به گزارش خبرنگار مهر در همدان، بسیاری که هر روز از این کوچه ها گذر می کنند شاید نمی دانند که در پشت دیوار آجری این بنا، چه شکوه و تاریخی مستور مانده است، بنایی جمع و جور و زیبا با معماری چشم نواز که هر فرهنگ دوستی محو تماشای آن می شود.
اثر تاریخی و یادگار به جا مانده از سال هایی بسیار دور که هم اکنون به مکانی زیبا برای استقبال از مسافران و گردشگران شهر همدان تبدیل شده است.
حمام قلعه همدان از آثار دوره قاجاریه است که فضای درونی آن معماری اسلامی را به نمایش گذاشته به طوری که در ابتدای ورود، ناخودآگاه یک مسیر منطقی طی می شود.
گذری بر تاریخ ساخت این بنا بیانگر آنست که در ساخت آن توجه ویژه ای به تمام زوایا شده است به نحوی که بعد از سر در حمام، یک راهرو افراد را به فضای سربینه میبرد که از نظر دما خیلی نزدیک به فضای بیرون بوده و بعد از آن یک راهرو قرار دارد که هوایش کمی گرمتر از سربینه بوده و در آخر نیز گرمخانه ای وجود دارد.
این حمام نیز مانند سایر حمام های قدیمی که اکثرا پایینتر از سطح زمین ساخته می شدند در عمق یک متری ساخته شده است تا گرما و حرارت حمام به راحتی از راه دیوارها منتقل نشود و دسترسی به آب قنات که در سطحی پایینتر از سطح زمین است راحتتر باشد.
حمام قلعه همدان در گذشته های دور از پیش از اذان تا غروب که امکان استفاده از از روشنایی خورشید وجود داشته، باز بوده است و مردم برای استحمام وارد این مکان می شدند.
این حمام قدیمی و تاریخی که به موزه مردم شناسی و سفره خانه ای سنتی تبدیل شده است، این روزها پذیرای مسافران نوروزی است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در توضیح ویژگی خاص این بنا در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: حمام قلعه همدان در سال 78 به مبلغ 27 میلیون تومان خریداری شد و با تخصیص 200 میلیون تومان اعتبار به محلی برای جذب گردشگر تبدیل شده است.
اسد الله بیات در خصوص معماری و نوع ساخت این حمام نیز اظهار داشت: حمام دارای سردر آجری و یک هشتی ورودی است که پلان سرد و گرم آن مربع شکل است و چهار ستور سنگی دارد.
وی افزود: سقف این بنا با طاقهای کلمبو و فضای داخلی نیز با طاقنماهایی از نوع قوس خباغی مزین شده است و در دو طرف حمام سرد، رختکن و حوضی در وسط قرار دارد؛ در قسمت غربی نیز حمام مردانه و تون واقع شده است.
بیات حمام قلعه را متفاوت از دیگر حمامهای مشابه در استان همدان بیان کرد و گفت: حمام قلعه در مقایسه با دیگر حمامهای سنتی و قدیمی از یک ویژگی ساختاری، هندسی و معماری خاصی برخوردار بوده و شامل دو قسمت زنانه و مردانه است.
حمام قلعه متعلق به فردی به نام حاج محمد حسین بوده که سال 1378 خورشیدی توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری و پس از مرمت و تجهیز به موزه مردم شناسی تبدیل شد.
این موزه که در محل حمام قلعه شهر همدان قرار دارد از آثار دوره قاجاریه است و در یک هزار و 700 متر مربع ساخته شده است.
حمام قلعه سال 25 اسفند سال80 توسط به شماره 5023 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
نظر شما