دکتر محمد بقایی (ماکان) در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد کمبود مقالات فلسفی خوب در دیارمان اظهار داشت: از آنجا که اصولاً ذهن ایرانیان چندان که با شعر و ادب مأنوس است با فلسفه به خلاف آنچه که برخی معتقدند الفت ندارد از زمان پورسینا تا امروز هیچ فیلسوفی از سرزمین ما ظهو نکرده که حرفی نو و اندیشه ایی تازه ارائه کرده باشد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه تعلیم و تربیت افزود: بسیاری از چهره های فلسفی مطرح مباحث گذشته را عنوان کرده اند که تکرار اندیشه های پورسینا و فارابی و دیگران است که به بیان دیگر و با اصطلاحاتی دیگر عرضه داشتند.
وی گفت: در چنین شرایطی طبیعی می نماید که بذر اندیشه های فلسفی بدرستی بارور نشود و طبیعتاً نه تنها بر پدید آمدن آثار فلسفی بلکه حتی در نگارش مقالات فلسفی نیز اثر می گذارد.
این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: اینکه معمولاً گفته می شود ذهن نویسندگان مقالات فلسفی در ایران معطوف به آثار فیلسوفان خارجی است به این دلیل است که تولیدات فلسفی در کشور بسیار نازل است و هنوز پس از هزار سال که از ظهور چند چهره بزرگ فلسفی در تاریخ اندیشه ایرانی می گذرد یک متفکر را نمی توان سراغ داشت که دستگاهی فلسفی ارائه داده باشد.
بقایی تأکید کرد: بنابراین از مجموع این قضایا باید نتیجه گرفت که پرورش ذهن فلسفی که مبتنی فرهنگ خودی باشد کار دشواری است.
نظر شما