به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، در نخستین جلسه کارگروه هم اندیشی اساتید دانشگاهها و مدیریت اجرایی لرستان که در اقدامی ارزشمند یکشنبه شب در محل استانداری این استان تشکیل شده است برخی دغدغه های اساتید حوزه و دانشگاه و همچنین مدیران اجرایی استان مطرح شد.
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد در این نشست از کم توجهی به علوم انسانی انتقاد کرد و گفت: متاسفانه در حال حاضر مبانی علوم انسانی در دانشگاههای کشور ما غربی است.
علوم انسانی در دانشگاههای کشور مقلد افکار و اندیشه های غربی است
حجت الاسلام حمید رضا حنان با تاکید بر اینکه علوم انسانی "کارخانه انسان سازی" است، بیان داشت: ولی این در حالی است که ما با پیشینه فرهنگی و اسلامی غنی بیش از 80 درصد مقلد افکار و اندیشه های غربی در حوزه علوم انسانی است.
وی تصریخ کرد: اگر بخواهیم دانشگاه ما کارآمد و زمینه ساز تحول باشد باید در حوزه علوم انسانی با توجه به فرهنگ دینی غنی خود به تولید علم بپردازیم.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه علوم انسانی زمینه ساز تحول در جامعه می شود، افزود: باید تغییر و تحول در علوم انسانی مورد تدریس در دانشگاههای کشور بر مبنای اندیشه دینی شکل بگیرد.
حجت الاسلام حنان با تاکید بر اینکه مبانی غنی اسلامی در حوزه علوم انسانی دارای نظریه های قوی است، عنوان کرد: اولین کارکرد دانشگاه که می تواند مقدمه ساز تعامل و تحول در جامعه شود همان فراگیری علم است.
وی دیگر کارکردهای دانشگاه را ترویج و تولید علم دانست و بیان داشت: یکی از نکاتی که رهبر معظم انقلاب بر روی آن تاکید دارند نهضت تولید علم در دانشگاهها است.
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد با تاکید بر اینکه دانشگاههای ما در دنیا در حال حاضر به لحاظ تولید علم در رتبه خوبی قرار ندارند، افزود: چهارمین کارکرد دانشگاه حل مسائل اجتماعی است.
حنان ادامه داد: دانشگاهی که نتواند به حل مسائل و مشکلات اجتماعی جامعه کمک کند خود تبدیل به یک معضل خواهد شد.
وی مولفه های دانشگاه کارآمد را معارف، اخلاق، علم و تخصص، خودباوری و هدف داری برشمرد و گفت: محصول دانشگاه کارآمد باید فارغ التحصیلانی با تغییرات مثبت در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی و ... باشد.
مسائل مدیریتی از کانال علم باید بررسی شود
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد خرم آباد و مدیر گروه معارف این دانشگاه نیز با تاکید بر اینکه مدیران باید به مسائل علمی توجه ویزه ای داشته باشند، افزود: مدیریت اجرایی باید این باور را داشته باشد که مسائل باید از کانال علم بررسی شود.
رحمتی رسیدن به این باور را در روند فعالیت های مدیران مهم ارزیابی کرد و گفت: تشکیل همین مجموعه در استان لرستان در راستای تحقق نگاه علمی مدیران به مسائل استان خود گامی مهم در این حوزه است.
وی با تاکید بر اینکه اگر دیدگاه علمی بر مدیریت اجرایی کشور و استان حاکم شود گامی به جلو برداشته ایم، یادآور شد: از سوی دیگر باید مجموعه مدیران به ویژه مسئولان ارشد اجرایی استان با حضور در دانشگاهها و مجامع علمی زمینه برگزاری نشست های تخصصی را فراهم کنند.
دفتر ارتباط با صنعت کورترین بخش دانشگاه است
رئیس دانشگاه پیام نور استان لرستان نیز با اشاره به مهجوریت دفتر ارتباط با صنعت در دانشگاهها، عنوان کرد: متاسفانه امروزه این دفتر کورترین بخش در دانشگاهها است.
محمد مراد تصریح کرد: فعال کردن دفتر ارتباط دانشگاه با صنعت دارای اهمیت زیادی است و باید در راستای نهادینه کردن این امر سمینارها و همایش های مختلفی برگزار شود.
وی ادامه داد: با برگزاری این گونه همایش ها و نشست ها می توان راهبردهای و راهکارهای لازم را از درون این همایش ها استخراج کرد.
این استاد رشته مکانیک دانشگاههای استان خواستار اعلام نیاز مسئولین سازمان ها و مدیران صنایع استان در زمینه های مختلف به دانشگاهها شد و گفت: دانشگاهها نیز باید با برنامه ریزی در این زمینه مساعدت لازم را داشته باشند.
شیخی برگزاری دوره آموزشی کوتاه مدت برای کارکنان سازمان ها با همکاری اعضای هیئت علمی دانشگاهها و حمایت استانداری لرستان از پروژه های مرتبط با جنبش نرم افزاری را از دیگر پیشنهادات در این حوزه عنوان کرد.
دفتر ارتباط دانشگاه با صنعت در حد یک پست اداری در دانشگاهها
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان نیز معتقد است که دفتر ارتباط "دانشگاه با صنعت" در دانشگاهها تنها در حد یک پست اداری باقی مانده و از رسالت واقعی خود بسیار دور شده است.
محمد رضا ناظر با تاکید بر ضرورت تقویت دفتر ارتباط با صنعت در دانشگاهها، عنوان کرد: تنها دانشگاهی که حوزه آموزش و درمان در آن آمیخته شده است و این وظیفه عملیاتی می شود دانشگاههای علوم پزشکی است ولی هنوز ما در این دانشگاهها نیز مشکل داریم.
وی همچنین بر ضرورت توجه ویژه به حوزه پژوهش در دانشگاهها تاکید کرد و گفت: در این راستا باید طرح های تحقیقاتی کاربردی در اولویت قرار گیرد.
این متخصص بیماریهای عفونی همچنین خواستار توجه مدیران به تصمیمات علمی شد و گفت: در این راستا باید اتاق فکری در راستای نقد و بررسی علمی عملکرد مدیران تشکیل شود.
تنها صحبت کردن از نقش دانشگاهها تکرار مکررات است
نماینده موسسات غیرانتفاعی استان لرستان نیز در سخنانی عنوان کرد: متاسفانه تاکنون در زمینه ارتباط دانشگاه با صنعت و همچنین نقش دانشگاهها در تعالی جامعه تنها صحبت شده است و اینکه ما نیز در این گونه جلسات بازهم در این زمینه شروع به سخنرانی کنیم خیلی منطقی به نظر نمی رسد.
عبدالله یاری با تاکید بر اینکه دانشگاه هنوز نتوانسته است انتظارات را برآورده کند، عنوان کرد: از سوی دیگر محصول صنعت نیز در حد مطلوب نمی باشد.
وی با تاکید بر اینکه ایجاد ارتباط مطلوب و منطقی میان صنعت و دانشگاه نیازمند راهکارهای ساده و کاربردی است، یادآور شد: در صورت تدوین این راهکارها به طور قطع خدمت بزرگی در راستای عملیاتی کردن این ارتباط انجام خواهد شد.
این استاد دانشگاه در مورد کارگروه تشکیل شده در استان نیز خواستار تدوین دستور العمل جلسات شد و گفت: از سوی دیگر باید در دل این کارگروه، کمیته های تخصصی نیز تشکیل شود و مباحث تخصصی در این کمیته ها پیگیری شود.
علم باید سر سفره مدیران اجرایی قرار گیرد
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه لرستان نیز دانشگاه را مبدا تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... دانست و گفت: برای ایجاد تحولات یاد شده باید علم بر سر سفره مدیران اجرایی قرار گیرد.
حجت الاسلام اسماعیلیان با تاکید بر اجرایی شدن تحقیقات علمی کاربردی در جامعه، بیان داشت: هر مدیری نیازمند تصمیم گیری در حوزه مسائل مختلف است که با تعامل با دانشگاهها تصمیمات مدیران علمی می شود.
وی تصمیم موفق را بر مبنای علم دانست و گفت: ترویج نگاه "توجه ویژه به علم" و مباحث علمی و تزریق این نگاه به لایه های مدیریتی پایین دست خود زمینه ساز تحول در تصمیمات اجرایی خواهد بود.
با گذشت 40 سال هنوز سرفصل های دانشگاهها تغییر نکرده است
یکی از اساتید فیزیک دانشگاه های استان نیز با تشریح چالش های پیش رو در زمینه تعامل صنعت و دانشگاه، گفت: بزرگترین مشکل دانشگاهها این است که سرفصل دروس تدریس شده بر اساس نیاز صنعت نیست و این امر باید در بعد کلان بازنگری شود.
سیف یادآور شد: بیش از 40 سال است که یکسری سرفصل ها توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و ارائه شده است و در این مدت هیچ تغییر نکرده است.
وی با تاکید بر اینکه در این مدت علم تغییر کرده ولی سرفصل ها هنوز تغییر نکرده است، خاطر نشان کرد: باید در دانشگاهها دانشجویان قوی در آزمایشگاهها فعالیت کنند و دانشجویان کمی ضعیف تر به تئوری بپردازند ولی در دانشگاههای ما این موضوع برعکس است.
جلسات هم اندیشی اساتید دانشگاهها و مدیران اجرایی استمرار می یابد
استاندار لرستان نیز در این نشست در سخنانی با تشریح اهداف راه اندازی کارگروه هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه با مدیریت اجرایی استان در راستای تحقق منویات رهبری، عنوان کرد: در اولین جلسه بیش از آنچه انتظار بود محقق شد.
سید حسین صابری با تاکید بر اینکه برخی انتقادات از سوی اساتید دانشگاهها پذیرفتنی است، افزود: از این پس پیشنهادات پیش از جلسات به صورت مکتوب در اختیار متولیان هر بخش قرار گیرد.
وی با تاکید بر ضرورت برگزاری جلسات به صورت مستمر و ماهانه، ادامه داد: همچنین در راستای جذب نظرات دیگر اساتید استان نشست های فراگیری در سطح دانشگاهها برگزار خواهد شد.
استاندار لرستان همچنین از تشکیل کمیته های تخصصی در قالب این کارگروه در حوزهای مختلف خبر داد و خاطر نشان کرد: از سوی دیگر می توان در این کمیته ها از صاحبان افکار و نخبگان خارج از استان نیز استفاده کرد.
به هر حال به نظر می رسد برگزاری اولین جلسه هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه با مدیریت اجرایی استان در راستای تحقق منویات رهبری یکی از اقدامات ارزشمندی است که در صورت استمرار می تواند منجر به اخذ تصمیمات علمی و راهبردی در راستای رفع مشکلات مختلف لرستان در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، صنعت و کشاورزی شود.
نظر شما