به گزارش خبرنگار مهر، همه ساله 18 فروردین (7 آوریل) به عنوان روز جهانی بهداشت در کشورهای مختلف جهان گرامی داشته می شود. در چنین روزی در سال 1984میلادی در نیویورک، نخستین اساسنامه کنفرانس بین المللی بهداشت از سوی سازمان بهداشت جهانی تدوین شد.
در ایران نیز هر ساله برای گرامیداشت این روز و تحقق شعار سازمان جهانی بهداشت در اقدامی نمادین زنگ سلامت توسط وزیر آموزش و پرورش و بهداشت و در استانها توسط روسای آموزشی و بهداشتی در مدارس به صدا در می آید و به همین منظور تفاهمنامه همکاری نیز میان دو وزارتخانه امضا می شود، تفاهمنامه هایی که بعضا به دلیل مشکلات و کمبودهای مختلف امکان اجرا شدن آن فراهم نشده و یا به صورت ناقص اجرا می شوند.
کمبود مربی بهداشت در مدارس سرلوحه اجرا نشدن همه تفاهمنامه های همکاری میان دو وزارتخانه است، مشکلی که به اذعان تمام مسئولان مربوط وزارت بهداشت و آموزش و پرورش سالهاست که گریبانگیر مدارس کشور شده و مانع تحقق سایر اهداف بهداشت و سلامت برای دانش آموزان است.
به گفته مدیر کل سلامت وزارت آموزش و پرورش این وزارتخانه نیاز به جذب 18هزار مربی بهداشت دارد.
یکی از راه حلهایی که همواره از سوی وزرای قبلی آموزش و پرورش و مسئولان سلامت این وزارتخانه مطرح می شد استفاده از ظرفیت بهورزان، کاردانها و کارشناسان بهداشت برای جبران کمبود مربی بهداشت در مدارس بوده اما وزارت بهداشت هیچگاه به این خواسته تن نداده است.
به گفته رئیس اداره سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، طبق استانداردهای جهانی باید به ازای هر 750 دانش آموز یک مربی بهداشت فعالیت کند که کشور ما از این استاندارد فاصله زیادی دارد.
گلایل اردلان با بیان اینکه در کشورهای غربی در هر مدرسه یک پرستار و در برخی پزشک فعالیت می کند گفت: اما در کشور ما آموزش و پرورش توانایی استخدام نیروهای بهداشتی را در مدرسه ندارد و ما هم نمی توانیم مدت زمان زیادی به شکل رایگان نیروهای خود را در اختیار مدارس بگذاریم چرا که پس از مدتی آنها خواهان تعیین تکلیف وضعیت استخدامی شان می شوند و مشکل از همین جا شروع می شود.
با این وجود، هر سال زنگ سلامت در مدارس نواخته می شود و وزرای آموزش و پرورش و بهداشت نوید همکاریهای محکم و قوی میان این دو وزارتخانه می دهند اما روشن نمی کنند که چگونه می خواهند به اهداف تفاهمنامه های امضا شده برسند.
سرانجام تفاهمنامه سال گذشته
به طور نمونه، شعار سال گذشته مدیر کل سازمان جهانی بهداشت نیز "سلامت در حوادث و بلایا" بود که به دنبال آن تفاهمنامه ای در زمینه ایجاد دو هزار مدرسه مروج سلامت بین این دو وزارتخانه امضا شد که این طرح تنها در 60 مدرسه اجرا شده است.
دکتر کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت دولت نهم در زمان امضای این تفاهمنامه گفت: 570 دانشآموز به عنوان مروجین سلامت انتخاب شدند و طی سالیان اخیر با همکاری آموزش و پرورش و وزارت بهداشت حدود دو هزار مدرسه مروج سلامت با هدف ارتقای سلامت دانش آموزان، خانوادهها، اعضای آنان در سراسر کشور راه اندازی شد.
به گفته باقری لنکرانی، بر اساس این تفاهمنامه مقرر شد طی برنامه زمانبندی شده صد درصد مدارس به این طرح بپیوندند.
اما اکنون اردلان پس از گذشت یکسال از امضای این تفاهمنامه درباره نتایج آن گفت: " از سال گذشته توانستیم طرح مدارس مروج سلامت را در 60 مدرسه ابتدایی با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی قم، اصفهان، هرمزگان، خراسان رضوی و دو دانشگاه تهران و ایران پیاده کنیم."
رئیس اداره سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره محقق نشدن اجرای این طرح در دو هزار مدرسه مورد توافق گفت: طرح مدارس مروج دارای هفت آیتم است و اگر پیاده سازی آن در همه مدارس را دنبال می کردیم طرح ناقص اجرا می شد.
تا پایان برنامه پنجم توسعه همه مدارس کشور باید تبدیل به مدارس مروج سلامت شوند که اردلان ابراز امیدواری کرد که با بالا بردن سرعت کارها این امر محقق شود.
به هر حال فردا زنگ نمادین سلامت در مدارس نواخته می شود و احتمالا باز هم یک تفاهمنامه جدید برای هموار شدن همکاری میان دو وزارتخانه امضا می شود. اما باید با خوش بینی منتظر ماند و دید که دو وزیر جدید آموزش و پرورش و بهداشت چه راهکارهایی را برای اجرای تفاهمنامه خود در سال تحصیلی آینده دارند؟
نظر شما