به گزارش خبر نگار ادبي " مهر" در اين جلسه كه با شعر خواني "محمد علي بهمني" آغاز شد ابتدا عبد الجبار كاكايي به عنوان اولين منتقد در مورد اشعار بهمني گفت : بهمني ا ز جمله شاعراني است كه به شعر خودش شبيه است . صراحت و شفافيت در شعرهاي او بارز است و داشتن صراحت از ويژگيهاي غزل امروز بشمار مي رود . از خصوصيات شعر بهمني نكته يابي است ، در هر قطعه از شعر او يك نكته وجود دارد.
وي افزود : نكته، كشفي است از محيط كه ارزش طرح جمعي دارد . اين ويژگي بيشتر در شاعراني است كه ذهن آنها به شعر كلاسيك عادت كرده است . ديگر خصوصيت شعر بهمني استفاده از كهن الگو ها ي فرهنگ و ادب فارسي است كه برخاسته از مطالعات اودر فرهنگ و ادبيات ايران است ، مانند اشاره به موضوع اسكندر و آينه اسكندري . ازديگر نكات قابل توجه در شعر بهمني كه هميشه همراه او بوده، تاكيد او بر شعر و زندگي با آن است ، بهمني از نوآوران عرصه غزل است ، اگر چه اشعار سپيد هم دارد اما توفيق او بيشتر در غزل ديده مي شود .
كاكايي در پاسخ به اين سوال مجري برنامه كه آيا اين درست است كه بگويم ظرفيت بعضي قالبهاي شعري به پايان رسيده است ؟ گفت : اين تفكر اشتباهي است كه توقع داشته باشيم با پيدايش قالب شعر نيمايي مابقي قالبهاي شعري به كنار گذاشته شود، من دليلي نمي بينم كه قالب نيمايي آخرين قالب شعري باشد و من را مجبو ركنند كه احساس و انديشه ام را در اين قالب بگويم . نبايد براي معرفي كردن قالبهاي شعري نسخه نهايي پيچيد ، بايد اجازه دهيم مردم براي بيان احساسشان در شعرازهر قالبي كه دوست دارند استفاده كنند . غزل قالبي زنده است و نمي توان آن را كنار گذاشت .
عمران صلاحي به عنوان دومين منتقد جلسه در مورد اشعار محمد علي بهمني اظهار داشت : سادگي و لحن محاوره و طنز از خصوصيات شعر بهمني است . لحن ساده و محاوره اي كه از گذشته در شعر فارسي وجود داشته اكنون در شعر بهمني نيز ديده مي شود . ما دو نوع لحن محاوره داريم ، لحن شكسته و لحن معمولي . لحن معمولي مانند لحن شعر سعدي و لحن شكسته مانند اشعار شاملو و تعدادي از اشعار فروغ است . بهمني از گذشته به لحن مردم توجه دارد و زبان شعر خود را از زبان مردم مي گيرد و بعد به خود آنها باز مي گرداند . او همانگونه كه حرف مي زند شعر مي گويد .
دكتر بهروز ياسمي به عنوان ديگر سخنران جلسه گفت : غزلها و اشعار سپيد بهمني با هم قابل مقايسه نيستند و او را بايد يك شاعرغزلسرا ناميد كه ذاتا" شاعر است . غزل بهمني از نمونه هاي غزل نوكلاسيك و عاشقانه امروز به حساب مي آيد كه بخوبي سروده شده است .
" قيصر امين پور" به عنوان ديگر سخنران جلسه با پرداختن به موضوع گونه هاي متفاوت غزل كه در جامعه و در بين جوانان گسترش يافته اظهار داشت : دو نكته در شعر بديهي است كه گاهي به خاطر بيش از اندازه بديهي بودن پنهان مي ماند . اول اينكه شعر شعر است و دوم اينكه غزل غزل است . غزل فرم يا غزل محتوا هيچ كدام از هم جدا نيست . اينكه عده اي فكر مي كنند شعركلاسيك با آمدن شيوه هاي جديد شعري از بين مي رود سخت در اشتباه هستند . هميشه بايد مجال كشف و تازه گويي وجود داشته باشد . وفتي آزادي را پذيرفتيم آفت و تلفات هم دارد، اين شعرهاي جديد هم دوره اي دارند . به نظر من هر كاري كه مي خواهيد، در شعر انجام بدهيد ،اما به هرحال بايد شعر بگوييد .
لازم به ذكر است مجموعه شعر " اين خانه واژه هاي نسوزي دارد " بر خلاف دفترهاي چند سال اخير بهمني در قالب سپيد سروده شده است .
پنجاه و يكمين نشست هفته كانون ادبيات ايران روز يكشنبه 22 تيرماه با موضوع نقد و بررسي مجموعه شعر " اين خانه واژه هاي نسوزي دارد " اثر محمد علي بهمني برگزار شد.
کد خبر 10604
نظر شما