اسدالله معطوفی با اشاره به نگارش قباله نویسی در ایران و ایالت گرگان افزود: استفاده از اشعار در برخی قباله های تاریخی به ویژه قباله ازدواج به چشم می خورد که برای تطهیر کردن فضای قباله مورد استفاده قرار می گرفت.
وی اظهار داشت: استفاده از احدایث و آیات قرآن نیز رواج داشت و در برخی موارد عباراتی مانند نکاح و منکوحه در قباله نویسی مورد استفاده قرار می گرفت.
وی خاطرنشان کرد: در یکی از اسناد تاریخی ذکر شده، النکاح و منکوحه درج شد که در آن هزار قران واحد پول به عنوان مهریه زن در آن درنظر گرفته شد.
به گفته معطوفی، واحدهای پولی که در اسناد تاریخی منطقه به چشم می خورد، دینار، درهم، تومان، پول سیاه، منات، منار نوع پولهایی بود که در قباله به چشم می خورد.
این استاد دانشگاه بیان داشت: پول نقره در بسیاری از اسناد تاریخی و قباله های تاریخی منطقه به چشم می خورد که در دوره قاجار این واحد کاربرد داشت.
وی عنوان کرد: نوع پولها در پشت قباله درج می شد، زیرا در مسئله اقتصاد تجاری این مسئله مهم است، از این رو نوع واحد پولی درج می شد.
استاد رشته تاریخ دانشگاه گلستان بیان داشت: به دلیل آنکه تا قبل از دوره قاجار، ثبت قباله مدنظر نبود، برای نگهداری اسناد، تلاشها و روشهای ویژه ای درنظر گرفته می شد.
وی با اشاره به دوره مردسالاری در خانواده های ایرانی در دوره های مختلف تاریخی افزود: اگر خانواده ای پدر داشت، پس از نوشتن، قباله به پدر خانواده و در صورت نبود پدر، به برادر و یا دایی دختر تحویل می شد تا از قباله حفاظت شود.
نظر شما