محمد شریفی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: درآمد پرسنل بیمارستانهای هیئت امنایی به دو تا سه برابر می رسد اما قرار است این درآمد بر مبنای کارانه تقسیم می شود که موجب توزیع ناعادلانه این درآمدها بین پزشکان و سایر کادر درمانی خواهد شد.
بر اساس مصوبه دولت طرح کارانه در بیمارستانهای هیئت امنایی تا 6/3 K افزایش می یابد که البته سهم بیمار از پرداخت هزینه ها زیاد نمی شود و مابه التفاوت آن را دولت پرداخت می کند.
شریفی مقدم با اشاره به ابلاغ آیین نامه اجرایی مصوبه بیمارستانهای هیئت امنایی که چهارم شهریور سال گذشته به وزارت بهداشت ابلاغ شد، افزود: اختیارات مدیریتی به هیئت امنایی واگذار می شود که ترکیب آن جای بحث دارد.
بر اساس این مصوبه، در بین اعضای 9 نفره بیمارستانهای هیئت امنایی چهار نفر پزشک هیئت علمی دانشگاه به همراه رئیس بیمارستان که او هم پزشک است حضور دارد.
شریفی مقدم با اشاره به اینکه 65 درصد از این کارانه به صورت مستقیم به پزشکان اعضای هیئت علمی در این بیمارستانها تعلق می گیرد و 15 درصد نیز به صورت غیرمستقیم به همین پزشکان می رسد گفت: 20 درصد باقیمانده بین سایر گروههای غیر پزشکی در بیمارستانهای هیئت امنایی تقسیم می شود که 80 درصد کادر بیمارستان را تشکیل می دهند.
پرستاران 65 تا 70 درصد جمعیت تیم سلامت بیمارستانها را شامل می شوند که بیشترین نقش را دارند |
شریفی مقدم |
این در حالی است که وزارت بهداشت اعلام کرده است "طبق آییننامه اجرایی بند 24 قانون بودجه سال 88 که به موجب آن 54 بیمارستان کشور به صورت هیئت امنایی اداره میشوند، هیچ الزامی بر پزشک بودن اعضای هیئت امناء اعم از رئیس دانشگاه و حتی رئیس بیمارستان وجود ندارد، چنانچه در حال حاضر نیز ریاست برخی از دانشگاهها توسط روسای غیر پزشک انجام میگیرد."
دبیرکل خانه پرستار با عنوان این مطلب که حدود هفت درصد جمعیت تیم سلامت در بیمارستان را پزشکان هیئت علمی تشکیل می دهند، افزود: پرستاران 65 تا 70 درصد جمعیت تیم سلامت بیمارستانها را شامل می شوند که بیشترین نقش را دارند.
شریفی مقدم با اشاره به اینکه اعضای هیئت علمی کمترین تجربه کاری را دارند و دلیل آن هم مشغله آنها برای کسب دانش است، گفت: مصوبه هیئت امنایی کردن بیمارستانها با شیوه کنونی نتیجه تفکرات انحصارطلبانه و پزشک سالارانه ای است که در وزارت بهداشت حاکم است. به طوری که وزیر، معاونین و مدیران کل این وزارتخانه پزشک هستند و در نتیجه حلقه محاصره را در تصمیم گیریها تنگ تر کرده اند.
این موضوع را دکتر وحیددستجردی، وزیر بهداشت نیز به طور ضمنی قبول کرده است. او در همایش "نظام پرستاری، ارتقای بصیرت حرفهای" که سال گذشته برگزار شد، گفت: "شاید در وهله اول نقش پرستاران در چارت بیمارستانهای هیئت امنایی کمرنگ باشد اما با وجود اعضای کادر تمام وقت جغرافیایی در این بیمارستانها سرویسهای لازم به بیماران با تعرفه دولتی ارائه میشود و این در حالی است که پرداختیهای دولت به این بیمارستانها چندین برابر میشود."
دبیرکل خانه پرستار با تاکید بر اینکه پرستاران بیشترین خدمات را به بیماران ارائه می دهند، تصریح کرد: 80 درصد وقت بیمار با پرستار سپری می شود و 80 درصد کادر درمانی بیمارستان را پرستاران تشکیل می دهند و 300 تا 400 نوع خدمت توسط همین پرستاران ارائه می شود که این موارد ماهیت شغل پرستاری را نشان می دهد.
در چارت قبلی، جایگاه پرستاری متزلزل شده بود اما در این بازطراحی، جایگاه پرستاری نابود می شود |
دبیرکل خانه پرستار |
شریفی مقدم با انتقاد از نحوه اجرای طرح "بازطراحی ساختار بیمارستانهای هیئت امنایی" که توسط مرکز توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت بهداشت با هزینه ای بالغ بر 1.2 میلیارد تومان انجام شده است، گفت: در چارت قبلی، جایگاه پرستاری متزلزل شده بود اما در این بازطراحی، جایگاه پرستاری نابود می شود.
دبیرکل خانه پرستار در توضیح این ادعای خود اظهارداشت: مسئولیت پرستار در بخش بیمارستانی به پزشک واگذار شده و پرستار، ارتباط مستقیم با رئیس بیمارستان ندارد و دفتر پرستاری به رئیس بخش بیمارستان واگذار شده است.
وی از پرستاران به عنوان بزرگترین قربانیان بی عدالتی در نظام سلامت نام برد و افزود: پرستاران تنها گروهی هستند که به رغم اینکه 400 نوع خدمت ارائه می دهند اما خدماتشان تعرفه ندارد. به همین دلیل وقتی درآمد بیمارستانهای هیئت امنایی دو تا سه برابر می شود، اختلاف درآمد پزشک و پرستار هم به 100 برابر می رسد.
شریفی گفت: امنیت شغلی پرستاران به شدت تهدید می شود و مجبور می شوند در چارچوب کسب منافع پزشکان کار کنند، آنچه در این طرح مدنظر نیست، منافع مردم است.
نظر شما