه بیماری تب برفکی برخوردارند. بحرین، لبنان و کویت نمونه های بسیار کوچکی را ارسال کرده و دیگر کشورها از جمله قطر فعالیت به خصوصی از خود در این زمینه نشان نداده اند.
آغاز فعالیتهای تحقیقاتی قطر در زمینه تب برفکی از سال 2009
در این گزارش آمده است که برخی از کشورهای خاورمیانه از برنامه های تحقیقاتی مداومی با موضوعات مختلف در زمینه این بیماری برخوردارند که این کشورها مصر، ایران، قبرس و ترکیه هستند و در دیگر کشورها برنامه های جدی تحقیقاتی در زمینه این بیماری متناسب با شرایط و گاه و بیگاه صورت می گیرد. لبنان، سوریه، بحرین، عراق و سودان در دسته این کشورها قرار داشته و کشور قطر از سال 2009 برنامه تحقیقاتی خود را در زمینه این بیماری آغاز کرده است.
ایران، مصر، لبنان و ترکیه کشورهایی هستند که در مقام تولید کننده واکسن این بیماری در خاورمیانه شناخته شده هستند و اروپا، روسیه، هند و بوتسوانا دیگر کشورهای جهان به شمار می روند که تولید کننده واکسن تب برفکی اعلام شده اند.
همچنین نام ایران در میان کشورهایی که از بودجه ویژه برای کنترل بیماری و ذخیره واکسن بیماری برای شرایط اورژانسی برخوردارند نیز به چشم می خورد.
سطح علمی پایین قطر در زمینه مطالعات تب برفکی
به خوبی آشکار است که سطح علمی قطر که به تازگی و به دلیلی نامعلوم پذیرای دو آهوی ایرانی برای درمان و معالجه تب برفکی است نسبت به ایران که توسط سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE) یکی از فعالترین کشورها در زمینه مطالعه، تحقیق و کنترل این بیماری شناخته شده است بسیار پایینتر بوده و این کشور به تازگی فعالیتهای خود را در این زمینه آغاز کرده است.
به گزارش مهر ، جستجوی کوچکی در شبکه مجازی نشان می دهد فعالیتهای علمی کشور قطر نسبت به ایران بسیار نوپا بوده و شاید با توجه به مشارکت دانشگاههای قدرتمند جهان در مطالعات علمی این کشور، زمان پیشی گرفتن قطر از ایران در برخی از رشته های علمی فراهم آید اما تا کنون نشانه ای از این سبقت علمی در جایی دیده یا شنیده نشده است.
نمونه بارز چنین تفاوت سطح فعالیتهای علمی را می توان در مقایسه فعالیت هشت ساله پارکهای علم و فناوری کشور ایران و فعالیت کمتر از یک ساله پارک علم و فناوری کشور قطر مشاهده کرد.
نظر شما