سیدحسین سراجزاده استاد دانشگاه تربیت معلم تهران در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: باید جرایم کوچک را از چرخه کیفری خارج کرده و بررسی این جرایم را به مراجع غیردولتی و یا شبه دولتی سپرده و از صلاحیت نهادهای قضایی خارج کنیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر قضازدایی، جرم زدایی و کیفرزدایی در کشورهای دیگر اجرا می شود که در کاهش ارتکاب جرم تاثیر خوبی داشته است.
این مدرس دانشگاه تاکید کرد: در جرم زدایی به جای اعمال کیفرهای سنتی از کیفرهای اجتماعی مانند خدمات عام المنفعه و حبسهای نیمه وقت استفاده می شود.
وی تصریح کرد: در حقوق جزا در کشور ما نگاهی البته بر روی کاغذ حاکم است که زندان محل تحمل کیفر حبس با هدف حرفه آوزی و بازپروری است و در عمل نه تنها مجرمان در زندان درمان نشده بلکه در برخی مواقع دچار بیماریهای سخت تری می شوند.
رئیس انجام جامعه شناسی ایران تاکید کرد: با توجه به این نگاه باید زندانهای ما کلینیک جرم و محل اصلاح و درمان مجرم می بود نه محل پارکینگ مجرمان.
سراج زاده با تاکید بر این که افزایش میزان کیفر در کاهش جرم در کشور کاملا بی تاثیر است ادامه داد: باید برای کاهش جرم به زمینه های بروز آن توجه نکرد نه افزایش کیفر چون این مسئله به هیچ وجه عامل بازدارنده نخواهد بود.
وی توضیح داد: برای فرد سابقه دار و مجرم حبس به مدت دو یا چهار سال تفاوتی ندارد چه بسا بسیاری از کارتن خوابها در برخی فصول اقدامی انجام می دهند تا به زندان بیافتد و از سوی دیگر برای افراد آبرومند مانند یک استاد دانشگاه نیز باز میزان کیفر تفاوتی نخواهد داشت چرا که در هر صورت موقعیت اجتماعی وی خدشه دار می شود.
سراج زاده اظهار داشت: البته در بسیاری از جرمها نیز در زمان وقوع ارتکاب جرم مجرم به هیچوجه به عواقب کیفری آن فکر نمی کند که میزان آن عاملی برای انجام ندادن جرم باشد.
نظر شما