علی اصغر یوسف نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر در ساری افزود: ضمن احترام برای اعضای کمیسیون تلفیق باید گفت که کاهش تعرفه واردات خودرو از 90 به 70 درصد توسط این کمیسیون باید کارشناسی شده و اصولی صورت گیرد.
وی خاطر نشان کرد: کاهش تعرفه واردات خودرو باید همراه با برنامه صورت گیرد تا امکان رقابت برای خودروساز داخلی در مقایسه با خودروساز خارجی وجود داشته باشد.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به اینکه وی مخالف مصوبه روز گذشته کمیسیون بوده است، تصریح کرد: به رغم توفقاتی که امسال در بخش صادرات خودرو در کشور داشتیم میزان واردات این محصول نیز با صادرات همخوانی داشته است.
یوسف نژاد با بیان اینکه کاهش 20 درصدی تعرفه خودرو شوک عظیمی را به بازار خودرو کشور وارد خواهد کرد، یادآور شد:
کاهش قیمت خودرو در سال آینده شرایط رکود اقتصادی را در صنعت خودروسازی کشور ایجاد می کند.
یوسف نژاد با اشاره به اینکه وضعیت تسهیلات اعطایی بانکها در دو سال اخیر چندان تعریفی نداشته است، اظهار داشت: بانک ها نیز به دلیل رکود اقتصادی قادر به اعطای تسهیلات بزرگ به صاحبان صنعت خودروسازی نخواهند بود که این صنعت با کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه می شود.
وی با بیان اینکه تورم در سال آینده به رغم رکود اقتصادی رشد چشمگیری خواهد یافت، افزود: این افزایش سبب بالا رفتن قیمت مواد اولیه، کارگران و حقوق پرسنلی خواهد شد.
به گفته یوسف نژاد، با توجه به فشاری که به صنعت خودرو آمده لازم نبود تعرفه خودرو 20 درصد کاهش یابد و اگر کمیسیون تلفیق علاقمند بود تغییری ایجاد شود بهتر بود که بین پنج تا 10 درصد تعرفه واردات خودرو را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه کاهش تعرفه واردات خودرو سبب بیکاری مضاعف در این بخش خواهد شد، افزود: در صورت تصویب این طرح در صحن علنی مجلس باید در انتظار بیکاری 300 تا 500 هزار نفر قطعه ساز و فعال در صنعت خودروسازی کشور بود.
یوسف نژاد با اشاره به اینکه هیئت رئیسه مجلس باید موشکافانه با حضور نمایندگان در صحن علنی نسبت به کاهش تعرفه واردات خودرو به صورت اصولی اقدام کنند افزود: کاهش تعرفه باید مجددا در صحن بررسی و تجدید نظر شود.
وی افزود: باید شرایط به گونه ای هدایت شده صورت گیرد که امکان توجه به صنعت خودرو صرفا به دو شرکت ایران خودرو و ساپیا خلاصه نشود بلکه باید تقویت صنعت خودرو سازی به سمت تحرک و پویای همه جانبه خودروسازان منجر شود.
نظر شما