۱۷ فروردین ۱۳۸۹، ۱۳:۴۴

به بهانه سفر هئیت دولت/

مظلومیت مضاعف فرهنگی در آذربایجان غربی

مظلومیت مضاعف فرهنگی در آذربایجان غربی

ارومیه - خبرگزاری مهر: هم مرزی با سه کشور، حضور قومیتها و مذاهب متنوع و قرار گرفتن در شاهراه ارتباطی ایران با اروپا، آذربایجان غربی را از نظر فرهنگی در جایگاه خاصی نسبت به سایر استانها قرار داده، اما این مزیتها منجر به مظلومیت مضاعف فرهنگی این خطه از کشور شده است.

به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، امروز آذربایجان غربی نه تنها در شاخص های فرهنگی بلکه در بسیاری از بخش های دیگر از جمله راه، صنعت وشاخص های آموزشی در رده های آخر کشوری قرار دارد این در حالی است که می توان با اندکی توجه از سوی مقامات رده بالای کشوری از مرزی بودن به عنوان فرصتی برای صدور آرمانها و ارزشهای والای انقلاب اسلامی از طریق کشورهای همسایه به کشورهای اروپایی بهره جست.

هرچند در طول سالهای اخیر به دلیل توجهات دولت نهم و دهم بسیاری از شاخص های توسعه استان ارتقا یافته ولی قالب نگاه های سنتی در تمامی بخش ها به خصوص فرهنگ، صنعت و کشاورزی این استان سایه افکنده و مسیر توسعه استان را با کندی مواجه کرده است.

با توجه به هشدارها و تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری در خصوص ناتوی فرهنگی از سوی دشمنان آذربایجان غربی در نوک تیررس حملات فرهنگی کشور قرار دارد، همچنان که سالهای گذشته در اثر بی توجهی به توسعه فرهنگی این استان شاهد بروز و ظهور انواع تهدیدات از جمله رواج فرهنگ غربی، ظهور مکاتب و فرقه های انحرافی نوظهور، افزایش میزان اعتیاد در بین نسل جوان و... هستیم  ادامه این روند می تواند تهدیدی جبران ناپذیری بر پیکره کشور باشد.

قرارگرفتن در رتبه 20 اعتبارات و فعالیت های فرهنگی کشور، کسب رتبه های 29 و 30 استان در بخش شاخص های آموزش و پرورش، کمبود فضاهای فرهنگی و ورزشی در شهرها و روستاها، عدم سرمایه گذاری مناسب در بخش فرهنگی تنها گوشه ای از عقب ماندگیهای آذربایجان غربی است که امید می رود با رفع موانع آنها در دور سوم سفرهای استانی شاهد شکوفایی زیرساخت های فرهنگی در سالهای آتی باشیم.

زیرساختهای فرهنگی آذربایجان غربی باید تغییر یابد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر در ارومیه با اشاره به پتانسیلهای بالای استان در بخش مسائل فرهنگی و اجتماعی گفت: با وجود بالا بودن ظرفیت های فرهنگی از جمله موقعیت ویژه جغرافیایی استان، هم مرز بودن با سه کشور حساس خارج، وجود اقوام و ادیان مختلف و... متاسفانه استان از لحاظ فرهنگی در طول سی سال بعد از انقلاب اسلامی از عقب ماندگی تاریخی رنج می برد.

حجت الاسلام محمدباقر کریمی افزود: در این راستا با توجه به نقش پررنگ استان در ایجاد امنیت پایدار در مرزهای کشور، رشادتها و دلیمردهای اهالی این دیار در طول تاریخ انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس، زندگی مسمالمت آمیز اقلیتهای مذهبی مختلف استان و ثاتیر آن در ایجاد اتحاد ملی و انسجام اسلامی، وجود مفاخر ادبی، هنری،علمی و فرهنگی متعدد ضرورت توجه به توسعه متوزان و پایدار به خصوص در بعد فرهنگی دو چندان به نظر می رسد.

قره کلیسا

وی با اشاره به توجه دولت دهم به مقوله توسعه فرهنگی کشور و محوریت این موضوع در سفرهای استانی دور سوم هئیت دولت بیان داشت: برای تحقق اهداف دولت در جهت ارتقای مسائل فرهنگی در آذربایجان غربی باید ضمن توجه عملی به حوزه فرهنگ باید زیرساختهای فرهنگی استان در جهت ارتقای شاخص های فرهنگی استان ارتقا یابد.                                              

حجت الاسلام کریمی عدم همگرایی و همسویی برخی دستگاه های فرهنگی، شکل گیری برخی جریانات انحرافی و مکاتب نوظهور و کاذب، گسترش رواج فرهنگ بی بندباری و نفی ارزشهای دینی از سوی برخی جریانات انحرافی، داشتن روحیه مصرف گرایانه در مردم، شیوع بی سابقه اعتیاد در بین جوانان و پایین آمدن سن اعتیاد به همراه تعطیلی سینماها، پایین بودن فرهنگ کتابخوانی، نبود روزنامه در استان و ضعف صنعت چاپ استان را اهم مشکلات فرهنگی پیش روی استان عنوان کرد و اظهارداشت: با توجه به رویکرد سفرهای دور سوم هئیت دولت امید می رود گام اساسی در جهت رفع موانع پیش روی توسعه فرهنگی استان برداشته شود.

گرد فراموشی باید چهره میراث معنوی و فرهنگی آذربایجان غربی زدوده شود

نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عدم وجود مجتمع های فرهنگی و هنری  کافی در سطح استان، بیان داشت: زیر ساخت های جذب جوانان برای مطالعه، فعالیتهای هنری، علمی و مذهبی باید ایجاد شود.

موید حسینی صدر در ادامه با اشاره به تعطیلی سینماهای شهرستانهای آذربایجان غربی، گفت: مسئولان باید امکانات انجام تفریحات سالم را بعنوان جایگزینی برای این کمبودها ایجاد کنند.

وی خواستار اختصاص بودجه ویژه و کلان جهت آزاد سازی محوطه اطراف آثار باستانی و مرمت آنها شد و اظهار داشت: آذربایجان غربی با وجود دارا بودن بیش از 200 اثر منتخب باستانی در سطح ملی و بین المللی، متاسفانه امکانات رفاهی و اقامتی و معرفی این آثار در کنار این ابنیه هنوز ایجاد نشده است.

تپه حسنلو محل کشف جام زرین حسنلو

وی با اشاره به روند کند توسعه مراکز آموزش عالی دولتی و علوم پزشکی در سطح استان، گفت: آذربایجان غربی بشدت از بحث سرمایه گذاری و توسعه فرهنگی عقب مانده که باید در قالب مصوبات این سفرها جبران شود.

نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی از کمبود اعتبار جهت احداث دانشگاه دولتی خوی که عملیات احداث آن از سال گذشته آغاز شده است خبر داد و خواستار جبران کمبود بودجه این پروژه عمرانی شد.

حسینی صدر با انتقاد از وضعیت نامناسب آرامگاه پوریای ولی در خوی افزود: متاسفانه هم اکنون این آرامگاه به دلیل عدم توجه و تخصیص اعتبار در کلبه محقر گلی است که باید ساماندهی و مرمت شود.

وی با تاکید بر لزوم احداث بارگاه بر سر مزار شمس تبریزی اظهار داشت: همچنین در این راستا دروازه سنگی، دژ بسطام و بازار تاریخی خوی و کلیسای سرکیس را از دیگر آثار فرهنگی و تاریخی شهرستان خوی عنوان کرد که مسئولان باید جهت حفظ آنها توجه ویژه داشته باشند.

وی عدم وجود ورزشگاه و زمین ورزشی چمن در محله های بیش از 15 هزار نفر جمعیت را از جمله دیگر مشکلات مردم استان عنوان کرد و بیان داشت: همچنین عدم حمایت های مادی و معنوی از اصحاب قلم و مطبوعات محلی نیز یکی از چالش های فرهنگی پیش روی مسئولان است.

شاخص های فرهنگی آذربایجان غربی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد

مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی هم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به  پایین بودن شاخص های توسعه فرهنگی در استان گفت: متاسفانه با توجه به ترکیب جمعیتی خاص و ظرفیت های بالای هم مرز بودن استان با سه کشور خارجی عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان استان با کمبودهایی زیادی در بخش فرهنگی مواجه است.

حجت الاسلام سید محمد فخری با انتقاد از عملکرد دولت های گذشته در زمینه عقب ماندگی فرهنگی آذربایجان غربی اظهارداشت: در طول فعالیت دولت نهم و سالهای اولیه دولت دهم اقدامات مناسبی در این زمینه صورت گرفته اما این فعالیت ها مطلوب و در حد نیاز آذربایجان غربی نبوده و نیازمند توجه و تلاش ویژه ای است.

وی با اشاره به افزایش تبلیغات منفی دشمن در خصوص مسائل دینی و فرهنگی کشور از طریق استانهای مرزی بیان داشت: آذربایجان غربی به دلیل تعدد اقوام و مذاهب و هم مرز بودن با سه کشور خارجی از ظرفیت های فرهنگی بالایی برخوردار است ولی در صورت ادامه روند بی توجهی به ارتقای شاخص های فرهنگی در این استان همین ظرفیت ها می تواند تهدیدی جدی در این زمینه به شمار آید.

مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی کمبود اعتبارات نهادهای فرهنگی را از دیگر مسایلی عنوان کرد که عقب ماندگی فرهنگی استان را به همراه دارد و خاطرنشان کرد: در این راستا طلب می کند دولت ضمن توجه به سایر بخش ها لز جمله صنعت، کشاورزی و ... رفع موانع توسعه فرهنگی استانهای مرزی کشور را در اولویت فعالیت های خود قرار دهد.

جشنواره شمس تبریزی در خوی

حجت الاسلام فخری توجه به فرهنگ اصیل اسلامی و دینی، تعمیق باورهای قرآنی و دینی در جامعه، توجه به وضعیت مساجد، هیئت های مذهبی و قرآنی تقویت مراکز دینی و قرآنی به همراه برنامه ریزی اصولی در جهت غنی سازی اوقات فراغت جوانان به خصوص در استانهای مرزی کشور، حمایت ویژه از انجام گفتمان های دینی با موضوعات مختلف را مورد تاکید قرار داد و خواستار توجه ویژه از سوی دولت دهم شد.

مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی هشتیمن دور سوم سفراستانی هئیت دولت به آذربایجان غربی را فرصت ارزشمندی در راستای بررسی و اتخاذ راهکارهای مناسب برای رفع مشکلات فرهنگی استان عنوان و اضافه کرد: در این راستا این اداره کل سه پیشنهاد شامل ایجاد مجتمع فرهنگی عترت و قرآن، احداث 100 خانه عالم در سطح روستاها و راه اندازی 100 کانون قرآنی را برای طرح و تصویب در جلسه استانی هئیت دولت ارائه کرده است.

وی تعداد خانه های عالم موجود روستایی استان را 70 مورد اعلام کرد و گفت: برای توسعه شاخص های دینی و فرهنگی در استان باید تعداد خانه های عالم استان به 200 مورد افزایش یابد.

به گفته ی حجت الاسلام فخری هم اکنون 100 مرکز قرآنی، هزار و 700 هئیت مذهبی، هفت حوزه علمیه برادران، شش حوه علمیه خواهران در سطح استان آذربایجان غربی فعال است.

ذاکر: اصلاح عقب ماندگی های فرهنگی تنها راه برون رفت آذربایجان غربی از محرومیت

یکی از نمایندگان مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی هم معتقد است آذربایجان غربی با گذشت سه دهه از استقرار نظام جمهوری اسلامی با وجود اقدامات مناسب دولت ها هنوز به بیماری محرومیت مزمن به خصوص در بعد فرهنگی مبتلاست.

سید سلمان ذاکر در گفتگوبا خبرنگار مهر در ارومیه با گلایه از بی توجهی مسئولان کشوری نسبت به توسعه همه جانبه آذربایجان غربی به خصوص در بخش فرهنگی اظهارداشت: با روند پیش روی فرهنگ استان و با توجه هجمه های فرهنگی دشمنان نظام متاسفانه اقدامات دولت های گذشته حتی دولت نهم درزمینه مسائل فرهنگی و مقابله با تبلیغات منفی استکبار قابل قبول نبوده و جوابگوی نیازهای این استان نیست.

وی ادامه داد: در زمینه عفت اسلامی، فرهنگ ایثار و شهادت، فرهنگ اصیل و ناب اسلامی، ترویج و گسترش آموزه های دینی در بین نسل جوان جامعه متاسفانه دولت های گذشته حتی دولت نهم احمدی نژاد موفق عمل نشده و امروز مشکلات فرهنگی کشور ناشی از این بی توجهی هاست.

ذاکر با اشاره به رویکرد فرهنگی دولت دهم و تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری در خصوص رفع مظلومیت از چهره فرهنگ در کشور بیان داشت: با توجه به سفر دور سوم هئیت دولت به استان فرصت ارزشمندی است تا به انسجام اسلامی و پیوستگی فرهنگی، تقویت فرهنگ، آداب و رسوم قومیت ها با توجه به قانون اساسی در آذربایجان غربی با لحاظ حضور قومیت های متعدد و تاثیرپذیری بالای فرهنگی به خاطر هم مرز بودن با سه کشور مرزی توجه خاصی صورت گیرد.

نماینده مردم ارومیه درمجلس گرایش به فرهنگ غرب از طریق شبکه های ماهواره ای و تاثیرپذیری از آن در زندگی روزمره مردم از جمله پوشاک، برگزاری مراسم عروسی، حجاب و... وفعالیت گروه های عرفان های انحرافی را از مهمترین مشکلات فرهنگی پیش روی استان برشمرد و گفت: دولت دهم باید با ایجاد حوزه های علمیه قوی، توسعه مراکز آموزش عالی، امکان تحصیل راحتر در دروس تکمیلی، توسعه و تقویت زیرساخت های فرهنگی راه های مقابله با جنگ نرم دشمنان رافراهم کند.

