۷ اسفند ۱۳۸۸، ۱۰:۰۳

نقش فلسفه بر نظریه‌پردازی-4

حوزه مستقل نظریه‌پردازی در علوم اجتماعی وجود ندارد

حوزه مستقل نظریه‌پردازی در علوم اجتماعی وجود ندارد

استاد دانشگاه اسکس و لندن با اشاره به تحویل ناپذیری حوزه‌های علوم اجتماعی، گفت: ارتباط میان حوزه‌های نظریه‌پردازی در علوم اجتماعی را نمی‌توان تقلیل و تحویل به یک حوزه خاص کرد. به عبارت دیگر نمی‌توان حوزه‌ای را در علوم اجتماعی برشمرد که مستقل باشد و آن را آبشخور تاثیریذیری حوزه‌های دیگر نظریه‌پردازی دانست.

پروفسور آلبرت ویل استاد دانشگاه اسکس و دانشگاه لندن در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه آیا نظریه روابط بین‌الملل در قرن بیستم تأثیر مستقیمی از حوزه فلسفه داشته یا نه، گفت: باید توجه داشت که میان نظریه‌های روابط بین‌الملل و مباحث و دیدگاه‌های فلسفی ارتباط وجود دارد.

وی افزود: این ارتباط فقط محدود و منحصر به حوزه نظریه‌پردازی روابط بین‌الملل نمی‌شود و سایر نظریه‌های علوم اجتماعی با دیدگاه‌ها و حوزه‌های فلسفی ارتباط دارند.

 
حوزه‌های علوم اجتماعی را نمی‌توان مستقل در نظر گرفت
آلبرت ویل

وی تصریح کرد: نکته مورد توجه این است که علوم اجتماعی و نظریه‌های آن با یکدیگر ارتباط دارند و تعیین مرز میان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری میان نظریه‌های آنها کار دشواری است.

وی یادآور شد: ارتباط میان حوزه‌های نظریه‌پردازی در علوم اجتماعی یکسان نیست و این ارتباط به ویژگی‌ها و مشخصات هر حوزه بر می‌گردد.

مؤلف کتاب "برابری و سیاست اجتماعی" خاطر نشان کرد: ارتباط میان حوزه‌های نظریه‌پردازی در علوم اجتماعی را نمی‌توان تقلیل و تحویل به یک حوزه خاص کرد. به عبارت دیگر نمی‌توان حوزه‌ای را در علوم اجتماعی برشمرد  که مستقل باشد و آنرا آبشخور تاثیریذیری حوزه‌های دیگر دانست.

فلسفه قاره‌ای و تحلیلی می‌تواند ابزار تحلیل نظریه‌پرداز باشد

وی در مورد این موضوع که در میان فلسفه قاره‌ای و فلسفه تحلیلی کدام حوزه برای نظریه‌پردازی در روابط بین‌الملل اهمیت دارد، تصریح کرد: باید در نظر داشت که نمی‌توان تاثیرگذاری فلسفه را بر نظریه‌پردازی مجزا کرد و گفت که هر حوزه فلسفی چه تاثیری بر نظریه‌پردازی دارد.

وی تاکید کرد: به عبارت دیگر فلسفه به طور عام و مطالعه آن برای نطریه‌پردازی مهم هستند. در مورد این سوال، هم حوزه فلسفه تحلیلی و هم حوزه فلسفه قاره‌ای به مثابه ابزار سودمند و مفیدی برای تحلیل هستند.

مؤلف کتاب "نظریه سیاسی و سیاست اجتماعی" در پایان افزود: به عبارت دیگر فلسفه ابزار مفیدی را در خصوص شیوه نگرش و تحلیل در اختیار نظریه‌پرداز قرار می‌دهد.

کد خبر 1040987

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha