به گزارش خبرنگار مهر در کرج، مدیر کل امور کتابخانه های غرب استان تهران در مراسم پرده برداری از منشور اخلاقی کتابداران در کرج گفت: بحث کتاب و کتابخوانی در ایران نیز همانند سایر کشورهای جهان از مباحث بسیار مهم به شمار می رود و همه دولت ها جایگاه خاصی را برای ارتقای فرهنگ کتاب و کتابخوانی برای مردم خود در نظر گرفته اند.
وی افزود: امروز بحث توسعه کتاب و کتابخوانی همچون بحث آموزش و اشتغال و ... به عنوان یکی از معیارهای رفاه اجتماعی به شمار می رود و می توان گفت کشوری توسعه یافته است که مردم آن فرهنگ و دانش بالایی داشته باشند.
محسنی ادامه داد: در حال حاضر در ایران نسبت به حوزه فرهنگ و به طور خاص تر نسبت به کتاب و کتابخوانی غفلت زیادی می شود و کمترین اعتبارات به حوزه فرهنگ تعلق می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: مردم ما به کتاب و کتابخوانی علاقه مند هستند اما کتاب، دغدغه اول آنها نیست و ما به عنوان متولیان امر فرهنگ و به ویژه کتابخوانی باید این بحث را به عنوان یک دغدغه مطرح کنیم و به طور گسترده به آن بپردازیم.
محسنی با اشاره به اینکه فرهنگ، اساس همه حرکتها در جامعه است، بیان داشت: باید نسبت به این مقوله که کتاب تنها عنصری است که در تمام عرصه ها حضور فعال دارد، دغدغه داشته باشیم و در جهت ارتقای آن تلاش کنیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر سطح علمی جوانان ما در حد بسیار خوبی قرار دارد و این نشانه رشد علمی و فرهنگی کشور است، ضمن اینکه میزان مراجعه به کتابخانه ها نیز بیشتر شده است.
مدیرکل امور کتابخانه های غرب استان تهران اضافه کرد: در صورتی که امکانات بیشتری در اختیار کتابخانه ها قرار دهیم، فضا و کتابها را به روز کنیم و از فناوریهای نوین در کتابخانه ها استفاده کنیم، استقبال عموم برای استفاده از این مکانها دو چندان خواهد شد.
وی با تاکید بر اهمیت نقش رسانه ها درباره ارتقای سطح فرهنگ کتاب و کتابخوانی، بیان کرد: ما در بحث کتابخوانی دو مقوله را مورد توجه قرار می دهیم، یکی رسالت نهاد کتابخانه های عمومی کشور درباره ایجاد و تجهیز کتابخانه و ... است و دیگری ترویج و توسعه فرهنگ کتابخوانی است که توسط رسانه ها، آموزش و پرورش و از همه مهمتر خانواده صورت می گیرد.
محسنی عنوان کرد: عادت به مطالعه در دوران کودکی شکل می گیرد و چیزی که به عادت تبدیل شد در سنین بالاتر هم به صورت خود به خود انجام می شود، بنابراین باید نقش خانواده و آموزش و پرورش را در عادت دادن کودکان به کتابخوانی بسیار مهم و موثر بدانیم.
70 درصد کتابداران در رشته هایی غیر از کتابداری تحصیل کرده اند
وی گفت: با توجه به اینکه عامل اصلی توسعه و تحول در امر کتابخانه ها نیروی انسانی است و 70 درصد کتابداران ما در رشته هایی غیر از کتابداری تحصیل کرده اند، بنابراین یکی از مهمترین برنامه های ما درباره آموزش کتابداران است.
این مسئول افزود: از دیگر برنامه های نهاد کتابخانه های استان تهران، مکان یابی برای ایجاد کتابخانه در کل استان بر اساس استانداردها و ایجاد تسهیلات رفاهی برای کارکنان است.
وی همچنین گفت: بحث کتابخانه های مشارکتی نیز در دستور کار نهاد قرار گرفته است و این یکی از مزایای قانون جدید است که بر اساس آن کتابخانه ها که یک نهاد عمومی غیر دولتی محسوب می شوند، می توانند به صورت مشارکتی و با همکاری اشخاص حقیقی و حقوقی احداث و توسط نهاد کتابخانه ها تجهیز شوند.
محسنی در ادامه گفت: در منطقه غرب استان تهران 49 کتابخانه وجود دارد که بیش از 50 هزار نفر دراین کتابخانه ها عضویت دارند.
وی اظهار داشت: 44 هزار و 692 نفر در کتابخانه های عمومی، 10 کتابخانه شهرداری و 10 کتابخانه کانونهای مساجد شهرستان کرج عضویت دارند.
محسنی سرانه فضای کتابخانه های کرج را برای هر هزار نفر ، 11 متر مربع اعلام کرد و گفت: این در حالی است که در شرایط مطلوب و استاندارد، باید برای هر هزار نفر، 28 متر مربع فضای کتابخانه ای وجود داشته باشد.
تعداد کتابخانه های کرج با استانداردها فاصله دارد
وی با اشاره به اینکه شهرستان کرج برای رسیدن به وضعیت مطلوب به 139 کتابخانه دیگر نیازمند است، افزود: در حال حاضر به نسبت جمعیت شهرستان کرج، برای هر 54 هزار نفر یک باب کتابخانه وجود دارد و این در حالی است که متوسط کشوری، برای هر 42 هزار نفر یک کتابخانه است که البته ما هنوز به متوسط کشوری نیز نرسیده ایم.
محسنی تعداد منابع کتاب در کتابخانه های عمومی، شهرداری و کانونهای مساجد شهرستان کرج را 396 هزار و 971 جلد کتاب و تعداد کتابهای به امانت رفته در سال 87 را 473 هزار و 586 جلد کتاب عنوان کرد.
وی اضافه کرد: نهاد کتابخانه ها به صورت ماهانه کتاب خریداری می کند و این کتابها را به کل کشور ارسال می نماید و در حال حاضر نرم افزار مقالات و نشریات که شامل هفت هزار نشریه و مقاله نمایه سازی شده است، آماده و در 19 کتابخانه شهرستان کرج نصب شده است و محققان می توانند برای دستیابی آسان به مقالات مورد نظر خود از این نرم افزار استفاده کنند.
محسنی با اشاره به اینکه در بحث توسعه کتابخانه های عمومی مشکلات فراوانی وجود دارد، تاکید کرد: در صورتی که شهرداری کرج بر اساس ماده 6 قانون تاسیس کتابخانه های عمومی نیم درصد از کل درآمد خود را به نهاد کتابخانه ها تخصیص دهد، می توان امور جاری کتابخانه ها را از این طریق انجام داد و اگر شهرداری در این خصوص پایدار نباشد، کتابخانه ها نیز رونق نخواهند گرفت.
مراسم ویژه پرده پرداری از منشور علمی کتابخانه داران در در تالار ابن سینا شهیدان نژاد فلاح کرج برگزار شد.
در این مراسم که به همت اداره کل کتابخانه های عمومی غرب استان تهران و با همکاری معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری و باحضور امام جمعه فردیس، مدیر کل کتابخانه های غرب استان، کتابداران کتابخانه های شهرستان کرج حضور داشتند.
این منشور با الهام از بیانات اخلاقی بزرگان دین و به منظور رضایتمندی و تکریم ارباب رجوع و ارزشهای معنوی در محیط کار، ایجاد درک متقابل و روحیه انتقاد پذیری، پاسداری از کرامت انسانی، توسعه عدالت اجتماعی، ارتقاء مستمر کیفیت، ایجاد فرهنگ کتابخوانی و ترویج آن تبیین شده است.
نظر شما