به گزارش خبرنگار مهر در ایلام، قاسم جانی صبح شنبه در جمع خبرنگاران گفت: تنها موزه مردم شناسی شهر ایلام در قلعه والی که در سال 1326 ه. ق به دستور غلامرضا خان والی "ابو قداره" بر روی تپه ای تاریخی به نام چقامیرگ شکل گرفت، قرار دارد.
وی بیان داشت: در خصوص قلعه باید گفت قلعه با نمایی تقریباً ذوزنقه ای 1466 مترمربع زیر بنا دارد.
این مسئول با اشاره به اینکه قلعه مذکور دارای سه در ورودی در سه ضلع که ورودی اصلی به شیوه یک هشتی منظم با طاق و دو چین آجری است، خاطرنشان کرد: قسمت میانی ضلع جنوبی آن به وسیله پله های منظم و کم شیب به خیابان و محوطه جنوبی مقابل قلعه مشرف می شود.
وی ادامه داد: وجود پله های مورد بحث بیانگر اختلاف سطح محوطه زیر بنای قلعه با اراضی مجاور جنوب قلعه است و در منتهی الیه درها دوهشتی وجـــود دارد که نور تعدادی از اطاقها از آنجا تأمین می شود.
وی افزود: این هشتیها به هشت ضلع منظم تقسیم و با شکستگی در آجرهای دیوار اجرای انواع قوس بر سر نعل درگاه ها و تزیینات آجری بالای آن و اجرای طاق نماهایی در دیوار مزین شده است.
جانی گفت: سقف کلیه اطاقها از ملات گچ و آجر است و در آنها از انواع و اقسام قوس های باربر و غیرباربر تزئینی به شیوه رومی استفاده شده است و اطراف آنها با شکستگی و برجسته نمودن آجرها و همراه با کاشـی های ریز رنگی تزئین کرده اند.
وی گفت: قلعه دارای 22 اطاق تودرتو است. ضلع شرقی و غربی با سه راه پله چرخش 90 درجه ای به پشت بام متصل می شود.
جانی با بیان اینکه اتاق های مشرف به انتهای اضلاع غربی و شرقی در قسمت جنوب دارای تزئینات آیینه کاری و نقاشی هایی با نقوش انسان و تزیینات گوناگون است، عنوان کرد: در تزئین درهای چوبی و پنجره ها از شیشه های رنگی استفاده شده است.
وی اظهار داشت: قســمت اعظم نقـــوش انسانی این بخش را تصاویر حکام وقت و زنان آنان تشکیل می دهد. در منتهی الیه اضلاع شرقی و غربی در فضای تقریباً قرینه و به شکل هشتی نامنظم وجود دارد. از این فضــا به راهــــروهایی کم عرض و باریک به داخل حیاط و فضای سرباز مشرف به برجها راه می یابند.
جانی افزود: در سال 1385 فاز اول موزه مردم شناسی راه اندازی شد و این موزه دارای بخش های مختلفی است که به معرفی آداب، سنن، فرهنگ و ایلات مختلف استان و شخصیتهای سیاسی و فرهنگی می پردازد.
وی تصریح کرد: معرفی اقوام کرد، لر، لک و عرب در اتاقهای قلعه والی از بخشهای مهم موزه همچنین چگونگی تهیه نمد محلی استان، گلیم نقش برجسته در کنار زنان و مردان با لباسهای محلی از دیگر بخشهای موزه است.
مدیر موزه مردم شناسی استان ایلام گفت: مجسمه شخصیتهای مختلف از جمله غلامرضا خان والی پشتکوه، حسینقلی خان والی ایلام، علامه سیدجعفر اعرجی را می توان مشاهده کرد.
وی بیان داشت: بواسطه اینکه در استان ایلام آسیابهای آبی متعددی وجود دارد جهت آشنایی بازدیدکنندگان یکی دیگر از اتاق های موزه به آسیاب آبی تعلق دارد که بسیار زیبا طراحی شده است.
جانی یادآور شد: در حال حاضر موزه مردم شناسی شهر ایلام از غنی ترین موزه های تخصصی مردم شناسی محسوب می شود.
این موزه در صبح و عصر پذیرای دوستداران تاریخ ایلامیان است و فقط در روزهای دوشنبه تعطیل است.
نظر شما