فروش فیلم در خیابانها

ذاکر همچنین به صرف هزینه ها و سرمایه گذاری کلان کشورهای غربی به دلیل وحشت از ترویج اسلام در دنیا از طریق رواج فلیم های ضد اخلاقی، ترویج نحله های انحرافی به خصوص در دانشگاه ها اشاره و خاطرنشان کرد: وقتی تفکر و اندیشه یک جامعه از مسیر اصلی منحرف شود و از بین برود طبیعی جامعه برخلاف انقلاب و اسلام حرکت می کند در این راستا می توان با برگزاری مناظره و سمینارهای علمی و تخصصی، بحث های حوزوی در دانشگاه ها، ترویج اندیشه های ناب امام راحل و مقام معظم رهبری امکان بیداری جامعه به خصوص جوانان را فراهم کرد.

این نماینده مجلس با بیان اینکه دین اسلام کامل ترین دین دنیاست و توانایی پاسخگویی علمی و منطقی در تمامی ابعاد به خصوص حقوق بشر را برای مدعیان داراست بیان داشت: متاسفانه تاکنون با گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی هنوزنتوانسته ایم از این ظرفیت در جهت پاسخدهی و رفع شبهات موجود جامعه و جوانان موفق عمل کنیم.

ذاکر رفع شبهات دینی و فرهنگی جوانان را نیاز ضروری جامعه دانست واظهارداشت: بسیاری از مشکلات فرهنگی موجود به دلیل کم کاری و بی توجهی نهادهای فرهنگی از جمله فرهنگ و ارشاد اسلامی، تبلیغات اسلامی، علما و متولیان این بخش به وجود آمده و در استان حساسی مانند آذربایجان غربی اقدامی خاصی در جهت اعتلای فرهنگ اصیل اسلامی صورت نگرفته و تمامی فعالیت های صورت گرفته اقدامی سوری وکلیشه ای است.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا امروز اگر کسی از مسیر اسلام منحرف و یا دچار شبهات دینی و فرهنگی شود کسی ویا نهادی پاسخگوی وی نیست مگر اینکه خود فرد تشنه دانستن باشد وبا مطالعه به شبهات موجود خود پاسخ مناسبی پیدا کند که این خلا موجب نفوذ تفکرات غربی در جامعه شده است چرا که جامعه ای در برابر ناآگاهی و پاسخگویی شبهات نسل جوان بی تفاوت باشد دچار عقب ماندگی فرهنگی و هجمه های دشمنان می شود.

ذاکر گفت: در جریان دور سفرهای اول و دوم توجهات فراوانی در بخش های عمرانی و صنعتی برای رفاه نسبی مردم استان صورت گرفت غافل از اینکه اگر فرهنگ اصلاح شود تمام امورات به خودی خود اصلاح می شوند که امیدواریم در جریان دور سوم سفر با رویکرد فرهنگی نتایج مثبتی در جهت رفع موانع توسعه فرهنگی استان داشته باشیم.

آذربایجان غربی از کمبود فضای فرهنگی به شدت رنج می برد

نماینده مردم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از کمبود فضای فرهنگی در سطح استان آذربایجان غربی در مقایسه با سایر استانهای کشور، گفت: متاسفانه همیشه موضوعات و مسائل مربط به اوقات فراغت جوانان در حاشیه توجهات مسئولان است.

سلیمان جعفر زاده با اشاره به رویکرد فرهنگی دور سوم سفرهای هیئت های دولت به استانها، بیان داشت: میزان تاثیر گذاری مصوبات و توجه هیئت دولت به بخش فرهنگی استانها در سالهای آینده مشخص خواهد شد.

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس خاطر نشان کرد: رویکرد فرهنگی دولت باید با تصویب طرحهای شاخص مشکلات و چالشهای این بخش در استان را از بین ببرد.

دریاچه ارومیه از جاذبه های بی بدیل گردشگری آذربایجان غربی

آذربایجان غربی یکی از استانهای شمالغرب کشور می باشد که از نظر تقسیمات کشوری دارای 17 شهرستان، 33 شهر، 109 دهستان و حدود سه هزار روستا است که 2.5 درصد از مساحت کشور را تشکیل می‌دهد و با کشورهای ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان به طول بیش از 840 کیلومتر مرز مشترک دارد.

جمعیت آذربایجان غربی بیش از دو میلیون و 873 هزار نفر است که با اختصاص 1.4 درصد جمعیت کشور، هشتمین رتبه جمعیتی کشور را به خود اختصاص داده است.

سفر رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت اواخر هفته جاری به آذربایجان غربی هشتمین سفر از دورسوم سفرهای استانی دولت است.

کد خبر 1058501

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha