۲۲ فروردین ۱۳۸۹، ۹:۴۹

مبانی پارادایمی روشهای کمی و کیفی تحقیق در علوم انسانی

مبانی پارادایمی روشهای کمی و کیفی تحقیق در علوم انسانی

کتاب "مبانی پارادایمی روشهای کمی و کیفی تحقیق در علوم انسانی" اثر محمدتقی ایمان از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: پژوهش در علوم انسانی در راستای سعادت واقعی بشر ضرورتی انکارناپذیر و استفاده از عقل و آموزه‌های وحیانی در کنار داده‌های تجربی و در نظر گرفتن واقعیتهای عینی و فرهنگ و ارزشهای اصیل جوامع، شرط اساسی پویایی، واقعنمایی و کارایی اینگونه پژوهشها در هر جامعه است.

پژوهش کارآمد در جامعه ایران اسلامی در گرو شناخت واقعیتهای جامعه از یکسو و اسلام به عنوان متقن‌ترین آموزه‌های وحیانی و اساسی‌ترین مؤلفه فرهنگ ایرانی از سوی دیگر است.

از اینرو، آگاهی دقیق و عمیق از معارف اسلامی و بهره‌گیری از آن در پژوهش، بازنگری و بومی‌سازی مبانی و مسائل علوم انسانی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

پارادایمهای غالب در علم که تمرکز این کتاب بر علوم انسانی است (اثباتی، تفسیری و انتقادی) به هویت‌یابی علم و مسیر علم یا همان روش‌شناسی علمی پرداخته‌اند.

بنابراین، در حوزه علوم انسانی ما صرفا با یک علم مواجه نیستیم بلکه علم اثباتی، علم تفسیری و انتقادی معرفی شده‌اند که هر کدام از زاویه روش‌شناسی‌های خاص به تحلیل نظری دنیای اجتماعی و چگونگی ورود به آن جهت ایجاد تغییر بر اساس مبانی نظری خود می‌پردازند.

این کتاب در 10 فصل سامان یافته است. چیستی تحقیق و معرفت علمی، پارادایم‌های علم و تحقیقات علمی، معرفت شناسی: برای معرفت معتبر چه اثباتی می‌پذیریم؟، روش‌شناسی: چگونه می‌توانیم معرفت معتبر و پایا تولید کنیم؟ و روش: چگونه می‌توانیم اطلاعات معتبر و پایا تولید کنیم؟ از جمله موضوعاتی هستند که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

رویکردهای تحقیق، مقایسه رویکرد کمی و کیفی تحقیق، پدیدارشناسی، مردم‌نگاری، نظریه بنیادی(زمینه‌ای)، تحقیق اقدامی، روش‌شناسی تاریخی- مقایسه‌ای و روش‌شناسی فمینیستی سایر موضوعات مورد بررسی کتاب به شمار می‌روند.

کد خبر 1060711

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha