۱۵ فروردین ۱۳۸۹، ۹:۱۰

حسینی راد در گفتگو با مهر:

دوران نقاشی قهوه‌خانه‌ای سپری شده است

دوران نقاشی قهوه‌خانه‌ای سپری شده است

عبدالمجید حسینی‌راد تاکید می‌کند زمینه‌های کاربرد نقاشی قهوه‌خانه‌ای از بین رفته و تا زمانی که این بسترها شناسایی نشوند آموزش تاثیری در رواج این نقاشی ندارد.

عبدالمجید حسینی راد، نقاش و کارشناس نقاشی قهوه خانه‌ای در مورد اهمیت بازشناسی این هنر به خبرنگار مهر گفت:  به نظر می‌رسد روزگار نقاشی قهوه خانه‌ای سپری شده است. بیشتر اساتید اصلی آن از دنیا رفته‌اند یا تعداد محدودی از آنها باقی مانده‌اند. با توجه به این مسئله بازشناسی نقاشی قهوه خانه‌ای اهمیت زیادی دارد.

وی همچنین درباره تمایل جوانان به یادگیری نقاشی قهوه خانه‌ای عنوان کرد: به نظر نمی‌رسد که نسل جوان خیلی مشتاق باشند این مسیر را ادامه دهند. شاید آموزش، یکی از راه‌های ترویج آن باشد اما فکر می‌کنم پیش از دایرشدن آموزشگاه‌های تخصصی باید به بررسی این هنر بپردازیم.

حسینی‌راد ادامه داد: باید موضوع‌ها و نحوه ارتباط نقاشی قهوه‌خانه‌ای با جامعه ایرانی شناخته شود تا بتوانیم شناخت جوانان را به هنرهای ملی خودمان بیشتر کنیم وگرنه تا زمانی که شناختی از ابعاد این نقاشی نداشته باشیم، انگیزه لازم هم از سوی جوانان انجام نمی‌شود.

 وی در مورد خرید و فروش آثار نقاشی قهوه خانه‌ای ابراز داشت: در برخی از نمایشگاه‌ها، خرید و فروش کارهای برخی از اساتید انجام می‌شود اما شاید در مورد آثار معاصرین کمتر این اتفاق بیفتد که بیشتر به اصالت کارهای قدیمی برمی‌گردد.

حسینی‌راد سپس به توضیح نحوه شکل‌گیری نقاشی قهوه خانه‌ای پرداخت: این نوع نقاشی بیشتر براساس فرهنگ شفاهی مربوط به مسائل مذهبی و اسطوره‌ای شکل گرفته است. آثار مذهبی بیشتر در ایام محرم و در حسینیه‌ها بودند و در قهوه خانه‌ها هم آثار مذهبی و اسطوره‌ای روایت می‌شدند.

وی با بیان اینکه مضمون‌ نقاشی قهوه خانه‌ای با فضاهای سنتی در ارتباط است، افزود: علاوه‌بر تکایا و قهوه خانه‌ها که محل اصلی کاربرد این آثار بوده‌اند. حتی در گذشته‌ها در میادین شهری نیز نقالی از روی پرده‌های نقاشی قهوه خانه‌ای صورت می‌گرفت.  

حسینی‌راد در مورد کاربرد امروزی این هنر گفت: امروزه قهوه‌خانه‌ها و میادین شهرها، نقش سابق را ندارند و به همین دلیل بستری که بتواند چنین موضوعی را بپروراند، دیگر مانند گذشته وجود ندارد. برای همین معتقد هستم با توجه به این شرایط آموزش، خیلی نمی‌تواند جلوی  نابودی یکی از هنرهای ملی ما ما را بگیرد.

وی در مورد برگزاری نمایشگاه نقاشان قهوه خانه‌ای در موزه هنرهای معاصر تهران اظهار داشت: برپایی نمایشگاه نشاندهنده توجه به این نقاشی است. اصولا بعد از انقلاب به نقاشی قهوه خانه‌ای بیشتر توجه شد. فرهنگسرای نیاوران مدتی به عنوان پاتوق هنرمندان این رشته قرار گرفت و مدتی هم خانه هنرمندان این نقش را برعهده داشت.

کد خبر 1056571

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha